Karabük Üniversitesi Raylı Sistemler öğrencilerinin mesleki, akademik ve sosyokültürel gelişimlerini desteklemek amacıyla, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne teknik gezi düzenlendi.

Gerçekleştirilen teknik geziye, Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü, Eskipazar Meslek Yüksekokulu Raylı Sistemler Makinistlik ve Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik programları öğrencileri katıldı. Öğrencilere, Eskipazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tülay Ekemen Keskin, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Gedik ve akademik personeller eşlik etti.

Programın ilk durağı TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü oldu. Burada, Genel Müdür Yardımcıları Şinasi Kazancıoğlu ve Selim Koçbay öğrencilere kurumun işleyişi hakkında bilgi verirken bazı teknik alanlarda rehberlik etti. Ardından, Behiçbey Yerleşkesi’nde bulunan Tren İzleme ve Koordinasyon İşletme Merkezi ziyaret edildi. Öğrencilere, merkezin işleyişi ve yapay zeka destekli sistemler ile yolcu ve yük trenlerinin 7 gün 24 saat nasıl izlendiği anlatıldı. Lokomotif ve Vagon Bakım ve Onarım Atölye Müdürlükleri’nde yapılan işler de yerinde incelenerek, lokomotif ve vagon türleri, taşıma kapasiteleri ve bakım onarım çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verildi.

Teknik gezinin ikinci kısmında, öğrenciler Eryaman Yüksek Hızlı Tren (YHT) Bakım Merkezi’ni ziyaret etti. Merkezin Avrupa’nın önde gelen bakım merkezlerinden biri olduğu vurgulanarak, 42 adet YHT setinin aynı anda bakım ve revizyonunun yapılabildiği belirtildi. YHT servis bakımlarının ortalama 8 saat sürdüğü, ağır bakımların ise 1 hafta ile 2 ay arasında tamamlandığı öğrencilere aktarıldı. Öğrenciler, YHT Kompleksi içerisinde sabit YHT simülatöründe tren kullanma deneyimi yaşadı ve manevra sahasında trenle kısa bir yolculuk yaptı.

Gezinin sonunda öğrencilere hediyeler ve katılım sertifikaları takdim edilerek, hatıra fotoğrafı çekildi.

Editör: Vasfiye Yılmaz Tunç