AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündem dışı söz alarak bugünlerde hasadının yapıldığı safran bitkisini anlattı.

Milletvekili Güneş, TBMM'de gündem dışı yaptığı konuşmasına, Karabük'ün komşu ili olan Bartın ili Amasra ilçesinde meydana gelen maden kazasında hayatlarını kaybeden 41 madenci şehitlerine Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılarına acil şifalar dilerek başladı.

Safranbolu'ya özgü safran bitkisinin Karabük ve yöresi için çok önemli olduğunu vurgulayan Güneş, safranın dünyanın en pahalı bitkisi olduğunu ve gramla alınıp gramla satıldığını belirterek özellikleri hakkında bilgiler verdi. 2 binli yıllardan önce safrana yeteri kadar önem verilmediğini ve iktidarlarının desteği ile  79 dekar alanda bitkinin dikimi, yetiştiriciliği ve hasadının yapıldığını söyledi.

Sözlerine, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle, Batı Karadeniz Ajansı SOGEP ve Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün katkılarıyla başlatılan 'Lavanta Kokulu Safran Bahçesi' projesi safran üretimini geliştirmek ve devamlılığını sağlamak açısından oldukça önemlidir. Proje kapsamında 40 yıldır işlenmeyen topraklar üzerinde 60 bin adet lavanta ve 15 dekar safran bitkisinin dikimi gerçekleştirmiştir." şeklinde devam eden Güneş, dünyanın en büyük lavanta labirenti ve yağının çıkarılmasını sağlayacak en büyük destinasyonun bölgede oluşturulduğunu söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varak'ın bölgedeki projelerin geliştirilmesinde büyük katkısı olduğunu söyleyen Milletvekili Güneş, Bakan Varank'a ve emeği geçen herkese teşekkür ederken, safran bitkisinin aynı zamanda bölge turizmine büyük katkı sağladığını da sözlerine ekledi. 

Milletvekili Güneş, TBMM'deki gündem dışı konuşmasını tüm vatandaşları ve milletvekillerini Safran Hasadı Festivaline katılmaya davet ederek tamamladı.

Editör: Haber Merkezi