Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Safranbolu mezarlığında kaçak kazı iddiaları ile ilgili düzenlediği raporu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderdi.

Kısaca KVKBK olarak adlandırılan, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü hazırladığı raporda, herhangi bir lahite rastlanmadığını ama kaçak bir kazı yapıldığını belirtti.

İşte Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün Safranbolu mezarlığındaki kaçak kazı iddiaları ile ilgili hazırladığı rapor;

Etkileme Geçiş Alanı sınırları içinde, tapu kütüğünün beyanlar hanesinde "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı" şerhi bulunan ve belediye adına kayıtlı mezarlık parselinde kazı yapıldığına ilişkin Safranbolu Kaymakamlığınca inceleme yapılması hususunda talimat verilmiştir.

 Karabük KVKBK Müdürlüğü’nce 18.03.2021 günü yapılan incelemede;

1.            Mezarlıkta, 129 cm X 102 cm ölçülerinde 57 cm derinliğinde bir çukur tespit edilmiş ve bu çukurun etrafında hafriyat toprakları görülmüştür.

2.            Alanın niteliğinin tespit edilmesi amacıyla Karabük KVKBK Müdürlüğü denetiminde, belediye ve Cumhuriyet Başsavcılığınca görevlendirilen emniyet müdürlüğü görevlileri refakatinde kazı alanı genişletilmiştir.

3.            Ortaya çıkarılan basamak benzeri yapı ana kaya ile bağlantılı olarak tespit edilmiştir. Buradaki uygulamaların bir mimari yapı ve eser oluşturmak amacıyla olmasa da beşeri müdahale sonucunda, oluşturulduğu kanaatine ulaşılmıştır.

4.            Kaymakamlık talimatı ile Karabük KVKBK Müdürlüğünce yapılan incelemede, Cumhuriyet Başsavcılığınca konunun soruşturulduğu, savcılıkça görevlendirilen yetkili tarafından ifade edilmiştir.

5.            Çukurun mezar kazmak amacıyla yapılmamış olduğu anlaşıldığından, 2863 Sayılı kanunun 9.maddesinde ifade edilen izinsiz kazı yapılmaması kuralına aykırılık teşkil ettiği hususu dikkate alındığında ve konunun Savcılıkça da eşzamanlı olarak takip edildiği ilgili emniyet görevlileri tarafından ifade edildiğinden, Karabük KVKBK Müdürlüğü’nün 19.03.2021 gün ve 1238431 sayılı yazısı ve ekleri ile gerekli bildirimde bulunulmuştur.

6.            Bu zaman zarfında gerekli tüm güvenlik önlemlerin alınması ve alanda herhangi bir inşai ve fiziki müdahalede bulunulmaması gerektiği hususu resmi yazı ile ilgili kamu kurumlarına bildirilmiştir.

7.            Konu, 2863 Sayılı Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında koruma kurulunun 31.03.2021 günlü toplantı gündeminde değerlendirilecektir.

8.            Basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medya mecralarında söz konusu mezarlık parselinde lahit ile ilgili haberler yapılmış olup, Müdürlüğümüzce yapılan incelemede, söz konusu alan ve çevresinde herhangi bir lahde rastlanılmamıştır.

KAÇAK KAZI HABERİ ULUSAL BASINDA GENİŞ YER ALDI

Safranbolu aile mezarlığında yapıldığı iddia edilen kaçak kazı ve bulunduğu öne sürülen tarihi lahit ile ilgili, geçtiğimiz gün İstanbul’dan DHA’dan bir haber ekibi gelmişti.

DHA’nın (Demirören Haber Ajansı) servis ettiği haber ulusal basında geniş yer aldı.

Hürriyet, Sabah, Son dakika ve Haberler.com gibi çok sayıda ulusal basında ve milyonların okuduğu haber sitelerinde, gazetelerde yer alan bazı haberlerin linkleri şöyle;,

Hürriyet - Karabük'te tartışma yaratan kaçak kazı iddiası

Star - Kaçak kazı ortaya çıkınca, mezar açma şirketinin sözleşmesi iptal edildi

Son Dakika - Mezarlıkta kaçak kazı soruşturması

Haberler.com - KARABÜK Mezarlıkta kaçak kazı soruşturması