10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle Karabük Valisi Fuat Gürel, il genelinde görev yapan tüm gazetecilere ve basın emekçileri ile bu sabah kahvaltıda bir araya geldi.

Çok sayıda gazetecinin ve Gazeteciler Derneklerinin Başkanlarının katıldığı kahvaltılı toplantı sohbet havasında geçti.

Vali Gürel; Bir kamu görevi yapan gazetecilerin gününü kutladı. Gürel “Basın bizim kamuya yansımamızdır. Çok zor şartlar altında görev yapan tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü tebrik ediyorum.” Diye konuştu.

Vali Gürel’in konuşmasından sonra bazı gazeteciler ve dernek başkanları da söz alarak Anadolu basının içinde bulunduğu zor şartları dile getirdiler.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı?

Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama gündür.

1961-1971 arasında "Çalışan gazeteciler bayramı" adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, "10 Ocak Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir.

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmî gazetede yayımlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur.

“Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar verdiler. Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayınını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.