Karabük’ün Orman ve Orman Ürünleri ile ünlü Yenice ilçesinde faaliyet gösteren 34’e yakın Orman Kooperatiflerinde dönen milyonlarca liralık rant iddiaları yine gündeme geldi.

Yenice'de Orman İşletme Müdürlüğü adına yaptıkları kesimler ile tomruk üretimi yapan Orman Kooperatifleri, yasa ve yönetmelik gereği belirli bir kotayı yakaladıkları zaman ürettikleri orman envalinin %25’inin 700 lirasını kar payı olarak alabiliyorlar.

Bu yıl da yaptıkları tomruk üretimi ile %25 kar payı hakkını alan 20’ye yakın Orman Kooperatifi her yıl olduğu gibi bu yılda belirli firmalara piyasa fiyatlarının yarısına faturalandırma yaparak, sattıkları yönünde iddialar var.

Orman Kooperatifleri Üyelerini Zarara mı Uğratıyor?

Ürettiği orman envalinin %25’inin kar payını alma hakkı elde eden bir çok Orman Kooperatifi, metresi ortalama 700 lira olan orman envalindeki kar payını belirli firmalara yarı fiyata fatura karşılığı sattıkları, yarısını da elden, açıktan aldıkları iddiaları Yenice’de yine çok konuşulmaya başlandı.

Ürettikleri orman envalinden %25’nin kar payını almayı hak eden Yenice’deki Orman Kooperatifleri, bu yıl da yaklaşık kar payı hakları olan 20 Bin metre küp orman envalinin satışını yaptıkları tahmin ediliyor.

Yaptıkları tomruk satışından kalan kar payının tamamını faturalandırmadıkları, yine karpayı olan 700 liranın yarısını el altından aldıkları iddiaları, yüzlerce orman kooperatifi üyelerinin de böylece milyonlarca lira zarara uğratıldığını gündeme getirdi.

Hangi Firmalar Bu Şekilde Kooperatiflerden Tomruk Alıyor?

Yenice’de faaliyet gösteren tomruk ve kereste fabrikalarına sahip bazı firmaların üretim kapasitesinin çok üzerinde kooperatiflerden bu tomrukları aldıkları ve fazla malı da başka illerdeki firmalara daha yüksek fiyatlara sattıkları iddiaları gündemde yerini koruyor.

İlçede faaliyet gösteren bir çok tomruk ve kereste firması mal bulamazken, kooperatiflerden alım yapan birkaç firmaysa, üretiminin üzerinde mal alıyor.

Bu firmalar, metre küpte ortalama 700 lira kooperatife kar payı vermesi gerekirken, yarısına fatura kestikleri, geri kalan yarısını da el altından, açıktan verdikleri iddiaları yine devletin de alması gereken vergide zarara uğratıldığını ortaya koyuyor.

Yaklaşık 10 Milyon Lira’ya yakın paranın vergilendirmeden, el altından kooperatif yöneticilerine ödendiği iddialarının ilgili kamu kurumları tarafından incelenmesini isteyen vatandaşlar “Hem yüzlerce kooperatif üyesi zarara uğratılıyor, hem de devletten vergi kaçılımasına yol açıyor. Bu paralar kooperatiflerde beş, on yöneticinin ve yandaşının cebine giriyor.” Diyorlar.