Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, son yıllarda Türkiye'de önemli bir tarımsal zararlı haline gelen ve istilacı bir böcek türü olan “kahverengi kokarca” böceği ile mücadele için Samuray arıcığı salımı gerçekleştirildi.

Yazıköy köyünde gerçekleştirilen programda; “Kahverengi Kokarca’nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi” kapsamında Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından kahverengi kokarcanın mücadelesi için üretilen bin adet yumurta parazitoiti Samuray arıcığı salımı yapıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, kahverengi kokarcanın son yıllarda Türkiye'de önemli bir tarımsal zararlı haline gelen istilacı bir böcek türü olduğu ifade edilerek, “Geniş konukçu ağı zararlının yaşam döngüsünü kolaylaştırarak mücadelesini zorlaştırmaktadır. Bu zararlı ile ilgili İl Müdürlüğümüz tarafından arazi ve bilgilendirme çalışmaları devam etmekte olup, gerçekleştirmiş olduğumuz 1000 adet parazitoit salımı ile kahverengi kokarcanın yumurtalarının parazitlenerek popülasyonunun kontrol altına alınması ve verdiği zararların azaltılması hedeflenmektedir. Fakat zararlı ile mücadele de biyolojik mücadelenin yanı sıra uygulanacak kültürel ve mekanik mücadele yöntemleri de önemli yer tutmaktadır. Kahverengi Kokarca sonbaharda kışlamak için özellikle ev, depo, iş yeri gibi korunaklı alanları tercih ettiği için bu alanlarda yapılacak olan mekanik mücadele (elle toplama) yıl içinde oluşacak popülasyonu düşürmek için oldukça önemlidir. Kimyasal kullanımı yerine uygulamış olduğumuz bu çevreci ve sürdürülebilir mücadele yöntemleri ile doğal denge korunurken, zararlı kontrol altına alınabilecektir" denildi.