Safranbolu Tokatlı kanyonunda bulunan Kristal Cam Seyir Terasın kira sözleşmesi ile ilgili skandalların arkası kesilmiyor.

Müstecir firmanın beş yıl önce ihale ile kiraladığı Kristal Cam Seyir Terası ile ilgili Karabük İl Özel İdarenin hazırladığı kira sözleşmesinde yer alan 3. Maddenin kamu ihale kanuna aykırı olduğu iddia ediliyor.

“İhale ile belirlenen kira süresi 5 yıl olup, 5 yılın sonunda idare müstecirle kira bedelinde anlaşabilirse bu süreyi her 5 yılda bir, 5 yıl ara ile 2886 S.K.51 Md. Kapsamında pazarlık usullü ile encümen kararı ile uzatabilecektir. Anlaşmazsa yeniden açık ihale yapılacaktır.” Şeklindeki 3. Maddenin kamu ihale kanununa aykırı olduğundan dolayı, müfettiş uyarısından sonra Karabük İl Özel İdare’nin 2 yıl önce bu maddeyi tek taraflı iptal etmeye çalıştığı ama hukuki olarak iptal edemediği öne sürülüyor.

KRİSTAL CAM SEYİR TERASININ KİRASI 5 YIL DAHA UZADI MI?

Kristal Cam Seyir Terasının kira sözleşmesindeki 3. maddesi gereği geçtiğimiz Eylül ayının 25’ine kadar müstecir firmanın defalarca çağırılmasını istemesine rağmen çağırılmadığı, kirada pazarlık usulü yeniden anlaşma sağlanması veya sağlanma yapılmaması süreci oluşturulmadığından 3. Maddeye göre “Anlaşma sağlanamazsa yeniden açık ihale yapılacaktır” şartı oluşmadığından, yeniden ihaleye çıkartılamadı.

Bazı hukuki görüşlere göre; 3. Maddeyi İl Özel İdare kurumu uygulamadığından, kira süresinin sözleşme gereği 5 yıl daha otomatikman uzadığı yönünde yer alıyor.

ÖZEL İDARE TAHLİYE EDEMEDİ VE TUTANAK TUTTU

Geçtiğimiz Eylül ayının 25’inde kira sözleşmesinin süresi biten Kristal Cam Seyir Terasının müstecir firması, Karabük İl Özel İdare kurumunun 3. Maddeyi yerine getirmediğinden dolayı tebliğ edilen tahliye uyarı yazısına rağmen tahliye etmedi.

Tahliyeyi gerçekleştirmeyen müstecir firma kiranın 5 yıl daha uzadığını hukuki olarak öne sürerken, Özel İdare kurumu ise geçtiğimiz gün Kristal Cam Seyir Terasına giderek, “Tahliye uyarı yazısına rağmen, kiracının verilen süre içinde yerin tahliye ve teslimi yapılmadığı tespiti edilmiştir.” Şeklinde tutanak tuttu.

ÖZEL İDARE AYLIK 95 BİN TL ZARARDA

Cam terasın tahliye süreci, kira sözleşmesi nedeniyle hukuki süreç içine girdi. Özel İdare kurumunun tahliye ve teslim edilmedi tutanağından sonra müstecir firmanın ise ayda yaklaşık 95 Bin TL ödediği kira ise ilgili yasa ve yönetmelikler gereği bu hukuki süreçte binde bire, yani 950 TL’ye düştü.

Bu sürece göre şimdi Karabük İl Özel İdaresi yaptığı bir ihmalden dolayı kurumu her ay 95 Bin TL zarara uğratma pozisyonuna düştü.

Başlatılan hukuki süreç sonuçlanıncaya kadar, işletmeciliğine devam edecek müstecir firma her ay 95 Bin TL yerine, 950 TL kira ödeyecek.

SORUMLUSU GENEL SEKRETER MEHMET UZUN MU?

Kristal Cam Seyir Terasının kira sözleşmesinde kamu ihale kanununa aykırı olduğu iddia edilen 3 maddenin yer verilmesi ve daha sonra kendi yer verdikleri maddeye uymamaları ile ilgili Karabük İl Özel idare Genel Sekreteri Mehmet Uzun’un birinci sorumlu olduğu da gözlerden kaçırılmıyor.

Editör: Haber Merkezi