İki gün önce gece yarısı başlayan sağanak, Karabük, Bartın, Kastamonu ve Sinop ilçelerinde etkili olmuştu.

Batı Karadeniz bölgesindeki aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop şehirlerinde sel ve su baskınları meydana geldi. Bartın ili Ulus ilçesi, Abdipaşa Beldesi, Kastamonu ili Azdavay, Bozkurt, Cide, Şenpazar, Daday, Küre, Ağlı ve İnebolu ilçeleri, Sinop merkez ve Ayancık ilçesi selden büyük hasar gördü.

Sağanak başladıktan sonra bu ilçelerin birçoğu, ilk 15 dakikada su baskınlarını yaşadı.

Hatta Safranbolu ilçesinde bile yağışın olduğu gece, birçok konut ve işyerleri su baskınlarına maruz kalmıştı. 

Karabük Merkez ise metrekare başına aynı yağışı almasına rağmen, su baskınlarından etkilenmedi.

YAĞMUR SUYU DRENAJ PROJESİ’NİN %50’Sİ KARABÜK MERKEZİ KURTARDI

Üçüncü dönem Karabük Belediye Başkanlığı hizmetini yürüten Rafet Vergili’nin 31 Mart 2019 Yerel seçimlerinde halkın önüne koyduğu en büyük projelerinden biri “Yağmur Suyu Drenaj Projesi” idi.

Peki nedir Yağmur Suyu Drenaj Projesi?

Yağmur ve kar sularının, şehir kanalizasyon şebekesinden tamamen ayrı bir hat ile tahliye edilmesidir.

Karabük’ün 28 mahallesini kapsayan ve 3-4 ay önce başlayan yağmur suyu drenaj boru hattı döşeme çalışmaları devam ediyor. Proje %75 oranında tamamlandı ve %50’si faaliyete girdi.

Kısacası yağmur suyu drenaj projesinin %50’si çalışıyor ve diğer taraftan da boru döşemeleri bitirilen yerlerde hızla sisteme bağlanıyor.

60 Milyon TL maliyet çıkarılan fakat Belediye imkanlarının da projeye dahil edilmesi ile 20-25 Milyon TL’ye inen yağmur suyu drenaj projesine, Başkan Vergili şehirde aşağıdan yukarı doğru başlatmıştı. Yani, alçak yerlerden başlayan boru döşeme işlemi, yüksek yerlere doğru ilerletilmişti.

İki gün önce yaşanılan aşırı yağmurda da Karabük merkezde etkilenen yerler projenin faaliyete girmediği yüksek kısımlar oldu.

Yağmur suyu drenaj projesinin faaliyete girdiği yerlerin hiçbirinde su baskınları yaşanmadı.

Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta onlarca ilçe aşırı sağanak yağışın başladığı ilk 15 dakika da su baskınlarına maruz kalmıştı. Ama Karabük’te kayda değer hiçbir su baskını yaşanmadı.

Karabük merkezde su baskınlarının yaşanmaması tamamen yağmur suyu drenaj projesi sayesinde olmuştur.

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin verdiği bilgiye göre, Bu yıl bitecek olan proje, şehri en az 40 yıl taşıyacak kapasitede yapıldı.

Her yağmurda Karabük’ün birçok mahalle ve semtlerinde görmeye alışık olduğumuz göle dönmüş yollar, su baskını yaşamış işyerleri ve konutların görüntülerine artık veda ettik diyebiliriz.

Yine Başkan Vergili’nin belirttiği gibi, ülkede tek olan ve tüm şehri kapsayan yağmur suyu drenaj projesinin daha %50’si hizmete girmişken, en büyük sınavını verdi.
 

Editör: Haber Merkezi