BELEDİYE BAŞKANI VERGİLİ'NİN AÇIKLAMALARI KARABÜK'TE OLDUĞU GİBİ BENZER TESİSLERİN BULUNDUĞU DİĞER İLLERDE DE GÜNDEM OLDU

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili'nin geçtiğimiz günlerde Kardemir ve Marzinc'ten yola çıkarak hava ve çevre kirliliğine karşı açtığı savaş Aliağa, Bartın, İskenderun ve Kayseri basınında geniş yer buldu.

Basına yaptığı açıklamanın bir bölümünde Marzinc ve benzeri tesislerin Karabük’te olduğu gibi, Aliağa’da, İskenderun’da ve Kayseri’de de zehir depoları ortaya çıkarttığına dikkat çeken Vergili, yaptığı açıklamalarla yerel basında gündem oluşturdu.

Türkiye genelindeki izabe tesislerinin bacalarından çıkan tozları hammadde olarak kullanan işletmelerin Aliağa, İskenderun ve Kayseri'de bulunduğunu belirten Vergili'nin açıklamaları, Kayseri Gündem sitesinde "Kayseri Çevre Felaketiyle Karşı Karşıya" başlığı ile yer bulurken, Günaydın Aliağa sitesinde "Karabük’ten Aliağa’ya Çinko Kurşun Uyarısı" başlığı ile yer aldı.

Vergili'nin Marzinc ve Kardemir'in havayı ve çevreyi kirlettiğine yönelik çıkışı Karabük'te olduğu gibi benzer tesislerin bulunduğu diğer illerde de tartışmaya açılmış oldu.

Marzinc için insan sağlığına büyük zararlar verildiğini söyleyerek, "Kısa süre içinde kriterlere uygun yatırımlarını yapmazlarsa tesislerini söküp gitsinler." diyen Vergili'nin bir diğer iddiası ise Bartın Çimento işletmesi hakkındaydı.

Bartın Üniversitesince hazırlanan raporla ilgili bakanlığın yanıltıldığını iddia eden Vergili'nin, Marzinc'e ait tesiste biriken tonlarca atık maddenin hiçbir zaman çimento yapımında kullanılmasının uygun olmadığını belirtmesi üzerine Bartın.info sitesinde bu iddialar "Bartın Çimento Fabrikası Bakanlığı Yanılttı (mı?)" başlığı ile yer buldu.

 
Editör: Haber Merkezi