Özçelik İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz, Karabük Demir Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) Temellerinin Atılması ve Karabük’ün Kuruluşunun 87. Yılı’nda bir kutlama mesajı yayımladı.

Başkan Yılmaz mesajında şu ifadelere yer verdi;

"Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ardından, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla başlatılan sanayileşme hamlesinde ilk tuğla, ilk harç misyonunu üstlenmiş olan Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının üretime başlamasının ardından adeta tüm Türkiye’yi inşa ettik.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatları ile kurulacak fabrika için yer arayışına başlanmış ve uzunca bir çalışmanın ardından Karabük’te karar kılınmıştır. Cumhuriyet’in ilk ağır sanayi tesisinin kuruluş yeri olarak Karabük’ün belirlenmesinde, jeopolitik konumu kadar, Kurtuluş Savaşı sırasında en fazla şehit veren bölgenin insanlarına karşı vefa duygusu, onlara iş ve aş imkânı sağlama hedefi de önemli rol oynamıştır.

3 Nisan 1937’de temelleri atılan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları, 1939 yılında üretime başlamış, ardından bünyesinde kurulan değişik ünitelerle, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin imarında son derece önemli görevler üstlenmiştir.

Bugün Türkiye’nin hangi köşesine giderseniz gidin, Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının mührünü, Çelik İşçisinin alın terini görürsünüz. 

Karadeniz Ereğli’de demir çelik fabrikası olarak karşınıza çıkan Karabük Çelik İşçisinin emeği ve iş becerisi; Ağrı’da radyo anteni direği, Konya’da çimento fabrikası, Aliağa’da rafineri, İstanbul’da tersane, Kırıkkale’de silah fabrikası, Elazığ-Malatya arasında da Türkiye’nin en uzun demiryolu köprüsü olarak dikilir karşınıza. 

İşte bunun için Karabük’e; “Sanayinin beşiği, emeğin başkenti” unvanı verilmiştir.

O zamanın Karabük Demir Çelik Fabrikası, bugünde bu özelliğini KARDEMİR A.Ş. olarak sürdürmekte, ülkemizde ve Dünya’nın birçok noktasında başarılı işlere ile projelere imza atmaktadır. 

KARDEMİR işçisini, dedelerimiz ve babalarımız gibi ön plana çıkartan en önemli özelliği ise yüksek iş ahlakı ile becerisinin yanısıra; Çalıştığı, ekmeğini kazandığı fabrikasına olan bağlılığıdır.

Geçmişte Cumhuriyetimizin imarını üstlenen Karabük Demir Çelik Fabrikaları, bugün ise ülkemizin gelişmesinde ve sanayileşmesinde önemli roller üstlenmektedir. 

137 günlük şanlı hak arayışı grevlerinin, fabrikaların kapanmaması için yapılan mücadelenin tarihi olan 8 Kasım eylemlerinin ruhunu içinde taşıyan Şanlı Çelik İşçisinin bu misyonunu sonsuza kadar sürdüreceğinden ise kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın.

Bu vesile ile başta, Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının bölgemizde kurulması talimatını vererek, şehrimizin de temellerini atan Ulu Önder Mustafa Kemal olmak üzere, bu kentin bu günlere gelmesinde emeği geçen Metin Türker ile  büyüklerimizi, ve Hakkın rahmetine kavuşan tüm Çelik işçilerini saygı ve rahmetle anıyor, ruhları şad, mekânları cennet olsun diyorum.

İçinde bulunduğumuz Türkiye Yüz Yılında, Karabük Demir Çelik Fabrikalarının kuruluşunun 87. Yıl dönümü kutlu olsun. "