2017 Aralık ayında Özçelik İş Sendikası Seydişehir Şube Başkanı Ferhat Çelikbaş, Mart 2020 tarihinde daha önceden elden verdiği iddia edilen istifa dilekçesi öne sürülerek, Genel Başkan Yunus Değirmenci tarafından görevden alınmıştı.

Seydişehir Şube Başkanlığından alınan Çelikbaş, görevine iade için yargıya müracaat etmişti.

Ankara İş Mahkemesinde kısmen davayı kazanan Ferhat Çelikbaş’ın görevine iade kararını Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, 5. Hukuk Dairesi tamamen ve kesin olarak onadı.

Seydişehir Şube Başkanın görevden alınmasının ardından yapılan şube kongresinde üyelikten ihraç edildiği için tekrar aday olamayan Ferhat Çelikbaş, Ankara Bölge İstinaf mahkemesinin kararıyla tüm hakları geri iade edilerek, şube başkanlığı görevine tekrar başlama kararı alındı.

Dolayısıyla Çelikbaş’ın görevden alınmasının ardından 2021 Aralık tarihinde yapılan Şube Kongresi de hukuken iptal edilmiş oldu.

Genel Merkez Kongresi’nin İptali Gündeme Geldi

Ferhat Çelikbaş’ın Seydişehir Şube Başkanlığına görevine iade kararından sonra yeni bir tartışma başladı.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yapılan Özçelik İş Sendikası Genel Merkez Kongresinde, Genel Başkan Adayı Yunus Değirmenci yapılan seçimlerde, ilk turda 117 oy, ikinci tur oylamada ise 137 oy almıştı.

Sendika tüzüğü gereği Genel Başkan seçilebilmesi için ilk tur oylamada üst kurul delege toplam sayısının üçte ikisini, ikinci tur oylamada ise yine üst kurul delege sayısının yarıdan bir fazla oyunu alması gerekiyor.

Özçelik İş Sendikası Genel Merkez kongresinde toplam 260 delege bulunuyor ve Genel Başkan Değirmenci de 260 delegenin 137 oyunu almıştı.

Seydişehir Şube Başkanı Ferhat Çelikbaş’ın görevine iade edilmesiyle birlikte 2021 Aralık ayında gerçekleştirilen Seydişehir Şube Kongresi de hukuken yok sayılmış oluyor ve yine Seydişehir Şubesinin 8 üst kurul delegesi de hukuken geçmişe dönük de dahil delegelik vasfını kaybetmiş oldu.

Yine Özçelik İş Sendikası Genel Merkez tüzüğünde yer alan, “Genel Başkanlık seçiminin ikinci turunda toplam 260 delege sayısının yarıdan bir fazlasını alması gerekir” maddesi de ön plana çıkmış oluyor.

İkinci turda 137 oy alan Özçelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci’nin de Seydişehir Şube Üst kurul sayısı olan 8 delege oyunun da bu sayıdan çıkarılması hukuken gündeme geldi. 137 oy alan Değirmenci’nin aldığı oydan 8 delege oyunun çıkarılmasına hukuken karar verilirse, aldığı oyda 129’a düşüyor ve bu oy oranı da toplam üst kurul delege sayısının yarıdan bir fazlası olan 131 oyu bulamıyor.

Bu nedenlerden dolayı 15-16 Temmuz 2022 tarihinde yapılan Özçelik İş Sendikası’nın Genel Merkez Kongresinin iptali ve yeniden olağan üstü kongre yapılma kararı gündeme geldi.

Değirmenci’nin karşısında ciddi varlık gösteren rakibi Recep Akyel ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmazken “Süreci takip ediyoruz. Gereken neyse zamanı gelince yapacağım. Şimdilik çok fazla açıklama yapmak istemiyorum.” Dedi.

Editör: Ergün Başkaya