14. ULUSLARARASI ALTIN SAFRAN BELGESEL FİLM FESTİVALİ MEŞALESİ YANDI


 

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MEHMET ALİ ŞAHİN “SAFRANBOLU GERÇEKTEN HER ŞEYİ İLE BİR BELGE NİTELİĞİNDE”


 

festival-mesalesi


Karabük’ün dünyaca ünlü Safranbolu ilçesinde bu yıl 14.’sü düzenlenen “Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali" kapsamında kortej yürüyüşü ve festival meşalesi yakıldı.

Safranbolu Aslanlar mevkisinden başlayan ve Misak-ı Milli Meydanı'nda son bulan kortej yürüyüşüne AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Karabük Vali Yarımcısı Abidin Ünsal, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ve protokol üyeleri, yerli ve yabancı katılımcılar ile vatandaşlar katıldı.


20130906AW000963_01Misak-i Milli Meydanı’nda yapılan etkinlikte konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, 209 yılından beri Altın Safran Belgesel Film Festivaline korumacılık ve korumacılığın sürdürülebilirliğinin yanında birde alt temaları eklediklerini söyledi. Bu seneki temalarının’ Tapu Senedi Mezar Taşlarımız’ diyen Başkan Aksoy “Mezar taşının nasıl tapu senedi olduğunu Safranbolu mezarlığını gezerek daha iyi anlamamız mümkün. Safranbolu mezarlığında 1200’lü yıllardan kalma mezar taşlarını görünce bu şehrin tapu senedinin orada yattığını görmek pek mümkündür” dedi.


Başkan Aksoy’un konuşmasının ardından festival meşalesi, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin, Vali Yardımcısı Ünsal, Kaymakam Bulacak, ve Başkan Aksoy tarafından birlikte yakıldı.


Festival meşalesi sonrası konuşan Mehmet Ali Şahin, Safranbolu'nun herhangi bir ilçe veya kent olmadığını, Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerini sinesinde bulundurduğunu söyledi. Safranbolu'nun geleneksel hayat tarzının bir noktada izlerini taşıdığını vurgulayan Şahin, "Böylesine bir zenginliğe sahip olan Safranbolu ve Safranbolulular olarak iki tane ana görevimiz var. Bu görevler arasından bir tanesi değerleri koruyabilmek var. Safranbolulular bu konudaki görevlerini şuana kadar en şekilde yaptı. Bu sebeple de Dünya Miras Kenti Listesi içersinde yer yer aldılar. Tabii bu kentin tanıtılması da gerekiyor. Safranbolu bunu da başarmış. Dünyanın dört bir tarafından gelen misafirleri var. Her yıl gelen turist sayısı katlanarak büyüyor. Yakın bir zamanda Safranbolu yılda 1 milyon turisti ağırlıyor duruma gelecektir" dedi.


20130906AW000963_03Şahin, daha önce Belediye Başkanına ‘Neden belgesel festivali yerine sinema festivali yapsak daha çok ilgi çeker’ diye söylediğini, ancak Belediye Başkanının bunla ilgili gerekli cevabı verince belgesel film yarışmasının Safranbolu için doğru ve daha akıllı alınmış bir karar olduğunu da anlatarak “Belgesel film kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizin film ve sinema sanatı ile birleştirilerek geleceğe taşınması anlamına geliyor. Safranbolu gerçekten her şeyi ile kültürel zenginliği, mimari eseri zaten bir belge niteliğinde. Bu belgelerin sinema sanatıyla birleştirerek geleceğe taşınması gerçek bir olgu olurdu. Her sene değerli sinema sanatçıları ve hocalar bu festivale güzel örnekleriyle katılıyor. Film yarışması bazı illerde zaten yapılıyor, Antalya, Adana ve Mersin gibi. Ama herhalde uluslararası belgesel film sadece Safranbolu'da yapılıyor. Katılımlar daha çok olmalıdır, bu teşvik edilmeli” diye konuştu.


Konuşmaların ardından festivalin ilk günü Safranbolu Halk Oyunları ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Dansları Topluluğu gösterisi ile sona erdi. Festival etkinlikleri Pazar günü yapılacak etkinlikler sona erecek.