SAFRANBOLU BELEDİYESİ’NİN UYGULAMALARINDA BİR SKANDAL DAHA ORTAYA ÇIKTI


 

YASADA YERİ OLMAYAN “PROJE ÖN İNCELEME BEDELİ” ÜCRETLERİ SAHİPLERİNE GERİ DAĞITILACAK


 

YASAL OLMAYAN BEDELİ ÖDEYENLER, ÜCRETLERİNİ ALMAKTA TEDİRGİNLER


 

 

necdetin-yeni-marifetleri


Safranbolu Belediyesi 2010 yılının 11. ayında inşaat yapılan arazilerden “Şerefiye” bedeli adı altında alınan ücret “Proje ön inceleme bedeli olarak” değiştirilmişti.

Mahalli İdareler Baş Kontrolörlüğünün 2011 yılının 10. Ayında yaptığı denetleme sonucunda ilgili yasanın “Vergi, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır” maddesine dayanarak, proje ön inceleme bedeli adı altında alınan ücretlerin sahiplerine geri iade edilme kararı alınmıştı.

Özetle, Ancak yasa koyucu TBMM’nin yapması gerekeni Safranbolu Belediyesi yapmış ve kendine göre yeni bir gelir kalemi oluşturmuş. Tabi ki, İçişleri Bakanlığının denetimi sonucunda böyle bir uygulamanın söz konusu olmadığını ve Safranbolu Belediyesi’nin kendine göre uydurduğu gelir kaleminden elde ücretlerin geri iade edilmesine karar verilmiş.

2011 Yılında alınan 21 özel ve tüzel kişilerden “Proje ön inceleme bedeli” olarak alınan 297 Bin 158 TL’yi şimdi Safranbolu Belediyesi hak sahiplerine geri ödemek zorunda.

Yasada “Şerefiye bedeli” olarak adlandırılan böyle bir gelirin hangi amaçla “Proje ön inceleme bedeli” olarak değiştirilmesine ise hiçbir anlam verilemiyor.

Öte yandan, yasada yeri olmayan “Proje ön inceleme bedeli” olarak alınan ve denetleme raporunda geri iadesine karar verilen paralar ile ilgili 21 Özel ve tüzel kişilerden bu zamana kadar sadece 1 kişi yasal yollara başvurarak geri iade aldı, bir kişinin ise yasal süreci devam etmekte.

Ödedikleri bedelleri geri almaya hak kazanan diğer özel ve tüzel kişilerin ise Safranbolu Belediyesi ile ilişkilerini bozmamak adına, önümüzdeki günlerde yeni yapacakları inşaat çalışmalarında iskan ve diğer işlemlerden dolayı tedirginlik taşıdıklarından tahsil etme yoluna gidemedikleri belirtiliyor.

2009 ve 2010 yılında alınan "Şerefiye bedeli" adı altındaki 1 Milyon 500 Bin TL tutarındaki ödemelerin ise yasal süreç başlatıldığı zaman hak sahiplerine geri iade edilebileceği de belirtiliyor.

Kendisi ile ilgili birçok suçlamalar, usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları karşısında her zaman susmayı tercih eden Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy şimdi bu skandal uygulaması ile ilgili acaba nasıl bir açıklama yapacak merak ediliyor.