Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin en önemli projelerinden biri olan Yağmur Suyu Drenaj Projesi, son yağışlardan sonra sınavını başarıyla vermiş oldu.

Daha önceki yıllarda her sağanak yağıştan sonra yaşanan su baskınları, artık Karabük’te yaşanmıyor.

Özellikle her yağıştan sonra su baskınları yaşayan İstasyon Caddesi esnafları yağmur suyu drenaj projesinin devreye girmesiyle birlikte hiçbir sorun yaşamadıklarının önemle vurguluyorlar.

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ise şu ana kadar hiçbir problem yaşamadıklarını ifade etti ve Karabük Net Haber’e özel açıklamalarda bulundu;

Vergili “Şu anda merkezde hiçbir sıkıntımız olmuyor. O kadar yağmur yağdıktan sonra 4- 5 noktada bu işi çözemiyorduk. İstasyon caddesi yıllardan bu yana kronik bir problemdi, müdahale ediyorduk ama fayda etmiyordu. Şimdi yağmur suyunu baştan toparlayarak, tahliye etme programı yapıldıktan sonra yeni projeyle şu ana kadar hiçbir problem yaşanmadı. İstasyon caddesi aynı şekilde, Yeşil mahallede bir problem yaşanmadı. 100. yıl mahallesinde çok büyük problem oluyordu, öyle bir problem artık yok ve 5000 evlerin alt noktalarında su baskınları oluyordu, bu da artık olmuyor.

Şu ana kadar hiçbir su baskını ihbarı almadık, bir su baskını ihbarı geldi o da Cumayan’ında ve belediye sınırları içinde değil. 2 veya 3 yıl önceden çok daha fazla su baskını yaşanıyordu, basit müdahalelerle çözmeye çalışıyorduk.” diye konuştu.

Başkan Vergili, yağmur suyu drenaj projesi sayesinde kanalizasyon boruları ile yağmur suyu tahliye borularını ayırdıklarını belirterek şu bilgileri verdi;

“Zamanında kanalizasyonla yağmur suları aynı borularda toplanıyordu. Yağmur yağdığı zaman bütün kanalizasyon borularımız tıkanıyor ve geriye tepmelere başlıyor, hatta kanalizasyon tıkanıklığına da sebebiyet veriyordu. Böyle sıkıntılar yaratıyordu. Burada yağmur sularının ayrılması gerekiyordu ve biz de bunu yaptık. Bilmiyorum var mıdır, yok mudur böyle detaylı bir yağmur suyu drenaj projesi, Türkiye'de belki turistik ufak beldelerde olabilir. Yağmur suyu drenaj projesi için döşediğimiz borular 100 km’ye yaklaştı. Yollardaki yağmur sularını toplayabilecek durumdayız. Bu çalışma tahmini 25-26 milyon liraya mal oldu. Şuandaki maliyetlerle 100 milyon liraya yapılır ve şehrin 100 yıllık alt yapı problemini çözmüş olduk.”