Türkiye Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen ve Safranbolu Belediyesi, Karabük Üniversitesi, Kardemir, Karabük AFAD Müdürlüğü, Slovenya, İtalya, Danimarka ve Polonya'nın da ortak olduğu "Endüstriyel İşletmelerde Yangın Güvenliği" başlıklı projenin ilk çalışma toplantısı, Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da yapıldı.

Konu ile ilgili bilgi veren Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, “Tarihi binalar yapıldıkları zamanın son teknolojilerini yansıtır. Kullanılan malzemeler bugün yangın güvenliği açısından dikkatlice incelenmektedir. En büyük zorluk, bina yapısı ve iç kısımlarda (sıva, tavan ve duvar boyaları, paneller, mobilya ve avizeler) en uygun yangın korumasını sağlamaktır; ayrıca tarihi binalarda tarihsel bütünlüğü ve estetik değerleri bozmadan korumak gereklidir.

Bütün binalarda yangın güvenliği önemli bir konudur ancak tarihi binalarda yangından korunma aynı zamanda kültürel öneme de haizdir. Yangın ve akabinde ortaya çıkan zarar, on milyonlarca avroyu bulan maddi kayıplara ve tarihi binaların yok olmasına sebep olabilir. Hasar görmüş bu binaların restorasyonları çok pahalı hâttâ bazen imkânsız olabilir.” dedi.

Başkan Köse şöyle devam etti: “Bu açıdan düşünüldüğünde, Safranbolu, Marche ve Ljubljana gibi kültürel ve tarihsel olarak korunan şehirlerde bulunan Araştırma ve Kurtarma Hizmetleri ve İtfaiye Müdürlükleri'nde çalışan uzman ve personelin yangın güvenliği yönetimi (önleme, hazır olma ve müdahale) açısından güncel bilgi ve yeterliliklere sahip olması gerekmekte.

Slovenya’da ilk toplantısı gerçekleştirilen proje için, Belediyemizi temsilen İtfaiye Müdürümüz Mehmet Gökçü görevlendirildi. Kendisi ve proje ekibine başarılar diliyorum. Projenin ilçemize büyük faydası olacağına inanıyorum.”

132.000 Euro bütçeli projenin, yaklaşık 2 yıl süreceği bildirildi.

Editör: Haber Merkezi