CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, 3 Nisan Karabük Demir Çelik Fabrikalarının Temelinin atılması ve Karabük’ün kuruluşunun 87. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Milletvekili Akay, “Türkiye'nin ilk ağır sanayi kuruluşu Karabük Demir Çelik İşletmeleri bugünkü adıyla Kardemir’in temeli, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 3 Nisan 1937 tarihinde atılmıştır. 6 Haziran 1939’da enerji santralinin çalışmaya başlaması ile ilk üretim başlamıştır. 9 Eylül 1939’da ise ilk yüksek fırın ateşlenmiştir. Ertesi günü yani 10 Eylül 1939’da ise ilk demir üretilmiştir. 

3 Nisan sadece Demir Çelik Fabrikalarının ve Karabük'ün kuruluşunun kutlandığı bir gün değildir, devletin bağımsızlığını sağlayacak ekonomik kalkınmanın temellerinin atıldığı bir dönüm noktasıdır. 

Kurucumuz ve kurtarıcımız, Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk modern Türkiye'nin endüstriyel atılımlarına öncülük edip temel oluşturacak entegre demir çelik tesislerinin kuruluşuna, bu tesisin de Karabük’te kurulmasına karar vermiştir. Bu kararın ardından çeltik tarlalarından çelik sanayine büyük bir dönüşüm başlamıştır. “Fabrikalar kuran fabrika” Kardemir şehrimizi kalkındırmış, çehresini değiştirmiş ve temellerinin atılmasından 58 yıl sonra kentimizin il olmasına vesile olmuştur. 

3 Nisan'ı “Sanayi Günü” ilan etmek üretmenin değerinin devletin bağımsızlığıyla ilişkili olduğu bilincini geliştirecek, devletimizin sanayileşme, çağdaşlaşma, modernleşme ve bağımsızlık vizyonuna katkı sağlayacaktır. Bu bilinçle, milletvekili seçilmemin ardından TBMM Başkanlığı’na verdiğim ilk kanun teklifi 3 Nisan'ın Sanayi Günü olmasını ilişkin kanun teklifi olmuştur. Bu çağrımı bir kez daha yineliyor ve tüm kesimleri teklifime destek olmaya davet ediyorum. 

Büyük ve ilerici bir vizyonla Kardemir’in kuruluş emrini veren ve Karabük’ün kuruluşunu sağlayan Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, tesisin temeline ilk harcı koyan İsmet İnönü’yü, Kardemir’in kuruluşu ve yükselişinde emeği geçen herkese sonsuz şükran ve minnetlerimi sunuyorum. Bu vesileyle Cumhuriyet Kenti, emeğin ve alın terinin başkenti Karabük’ümüzün ve Kardemir’in kuruluşunun 87. yıl dönümünü kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

Editör: Özenay Kahriman