Karabük Valisi Mustafa Yavuz Başkanlığında, ilgili kurum yöneticilerinin katılımlarıyla Valilik Toplantı Salonunda "İl Güvenlik ve Değerlendirme toplantısı" yapıldı.

Karabük Valisi Mustafa Yavuz Ziya Polat, Karabük Vali Yardımcısı Muhittin Gürel, Karabük İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İsmail Gökcek'in katılımıyla gerçekleşen Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı'nda Vali Yavuz şunları belirtti;

"2024 yılının ilk üç aynı geride bıraktık. Önceki yıllarda ve aylarda olduğu gibi, bundan sonrada; Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve Sayın İçişleri Bankamızın yönetiminde, ilimizin huzuru, güvenliği ve esenliği için tüm kurumlarımızla birlikte var gücümüzle çalışacağız.

Bu çalışmaları yaparken, ortak akılla çalışmaya azami özen göstereceğiz ve bu şehir için sözü olan tüm hemşerilerimize gönlümüzü ve kapımızı her daim açık tutacağız. Tüm çalışmalarımızda; Karabüklü hemşerilerimizin huzuru, güvenliği, mutluluğu, esenliği ve memnuniyeti temel çıkış noktamız olacaktır. Bu bağlamda; Bu şehirde; 357 köy ve mahallemizde yaşayan yaklaşık 255 bin Karabüklü hemşerimizin, can ve mal güvenliğinin bizlere emanet olduğunun farkındayız ve bunun bilinci içerisindeyiz. Bir şehirde; kamu düzeni, güvenliği ve huzurunun ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz ve önemsiyoruz. Tüm Karabüklü hemşerilerimizin ve vatandaşlarımızın şunu bilmesini isterim ki, gerek kamu düzeni, gerek kamu güvenliği ve gerekse kamu sağlığı açısından Karabük güvenli ve huzurlu bir şehirdir ve olmaya da devam edecektir.  Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. 

Bu huzur ve güvenliğin sağlanmasında katkılarından dolayı tüm Karabüklü hemşerilerime şükranlarımı sunuyorum. Bu huzurun ve güvenliğin bozulmasına devletimizin tüm kurumlarıyla birlikte asla müsaade etmeyeceğiz. Buna tevessül edenler hakkında ise gereğinin yapıldığından ve yapılacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın. Hukuk kuralları içerisinde, bu şehrin huzuru ve güvenliği için önceki yıllarda ve aylarda olduğu gibi bundan sonrada suç ve suçlularla mücadelemiz kesintisiz devam edecektir. Terör örgütlerinden, organize suç örgütlerine, uyuşturucudan, her türlü kaçakçılığa, kamu düzeninin sağlanmasından trafik güvenliğine, aranan şahısların yakalanarak adalete teslim edilmesinden, kadına ve çocuğa şiddettin önlenmesine kadar mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. 

Bu kapsamada;

Öncelikle 31 Mart 2024 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinin ilimizde huzur ve güven ortamı içerisinde geçtiğini belirtmek isterim. 

Karabük’ümüze yakışır şekilde demokratik olgunlukla yapılan seçimlerde; başta tüm Karabüklü hemşerilerimize, siyasi partilerimize, seçime katılan adaylarımıza, Valiliğimizin koordinasyonunda görevlerini başarıyla yapan emniyet ve jandarma teşkilatımıza ve seçimde görev alan tüm çalışma arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Yeni seçilen belediye başkanlarımıza, il genel meclisi üyelerimize, belediye meclisi üyelerimize, köy ve mahalle muhtar ve azalarımıza başarılar diliyorum. Daha önce görev yapan arkadaşlarımıza ise bu şehre hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. 

Diğer taraftan Ramazan ayını ve 9 günlük Bayram tatilini geride bıraktık. 

Tüm Karabüklü hemşerilerimin geçmiş Ramazan Bayramlarını tebrik ediyorum. Bayram tatili boyunca, Karabüklü hemşerilerimizin ve Ülkemizin dört bir yanından Karabük’e gelen vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği adına başta emniyet ve jandarma teşkilatımız olmak üzere tüm kurumlarımızla 24 saat görevimizin başında ve sahada olduk. 

Bu kapsamada; 06-14 Nisan tarihleri arasındaki Ramazan Bayramı tatilinde sadece Safranbolu ilçesine giriş ve çıkış yapan araç sayısı yapılan ölçümlere göre 468.265’dir. Bu yoğun trafiğe rağmen aldığımız tedbirlerle misafirlerimizi huzur ve güven ortamı içerisinde ağırlayarak şehrimizden uğurladık. Bundan böylede, tüm vatandaşlarımızı Karabük’ün tarihini, doğasını, kültürünü ve güzelliklerini görmeye ve keşfetmeye davet ediyorum. 

9 günlük Bayram tatili boyunca ilimizden yaklaşık 1.065.731 araç geçişi ölçümlendi. Yaşanan bu yoğun trafik nedeniyle; 28 maddi hasarlı trafik kazası, 31 yaralamalı trafik kazası 47 kişi yaralı meydana gelirken; tek taraflı 1 ölümlü trafik kazası meydana gelmiştir. Bayram tatili boyunca; yaklaşık 34.535 yolcumuz Karabük Otogarı’nı kullanarak 740 şehirlerarası yolcu otobüsü ve 329 ilçeler arası minibüsler ile seyahat ettiler.  

Yine Bayram tedbirleri kapsamında; trafik düzeni ve güvenliği ile trafik kazalarının önlenmesi için emniyet ve jandarma trafik ekiplerimiz tarafından 16.383 araç denetlenirken 21.552 kişinin sorgulama ve kontrolü yapılmıştır. İçişleri Bakanlığımızın talimatıyla, Valiliğimizin koordinasyonunda alınan Bayram tedbirleri kapsamında, 24 saat görevi başında olan emniyet, jandarma, itfaiye ve sağlık teşkilatımızın kıymetli mensuplarına ve 112 Acil Çağrı Merkezi ve Güvenlik ve Acil Durumlar Merkezi çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Daha önceki aylarda olduğu gibi Mart ayında da Ülkemizin ve Şehrimizin huzur ve güvenliği için hep birlikte çalıştık.

Bu kapsamda;  

Mart ayı içerisinde, ilimizde kolluk birimlerimiz tarafından yapılan planlı ve münferit operasyonlarda bir önceki aya göre %38,10 artış meydana gelirken, Mart ayı içerisinde bir önceki aya göre meydana gelen toplam olay sayısında %1,20 düşüş meydana gelmiştir. Mart ayında ilimizde kolluk birimlerimiz tarafından yapılan operasyon ve çalışmalar sonucunda hakkında adli işlem yapılan 22 şahıs tutuklanırken, 20 şahıs ise adli kontrole tabi tutulmuştur. Ülkemizin ve şehrimizin huzuru ve güvenliği için Valiliğimizin koordinasyonunda, tüm birimlerimizle vatandaşlarımızın emrinde ve hizmetinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Tüm suçlarda olduğu gibi kişilere ve mal varlığına karşı işlenen suçların önlenmesi adına mücadelemiz kesintisiz devam etmektedir.

Şubat ve Mart aylarında ilimizde kişilere karşı meydana gelen toplam 561 asayiş olayının %97,32’si aydınlatılmış olup, mala karşı işlenen suçlarda ise aydınlatma oranı Ülkemiz ortalamasında seyretmektedir. Hırsızlık olaylarında Mart ayında bir önceki aya göre %8,33 oranında düşüş meydana geldiği görülmektedir. Vatandaşlarımızın güvenliği, huzuru için ve suç işlenmesinin önlenmesi için tüm birimlerimizle 24 saat sahada olmaya devam edeceğiz. 

Hedefimiz, aydınlatılmayan bir olayımızın dahi kalmamasıdır. Tüm suçluların yakalanarak adalete teslim edilmesi bundan sonrada temel hedefimiz olacaktır. Özellikle dolandırıcılık konusunda vatandaşlarımızı yapılan uyarılara karşı duyarlı olmaya ve şüpheli durumları kolluk birimlerimize bildirmeye davet ediyorum. 

Kolluk birimlerimizin göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadele çalışmaları kapsamında; Şubat ve Mart aylarında 3 operasyon yapılmış olup, yakalanan şahıslar hakkında gerekli adli, idari ve sınır dışı işlemleri yapılmıştır. Bu kapsamada; Şubat ve Mart ayları içerisinde 26 şahıs hakkında sınır dışı işlemi yapılmıştır. 

Mart ayı içerisinde Sayın İçişleri Bakanımızın talimatlarıyla ilimize gelen Mobil Göç Noktası aracında 2.093 yabancı uyruklu şahsın sorgulaması yapılmış olup, bu sorgulamalar sonucunda 3 şahıs hakkında sınır dışı işlemi yapılmıştır. Göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadelemiz bundan böylede kararlılıkla devam edecektir. 

Şubat ve Mart ayları içerisinde 2 terör operasyonu yapılmış olup, bu operasyonlarda yakalanan şahıslar adli mercilere teslim edilmiştir. Ülkemizin; birliği, beraberliği ve bağımsızlığı adına tüm terör örgütleriyle mücadelemiz kesintisiz devam edecektir. 

Şubat ve Mart aylarında; planlı ve münferit olarak; kaçakçılık, organize suçlar ve mali suçlarla mücadele kapsamında; 33 operasyon yapılmış olup, bu operasyonlarda 25 şahıs yakalanarak adalete teslim edilmiştir. 

Mart ayında bir önceki aya göre münferit operasyonlarda %30,77, adalete teslim edilen şahıs sayısında ise %157,14 oranında artış meydana gelmiştir.  Bu şehirde, vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği adına tüm suç örgütleriyle mücadelemiz bundan böylede kararlıkla devam edecektir. 

İlimizde yürütülen uyuşturucu ile mücadele çalışmaları kapsamında; Şubat ve Mart aylarında, 38 operasyon yapılmış olup, bu operasyonlarda 64 şahıs yakalanarak adli mercilere teslim edilmiştir. 

Mart ayında bir önceki aya göre münferit operasyonlarda %31,25, yakalanarak adalete teslim edilen şahıs sayısında %78,26, tutuklanan şahıs sayısında ise %125 oranında artış meydana gelmiştir. 

Tüm Karabüklü hemşerilerimizin şunun bilinmesini isteriz ki; bu şehirde, hiçbir gencimizin ve vatandaşımızın zehirlenmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında, vatandaşlarımız; 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak veya uyuma uygulamasını kullanarak kolluk kuvvetlerimize bildirimde bulunarak destek verebilirler.  

Şubat ve Mart aylarında; siber suçlarla mücadele çalışmaları kapsamında; 95 hesap hakkında işlem yapılmış olup, Mart ayında hakkında işlem yapılan 7 şahıs adli merciler tarafından tutuklanmıştır. Sanal ortamda suç işlenmesi ve suçlularla mücadele konusunda çalışmalarımız aralıksız devam edecektir. 

Teknolojik gelişmelere paralel olarak, sanal dünyada işlenen suçların önlenmesi ve sanal ortamda suçlularla mücadelemiz devam etmekte olup, sanal devriyeler ile sürekli görev başında olduğumuzu vatandaşlarımızın bilmesini isteriz. 

Diğer taraftan arama kararı bulunan şahısların yakalanarak, adli makamlara teslim edilmesi konusunda, İçişleri Bakanlığımızın desteğiyle mücadelemiz kararlılıkla devam etmektedir.

Şubat ve Mart aylarında; İlimizde yakalama ve arama kararı bulunan 407 şahıs yakalanarak adalete teslim edilmiş olup, bu şahıslardan 112’si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştır. 

Arama ve yakalama kararı bulunan şahısların adalete teslim edilmesi konusunda emniyet ve jandarma teşkilatımızın değerli mensuplarına ve gayretlerinden dolayı Kaymakamlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

Kolluk kuvvetlerimizin mücadelesine desteklerinden dolayı başta Cumhuriyet Başsavcılığımıza ve ilimizde görev yapan tüm Hakim ve Cumhuriyet savcılarımıza teşekkür ediyorum.  

Hakkında çeşitli suçlardan yakalama kararı bulunan şahısların aramızda gezmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bu konudaki desteklerinden dolayı Sayın İçişleri Bakanımıza şükranlarımızı sunuyoruz.  

İlimizde, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında, Mart ayında meydana gelen olay sayısında bir önceki aya göre %5,17 düşüş yaşanırken, kadınlarımızın korunması adına koruma kararı ve alınan tedbir kararı sayısında ise %8,20 artış yaşanmıştır. Kadına karşı şiddetin önlenmesi adına tüm kurumlarımızla etkin bir şekilde mücadeleye devam edeceğiz. Her türlü şiddet olayını kadınlarımız, telefonlarına indirecekleri KADES uygulaması üzerinden ve 112 Çağrı Merkezi üzerinden rahatlıkla kolluk birimlerimizde bildirebilirler. 

İlimizde kamu güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra, kamu düzenin korunmasında büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamada; Kabahatler Kanunu ve diğer kanunlara göre; Şubat ve Mart aylarında 149 adet idari yaptırım kararı uygulanmış olup, Mart ayında bir önceki aya göre %19,12 artış göstermiştir. Kamu düzenin sağlanmasında önemli bir yeri olan idari yaptırım kararları ile ilgili uygulama ve denetimlere bundan sonrada aralıksız devam edilecektir. 

Trafik olaylarına baktığımızda ise; Mart ayında ilimizde; toplam 139 trafik kazası meydana gelmiş olup, sevindirici olan Mart ayı içerisinde ölümlü herhangi bir trafik kazasının meydana gelmemiş olmasıdır. Bu azalmada; birçok faktörün yanı sıra, trafik birimlerimiz tarafından Şubat ve Mart aylarında yapılan 115.177 adet araç denetiminin büyük payının olduğunu değerlendiriyoruz. 

Trafik kazalarının önlenmesi ve azaltılması ile ilgili altyapı iyileştirilmesi, trafik işaretlerinin sayısının artırılması, sürücü eğitimleri ve denetimleri ile ilgili Valiliğimiz tarafından aylık ve haftalık takip ve değerlendirme toplantıları yapılarak konu yakinen takip edilmektedir. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenlinin sağlanması adına, bundan sonraki aylarda da denetimlere aralıksız devam edilerek, gerekli iyileştirmelerin yakından takip edileceğinin tüm vatandaşlarımız tarafından bilinmesini isteriz. Bu konuda, tüm sürücülerimizden ricam; can ve mal güvenliği için; emniyet kemeri takılması, kırmızı ışık ihlali ve aşırı hız yapılmaması, alkollü araç kullanılmaması, hatalı sollama yapılmaması ve telefonla konuşulmaması gibi temel trafik kurallarına uymalarıdır.  

Ayrıca, Karabük'te Mart ayında motosikletlerin karıştığı trafik kazası sayısının 27 olduğunu belirtmek isterim. Mart ayında Ocak ayına göre motosikletlerin karıştığı kaza oranlarında %29,61 düşüş yaşanmakla birlikte, motosikletlerin karıştığı kaza sayılarının halen yüksek olduğunu değerlendiriyoruz. Mart ayında motosikletlerin karıştığı kaza sayısının Şubat ayına göre  %17,39 artış gösterdiği görülmektedir. Bu konuda başta motosiklet sürücüleri olmak üzere, tüm sürücüleri dikkatli olmaya davet ediyorum. İlimizde; motosikletlerin karıştığı kazaların analizinin yapılarak bu konuda özel tedbir geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. 

İlimizde, en yoğun kazların başında iş kazaları gelmekte olup, Mart ayında meydana gelen iş kazası sayısı bir önceki aya göre %27,94 azalarak toplam (98) olmuştur. Bu konuda, tüm işyerlerimizin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbirleri eksiksiz alması ile ilgili denetimlere ağırlık verilecek olup, tüm işyerlerimizin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili alınan tedbirleri tekrar gözden geçirerek, gerekli tedbirleri almalarını ve bu konuda herhangi bir aksaklığa sebebiyet verilmemesini istiyoruz.  

Şubat ve Mart aylarında, kolluk birimlerimiz tarafından toplam 53 adet ruhsatsız silah ele geçirilmiş olup, 49 şahıs hakkında işlem yapılmıştır. 

Mart ayında bir önceki aya göre ele geçirilen silah sayısında %52,38, hakkında işlem yapılan şahıs sayısında ise %33,33 artış meydana gelmiştir. Karabük sınırları içerisinde hiç kimsenin ruhsatsız silah taşımasına, vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği adına müsaade etmeyeceğiz. 

Okullarda güvenli eğitim ortamının sağlanması, okulların giriş ve çıkışlarında öğrencilerimizin güvenliğinin sağlanması adına, Şubat ve Mart aylarında okullarımızın çevresinde toplam 850 denetim, okul servis araçlarında ise 630 denetim yapılmıştır. Okullarımızın çevresinde yapılan denetimlerinde, Mart ayında bir önceki aya göre %9,88 oranında artış sağlanmıştır. Yavrularımızın güvenli bir ortamda eğitim ve öğretim görmeleri adına denetimlerimizi artırarak devam ettireceğiz. 

Şubat ve Mart ayları içerisinde; kolluk birimlerimiz tarafından 1.078 adet yaya, 3.161 adet ise araçlı devriye olmak üzere toplam 4.239 adet devriye atılmış olup, Mart ayında bir önceki aya göre devriye sayısında %14.09 oranında artış meydana gelmiştir. 

Karabük’ün huzuru ve güvenliği için tüm kolluk birimlerimizle birlikte 24 saat sahada olmaya devam edeceğiz. Bu şehrin huzuru için, Şubat ve Mart aylarında; huzur uygulamaları kapsamında; umuma açık işyerleri, park ve bahçeler, metruk binalar, halkın yoğun olarak bulunduğu kamuya açık alanlar, gar/istasyon/otogar gibi yerlerde denetim ve uygulamalar kesintisiz devam etmekte olup, Şubat ve Mart aylarında söz konusu yerlerde kolluk birimlerimiz tarafından 1.751 denetim ve uygulama gerçekleştirilmiş olup, Mart ayında bir önceki aya göre denetim ve uygulama oranlarında %18 artış meydana gelmiştir. 

Karabüklü hemşerilerimizin huzuru ve güvenliği için denetim ve uygulamalara bundan böylede aralıksız devam edilecektir. Sonuç olarak, 2024 yılında bundan sonraki aylarda da; daha huzurlu ve daha güvenli bir Karabük için, Valiliğimizin koordinesinde, kolluk birimlerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, Karabüklü hemşerilerimiz ve kıymetli basın mensuplarımızla birlikte ele ele vererek hep birlikte 24 saat çalışacağız. 

Bu şehrin huzuru ve güvenliği için çalışan ve katkı sağlayan herkese şükranlarımı sunarken, Tüm Karabüklü hemşerilerime sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum. "