20130904AW000616_03Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, gazetecilerle bir araya gelerek, 6 Eylül'de başlayacak olan Altın Safran Belgesel Film Festivali hakkında bilgiler verdi


 

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Hıdırlık Tepesi’nde gazetecilerle bir araya gelerek, 6-7-8 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan Altın Safran Belgesel Film Festivali hakkında açıklamalarda bulundu.

Programında yer alan konser ve eğlencelerin Suriye ve Mısır'da hayatını kaybeden insanlar nedeniyle iptal edildiğini, bunlara rağmen festivalin oldukça güzel geçmesini beklediğini ve birbirinden güzel belgesel filmlerin vatandaşlarla buluşacağını kaydetti. Uluslar arası Altın Safran Belgesel Film Festivalinin Cuma günü başlayacağını hatırlatana Aksoy, “Ana temamız ‘Korumacılık ve Korumacılığın Sürdürülebilirliği’, alt temamız ise, ‘Tapu Senedimiz Mezar Taşları’ Bu festivale gelinceye kadar festivalimize ana temanın yanına her yıl yenilediğimiz alt temalar eklemekteyiz. Bunda ana gayemiz, festivali ete kemiğe büründürmek. Bir eser bırakmak, her yıl yapılan etkinliğin anısını şehirde canlı olarak yaşatmak. Bu sene Safranbolu mezarlarını neredeyse hepsini yeniledik, bütün yolları, duvarlarını, mezarlık binasını ve ön tarafta şehitlik alanını yeniledik, mezarlık bilgi sistemini kurarak kimin yakının nerede olduğunu bilmelerine bilgi sistemi kurduk. 200 adet Osmanlı mezarının birebir okunmasını, onların restorasyonu olmak üzere çalışmalarını yaptık, bunu bir kitap olarak da bastık. Festival günü herkese bu kitaplardan hediye edeceğiz. Bu Osmanlıcayı biz maalesef bilmiyoruz, o mezar taşlarının üzerinde yazan şiirleri bir okusanız, o insanların ne kadar naif kişiliklerinin olduğunu öğrenebiliyorsunuz. Çok güzel duygu yüklü şiirler yazıyor. Bunları Türkçeleştirerek yanlarına plaka olarak yapacağız” dedi.

Safranbolu Belediyesi Araştırmaları Merkezini açılacağını belirten Aksoy, şunları söyledi;

“Safranbolu’nun yıllardır ihtiyacı olup da bir türlü dile getirilemeyen bilimsel araştırmaları yapacak olan bir merkez. Bu merkez belediye meclisinde kurulur kurulmaz çalışmalarına başladı, şuanda 8 ciltlik bir külliye bastı. Bunlarda Safranbolu’da 1730 tarihinden başlayarak sona doğru gelen mahkeme kayıtları bulunuyor. Ardından Safranbolulu Mehmet İzzet Paşa var, İzzet Paşa bizim şuan ki sıfatıyla Başbakanımız ama onun hayatı hakkında fazla bilgiye sahip değiliz. İlk kez Mehmet İzzet Paşa hakkında onun hayatı, yaptığı icraatlar, hizmetleri anlattığımız bir kitap basıldı. Safranbolu kitabelerini yayınlandığı eser var, Safranbolu kitabeleri artık kaybolmayacak.”

20130904AW000616_02Her yıl geleneksel olarak yapılan festivalin konser ve eğlence programlarının iptal edildiğini belirten Başkan Aksoy, “Suriye ve Mısır'da yaşanan olaylarda hayatını kaybedenler nedeniyle festivalin eğlence kısmını iptal ettik. Festivalimizin üç yönü vardı. Birincisi korumacılığın devamını sağlamak, ikincisi şehrimizin tanıtımını yapmak, üçüncüsü ise Safranbolu halkını ve festival dolayısıyla ilçemize gelen misafirlerimizi eğlendirmekti. Festivalimizin üçüncü ayağı olan eğlence faslını iptal ettik” dedi. Koyun katleder gibi insanların katledildiğini söyleyen Başkan Aksoy, konuşmasını şöyle tamamladı;

“Yakın komşularımızda insanlar öldürülüyor. Yakın komşularımızda insanlar her gün ölürken bizim burada eğlenemeyeceğimiz gerçeğinden hareketle ve partimizin de bu noktadaki almış olduğu ilkeli kararı gereği festivalin eğlence bölümünü iptal ettik. Sadece folklor gösterileri ve devlet opera balesinin kısa bir resitali olacak.”