Son aylarda özellikle kamu kurumları başta olmak üzere 15 ile 25 Bin Lira arasında bankalardan yüksek oranlarda maaş promosyon anlaşmaları yapılması, Kardemir A.Ş. çalışanlarını da ciddi bir beklenti içine sokmuştu.

2022 Ocak ayında 5 ayrı banka ile anlaşma yapan Kardemir A.Ş. Yönetimi, 2 yıllığına 4 Bin lira maaş promosyon anlaşması yapmıştı. Enflasyon oranlarının ve faizlerin yüksek artışından sonra, Kardemir çalışanlarının maaş promosyonlarında yeniden bir güncelleme yapılacağı belirtilmişti.

Yaklaşık 4-5 aydır yeni promosyon ücreti bekleyen ortalama 4 Bini işçi, Bini beyaz yakalı olmak üzere 5 Bin Kardemir çalışanının beklentileri hala sürüyor.

En son Erdemir D.Ç. çalışanlarının 3 yıllığına 27 Bin lira maaş promosyonu alması, Kardemir çalışanlarının beklentilerini de yükseltti.

Sabırsız bir bekleyiş sürdüren Kardemir çalışanlarının maaş promosyon ücretlerinin edinilen bazı bilgilere göre, bekleyişin çok altında olacağını gösteriyor.

Karabük’te beş ayrı bankadan maaş alan yaklaşık 5 Bin çalışanın yeni promosyon anlaşma çalışmalarını sürdüren Kardemir Yönetimi pek fazla bir yol kat edemedi.

Sadece bir bankanın 1+1 yıllığına 12 bin lira teklif verdiği bilgisi elde edilirken, diğer bankaların ise yeni promosyon ücret teklifi vermekten kaçındığı ifade ediliyor.

2023 Aralık ayı sonunda bitecek olan eski promosyon anlaşmasından Kardemir’in cayması halinde, mevcut maaş alınan bankaların anlaşma gereği yüksek miktarlarda cayma bedeli cezası istedikleri de edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

Kardemir çalışanlarının yeni güncellenmiş promosyon beklentileri bir ihtimal yerine gelmeyebilir ve yıl sonuna kadar olan mevcut anlaşma süresinin bitmesi beklenilebilir.

Diğer ihtimal ise; Şu andaki gidişata göre, ellerine net geçecek yeni promosyon ücretinin 10 Bin liranın altında olacağını gösteriyor.    

Kamu çalışanlarının 25 Bin liraya kadar, Erdemir çalışanlarının ise 27 Bin lira maaş promosyonu alırken 5 Bin Kardemir çalışanın bu miktarlara yakın promosyon para beklentisi büyük bir hayal kırıklığı ile sonuçlanacağa benziyor.

Promosyon çalışmaları yapan Kardemir Yönetiminin, şu ana kadar yeterli anlamda bilgilendirme yapmaması, çalışanların beklentisini karamsarlığa ve huzursuzluğa dönüştürmeye başladığı da gözlemleniyor.

Editör: Ergün Başkaya