Karabük Vefa Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Karabük Bağımlılıkla Mücadele Derneği ile birlikte düzenlediği seminerde Vefa Özel Eğitim Kadrosundan Psikolog Tülay Aygül, Dil ve Konuşma Terapisti Seda Şanlı, Fizyopterapist Ayşegül Ertaş, Özel Eğitim Uzman Öğretici Zeynep Güder'in konuşmacı olarak yer aldı.

Karabük Atatürk Ortaokulu öğretmen, öğrenci ve velilerine yönelik düzenlenen Teknoloji Bağımlılığı seminerinde, teknolojik cihazların bireyler üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgiler verildi. İnternet bağımlılığının ne olduğu, interneti çekici kılan sebeplerin öğrencinin okul başarısı üzerinde etkilerin de konuşulduğu seminerde, internet bağımlılığı ilgili ne gibi önlemlerin alınmasına dair çözüm önerileri sunuldu.

Teknoloji bağımlılığının fiziksel ve duyusal etkileri üzerine devam eden konuşmalarda, uzun süre aynı ve yanlış pozisyonlarda oturmanın kemik ve kas sisteminin gelişimi üzerindeki olumsuz etkileri anlatıldı. Ayrıca hareketsiz bir yaşam tarzının özellikle çocukların duyusal sistemlerini olumsuz etkilediği ve bu duyusal eksikliğin okul başarısındaki düşüşler üzerindeki etkisi, dikkat ve öğrenme sürecini nasıl zorlaştırdığı hakkında bilgilendirme yapıldı. 

Teknoloji kullanımının artması ile birlikte artan ekran kullanımının iletişim, dil ve konuşma, ses bozuklukları üzerindeki olası etkilerin de tartışıldığı seminerde, ekran bağımlılığı yada fazla ekran kullanımı dil ve konuşma bozukluklarına etkilerinin olduğu ifade edilirken, kekemeliği olan bireylerin akıcı konuşan bireylerden daha fazla ekran kullanımına sahip oldukları görüldüğü belirtildi.

Teknoloji bağımlılığı üzerine yanlış kanıların olduğunu da söyleyen Özel Eğitim Uzman Öğretici Zeynep Güder, Otizm gibi nörolojik bir durum doğuştan oldugunu, teknoloji bagımlılıgı ile oluşmadıgını, telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik cihazların bulunduğu odada uyumanın bile ne kadar zararlı olduğu konusunda açıklamalarda bulundu.

Öte yandan seminere katılan öğretmenler ve veliler, düzenlenen seminer için Karabük Vefa Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezine teşekkür ederken, bu tip eğitici ve bilgilendirici seminerlerin sürekli olması temennisinde bulundular.

Editör: Haber Merkezi