Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin bu yıldan itibaren konaklarda yapılan düğünlere yasak getirmesi ile tarihi ve turistik kentte düğün tartışmaları büyüyerek devam ediyor.

Başkan Köse’nin, Safranbolu’da onlarca konak da yapılan düğünleri sonlandırmak için, “Düğün Salonu İşletme Ruhsatı olmayanlar düğün yapamayacak.” kararından sonra, beş ayrı işletmeye ‘Düğün Salonu İşletme Ruhsatı’ verildiği açıklanmıştı. Tartışmalı hale gelen ruhsatları alan ve aralarında öğretmenevinin de olduğu diğer dört işletmenin de Safranbolu’daki büyük oteller olduğu ifade ediliyor.

SAFRANBOLU’DA OTELLER DÜĞÜN ÜCRETLERİNİ İKİYE KATLAMIŞ

Karabük Net Haber, Karabük ile Safranbolu’da düğün fiyatlarını araştırdık ve aralarında 10 km olan iki şehir arasındaki düğün ücretlerinde uçurum olduğunu tespit etti.

En basit olan kuru pasta, gazoz, yaş pasta ve orkestranın dahil olduğu 500 kişilik düğüne Bağlar Saray Otel 35 Bin TL fiyat çekiyor. İkramlar arasına baklava ve börek de eklenirse, fiyatı 50 Bin TL olarak belirliyor.

Zalifre Otel ise yine en basit 350 kişilik düğüne 25 Bin TL fiyat veriyor.

Aygür Otel ise kapalı mekanında yapılacak olan 300 kişilik en basit düğüne 15 Bin TL fiyat belirlemiş.

Safranbolu’da geçtiğimiz yıllarda hizmete giren Hilton’da ise en basit düğünün 60 Bin TL’den başladığı ifade ediliyor.

Bu oteller, özel konseptli ve yemekli düğün ücretlerini ise 500 Bin TL'ye kadar fiyat listesinde sunuyor.

Karabük’te ise aynı konsepte düğün, düğün salonlarındaki kapalı alanlarda 7 Bin 500 ile 15 Bin Lira arasında fiyatlar ile sunuluyor.

"Evlenecek genç çiftlere bu fiyatlar ile Safranbolu’da düğün yapmak hayal oldu" şeklindeki yorumlar, tam anlamıyla fırsatçılık yapıldığını ortaya koyuyor.

KONAKLARA GELEN DÜĞÜN YASAĞI, FIRSATÇILIK MI OLUŞTURDU?

“Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, evlenecek genç çiftlere ile ailelerine tarihi ve turistik kentte düğün yapma hayalini ortadan kaldırdı.” Şeklinde düşüncelerini ifade eden vatandaşlar, düğün yapacakların adeta 3-5 otele mahkum ettiklerini ve bu şekilde de fırsatçılık ile fiyatların ikiye katlandığını belirtiyorlar.

Karabük ve ilçelerinde evlenecek olan çiftlerin düğün yapmayı en çok tercih ettikleri Safranbolu’da onlarca konağa yasaklama getirilince, tek geliri olan turizm gelirinin yanı sıra düğün sektöründen de şehre sağlanan ekonomik katkının artık pek olmayacağı da belirtiliyor.

VERİLEN YENİ RUHSATLAR, YÖNETMELİKLERE UYGUN DEĞİL Mİ?     

Tüm bu tartışmaların yanı sıra, konaklar getirilen kısıtlamadan sonra apar topar 5 işletmeye verilen ‘Düğün Salonu İşletme Ruhsatlarının’ ise yönetmeliğe aykırı olduğu öne sürülüyor.

Beş ayrı işletmeye verilen ruhsatların iptali için yargıya müracaat etmeye hazırlanan konak sahipleri, 18.07.2005 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan, 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulunun yürürlüğe giren “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinde” genel şartlarda yer alan c bendinde; “Özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna; ekmek fırını ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz istasyonu için yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması şartı.” Maddesinin altını çiziyorlar.

Konak sahipleri yargı süreci sonunda bu ruhsatların iptal edilmesi halinde, ruhsatları veren Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’den ve imzası bulunan diğer yetkililerden ‘görevi kötüye kullanmaktan’ savcılığa şikayet edeceklerinin de belirtiyorlar.