Kardemir A.Ş. ile Özçelik İş Sendikası arasında 2023-2024 Toplu İş Sözleşmesinde anlaşmaya varıldığı Özçelik İş Sendikası tarafından açıklanmıştı.

Özçelik İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada maaşlara ilk altı ay %53 zamda anlaşmaya varıldığı belirtilmişti.

Özçelik İş Sendikası “Kardemir işçisinin ücretlerinde ilk altı aylık dilimde toplamda kıdem zammı farkı hariç yüzde 53 oranında artış sağlandı. İkinci altıncı aylık dilim için enflasyon, üçüncü altıncı aylık dilimde enflasyon + %2, son altıncı aylık dilimde ise enflasyon + %1 oranında bir ücret artışı yapılacak.” Açıklaması yapılmıştı.

Ayrıca “Ramazan Bayramı’nda 3 bin TL, Kurban Bayramı’nda ise 6 bin TL ödeme yapılacak.” Açıklamasına da yer verilmişti.

Aynı saatlerde KARDEMİR A.Ş’nin resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada ise yapılan artışın % 50 olduğu ifade edilen şu açıklamaya yer verildi;

“Kardemir ile Özçelik İş Sendikası arasında bir süredir devam etmekte olan ve 2023-2024 yıllarını kapsayan 16. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmesi bugün anlaşma ile sonuçlandı.

İmzalanan sözleşmeyle, çalışanların saat işçilik ücretlerine İlk altı ay için % 50 oranında artış yapılmıştır.”

SENDİKA TASLAK TEKLİFTE NE İSTEMİŞTİ?

Özçelik İş Sendikası tarafından KARDEMİR A.Ş. Yönetimine 26 Aralık 2022 tarihinde gönderdiği taslak teklifte; İlk altı ay için saat ücretlerine 11 lira seyyanen, ayrıca %58 zam olmak üzere, toplamda %86,4 bir artış istenmişti.

2, 3 ve 4’üncü altı aylar için ise enflasyon artı %5’lik zam talep edilen taslakta, 3 Nisan ikramiyesi için 20 Bin Lira, Kurban Bayramı’na 7 Bin Lira ve Ramazan Bayramı ikramiyesi olarak ta 5 Bin Lira talep edilmişti.

Özçelik İş Sendikası saat ücretlerine seyyanen 11 lira artış ile toplamda %86,4 artış isterken, sendikadan yapılan açıklamaya göre %53, Kardemir’den yapılan açıklamaya göre ise %50 artış yapıldı.

Sendika tarafından istenilen 20 Bin lira 3 Nisan ikramiyesi ise ne yazık ki alınamadı.

KAPSAM DIŞI, BEYAZ YAKALI PERSONELE DE %52 ZAM YAPILMIŞTI

Kardemir’de çalışan binin üzerinde sendika kapsamı dışında çalışan ve ‘beyaz yakalı’ olarak tabir edilen çalışanlara 2022 Ocak ayında %25 enflasyon artışının yanı sıra %17’lik bir iyileştirme yapılmıştı. Geçtiğimiz hafta ise yine beyaz yakalı personelin maaşlarına %35 zam yapıldığı açıklanmıştı.

Beyaz yakalı, kapsam dışı personele toplamda %52’lik bir zam artışı yapılırken, Sendikalı işçinin maaşına ise Özçelik İş Sendikasının açıklamasına göre %53, Kardemir AŞ’nin açıklamasına göre ise %50 zam yapıldı.

hangisi-dogru-soyluyor-1

Editör: Ergün Başkaya