Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Karabük Safranbolu arası ‘Kesintisiz Ulaşım Projesinin’ ilk ayağı olan 100. Yıl, Kastamonu kavşağına yapılacak olan ve 80 Milyon Liraya ihalesi yapılan battı-çıktı ile ilgili Karabük Net Haber Sorumlu Editörü Ergün Başkaya’nın sorularını cevapladı.

Vergili, biten yağmur suyu drenaj projesinin tamamına yakınının bittiğini ifade ederken, Karabük’ün ülkedeki en ucuz suyu, hem de şişe suyu kalitesinde kullandığını belirtti.

Milletvekili adayı olup, olmamakla ilgili açıklamalarda da bulunan Rafet Vergili, kendisini internet trollerinin şimdiden hedef aldığını söyledi.

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili!nin Ergün Başkaya’ya açıklamasında şu ifadeleri kullandı;    

“Proje şuandaki demir çelik kavşağı gibi hayati bir yer olan 100. Yıl mahallesi, Emniyetin olduğu yer ve Safranbolu kavşağının hepsinin bir arada toplandığı bir alan ve bütün su, kanalizasyon, elektrik, doğalgaz hatlarının kesiştiği bir nokta ki birazda imalatı zor bir nokta. Biz bu ihaleyi önce bir ihale yaptık, ihaleye giren kimse ihaleye teklif vermedi teşekkür teklifleri atıldı. Sonra bu ihalenin yapısında ve şeklinde değişiklik yaptık davetiye usulü ile bir ihale yaptık ama davetiye usulü ile yapılan bu ihaleye Türkiye'de yeterliliği olan 10 tane falan çok ciddi firmayı davet ettik. 5 tane firma ihaleye katıldı ve aralarında çok ciddi şekilde rekabet olacak teklifler verildi. Firmalardan biri işi aldı ama ihalenin değerlendirilmesi hala devam ediyor.

Hedefimiz çok kısa bir süre içerisinde bu kavşağı Karabük'e kazandırmak. Nasıl demir yollarının oradaki alt geçidi kısa bir süre içinde Karabük’e kazandırarak trafik sorununu bir hayli rahatlattığımız gibi hedefimiz 100. Yıl, Kastamonu kavşağında da bunu yapmak.

15 Milyon TL civarında düşündüğümüz proje yaptığımız hesaplamalarda da ilaheyi alan firma tarafından 17.5 Milyon TL gibi bir maliyet verdi, tabi bu onayların alınması tamamlanması sürdü oda bu pandemi süresinde çok engellendi, kurumlar çalışamadı, imzalar gecikti. Bunlarla ilgi bir aksamamız olduğu için 80 Milyon TL gibi büyük bir fiyat farkı olmuş oldu.

PROJE MALİYETİ

Mali açıdan yüksek bir proje olması Karabük Belediyesini zorlayacağını düşünmüyorum çünkü belediyemiz mali kaynakları çok iyi. Eski Belediye binasının altındaki dükkanları bu projeleri yapmak için ayırmıştım ama 7 tane dükkandan 1 tanesini satabildik, 6 tane dükkanımız var oradan da yüksek bir gelirimiz var. Ayrıca gelirlerimiz yükseliyor yeni kayıt sistemlerine geçtik, bu kayıt sistemleriyle beraber belediyenin gelirleri de yükselmeye başladı. Yani bu proje içinde bir zorlanma olmayacak zaten 40 Milyon TL gibi bir rakamı şu an da hazır geriye kalan iş başladığı zaman yüzde 50'lik bir kısmı için kaynak bulmamız.

YAĞMUR SUYU DRENAJ PROJESİ

Yağmur suyu drenaj projesinde %5'lik bir kısım kalmıştır. O proje bugünkü rakamlarıyla, bugün ihale yapılsın 100 Milyona mal edemezsiniz biz 20-25 Milyon civarına mal ettik. Bu projede zamanlamaları, finansmanları, paraları çok iyi kullandık.

Karabük'e güzel eserler kazandırdığımıza inanıyorum. Mesela meydan, halk kütüphanesi Safranbolu’daki çelik köprü yani bunlar şu anda bu paralarla yapılamaz. Eğer gecikseydi bunları yapmak çok zor olurdu ve bizden sonra gelecek belediye başkanı arkadaşlarımızda çok zorlanabilirdi.

ŞİŞE SUYU KALİTESİNDE SU VERİYORUZ

Şehrimizde su ile ilgili çok iyi çalışma yapıldı. Hem yağmur suyu drenaj projesi hattı ile ilgili hem de su hatlarıyla ilgili çok çok iyi proje yapıldı. 7-8 büyük mahallenin su sistemleri tamamen son sistemlerle yenilendi. Ana su boru hattının tamamı yenilendi, eski asbestli boruların tamamı yenilendi, su arıtmalarımıza yeni rov ilaveleri yapıldı. Şu anda çeşme sularımızdan akan suların kalitesi 7.5 ph yani şişe suyu kalitesinde. Hiç kimsenin dışarıdan şişe su almasına gerek yok ve şu anda Türkiye'nin en ucuz suyu 2.30 liradan bizde. Biz bir tonunu 1 şişe su parasından daha ucuza veriyoruz. Şu anda sudan hiçbir gelirimiz, karımız yok hatta bir kısım masraflarına belediye olarak katlanıyoruz ama bu ekonomik sıkıntıda vatandaşlarımıza 20-50-100 TL 'de olsa bir katkıda bulunmak için zam falan yapmamaya çalışıyoruz. Karabük yaşam olarak en ucuz şehirlerden birisi olabilir.

Ulaşımda sıkıntılar vardı planlama yapıyoruz. Temmuz ayına kadar planlamalar bitecek, Eylül ayına kadar da inşallah tekrar bir ihale yapacağız. Şehir içi ulaşımla ilgili tekrar bir planlama yapılacak bir şirkete onayı verdik şu anda çalışmalara devam ediliyor.

ÇALIŞMAYA BAŞLADIK, TROLLER ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI

biz mahallelere çıktık, halk ile iletişime geçer geçmez hemen siyasi provokatörleri, trolleri görmeye başladık medyalarda. Şimdi troller devreye girdi. Girsin, rahatsız değiliz sağ olsun bizi Karabük 3 dönem belediye başkanı yaptı. Bizimde tek gayemiz Karabüklülere hizmet etmekti. Karabüklülerden topladığımız parayı onlara hizmet olarak geriye çevirmekti ve ben çevirdiğimize inanıyorum. Hiçbir zaman ne etrafım ne yakınlarım ne de Karabük Belediyesindeki personel belediyeden geçinemedi, bunları sağladık, çok iyi bir organizasyon yaptık. Valla ben 12 yıldan bu tarafa tüm çalışma arkadaşlarımdan, partililerden, belediye personelinden son derece memnunum herkese teşekkür ediyorum.

VERGİLİ MİLLETVEKİLİ ADAYI OLACAK MI?

Troller milletvekili adayı olacağımı sanıyor ama ben böyle bir karar vermedim. Her dönem Genel Başkanımız Devlet Bahçeli milletvekili adayı mı diye Ankara’dan bir temsilcisini yollayarak sordu. Ben de bizim Karabük’te partimiz ile daha gelişmemiz gerekiyor, daha fazla çalışmamız gerekiyor diyerekten teşekkür ettim. Milletvekili adayı olamadım ve bununda neticesini aldık. Yenice, Eskipazar, Yortan Milliyetçi hareket partisiyle yönetiliyor, diğer ilçelerimizde de bir sempatizanlığımız var. Tabi birileri rahatsız oluyor ve o şekilde troller devreye girebiliyor. Milletvekili adaylığı ile ilgili daha çok erken yani kesinlikle karar vermedim ve kesinlikle şu an böyle bir düşüncem yok. Biz şu anda Karabük'e verdiğimiz sözleri yerine getirme peşindeyiz. Bu pandemi döneminde de olsa üç tane büyük proje şu anda bitmek üzere. Ben verdiğim sözlerin gene %90'ını böyle bir dönemde, hem ekonomik sıkıntıların olduğu bir dönemde, hem pandemi döneminde yerine getirmiş oluyorum ve bu bizi mutlu ediyor tabi ki.”

Editör: Haber Merkezi