Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, şehir içi toplu taşımacılıkta yaşanan sıkıntılar ile ilgili Karabük Net Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

Başkan Vergili, Karabük Belediyesine bağlı bazı özel halk otobüslerinin işi bırakmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Şehir büyüdükçe bu tip problemlerde artmaya başladı. Şu anda 120 bin tabela nüfusu var ama gerçekte 170 bin nüfusu olan bir şehir Karabük.” diyen Başkan Vergili, şu açıklamalarda bulundu;

“Daha önceden çok yoğun olan Öğlebeli, Kartaltepe arasına gerekli olan bir hat varmış. 1981'den itibaren çalışmış olan bir hat. Bugün Kartaltepe ve Öğlebeli'nin nüfusu belli, en fazla küçülmüş mahallelerimizden buralar ve şimdi bu hat, burada ne kadar yaşayabilir ne kadar yaşayamazlar sorgulamak lazım. ‘Bu günkü ekonomik sebeplerden dolayı masraflarımı çıkartamıyorum’ diyorlar ve belediyenin en ucuz hat parası aldığı bir hat bu. Hat parası almasak bile ekonomik olarak ayakta durmasına imkan yok. Diğer mahallelerde de bu problem çoğalıyor. Biz de bununla ilgili bu konuyu masaya yatıracağız. Bunların neticesinde ortaya çıkan sonucu Karabük'te uygulamayı düşünüyorum. Bütün güzergahlarla ilgili bir program uygulayacağız. Tabi burada bu programları uygularken hepsini düşünmek lazım. İlk önce düşüneceğimiz vatandaşa fazla ekonomik olarak maliyeti olmaması önceliğimiz olacak. Yoksa çözmek kolay, bütün şehrin hat problemini bir günde bile çözersin ama bunun vatandaşa maliyeti ne olur, çok iyi planlamak lazım. Şu anda bununla ilgili çalışıyoruz, bu çalışma bittikten sonra uygulama başlayacak”

VERGİLİ "4-5 OTOBÜSLE KARABÜKLÜLERİ TAŞIYORUZ DİYE ŞOV YAPAMAYIZ"

Safranbolu Belediyesi gibi otobüs alıp, şehir içi toplu taşımacılığın belediye bünyesinde yapılıp, yapılamayacağı ile ilgili de düşüncelerini aktaran Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, “4 -5 tane otobüsle bir şehrin taşımacılığı çözülmez. 4-5 otobüsü yarın sabah alırız. Basına da manşetlerden veririz ‘yeni otobüslerimizle Karabüklüleri taşıyoruz’ diye. Bu çözüm değil.” Diye konuştu.

Özel halk otobüsü işletmeciliğinin belediye bünyesinde yapılmasının ekonomik olmayacağını da ifade eden Vergili açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;

“Şu an Karabük’ün şehir içi ulaşımını sağlamak için 40 tane otobüs lazım. 40 tane otobüs, 3 milyon liradan 120 milyon lira. Bunun yatırımı, artı bunların bakımı, tamiri, yedek parçaları, bunların takibi belediyeye çok ağır bir yük olur. Birde usulsüzlüğün çok fazla olabileceği bir yer, suiistimale açık bir yer. Para toplayacaksın, para vereceksin, bu topladığın paraları muhasebeleştireceksin, bankaya yatıracaksın, bir sürü problemleri olan işletmecilik, bu kolay bir işletmecilik değil ama biz bunu vatandaşımıza en aza yansıtacak şekilde ve yine en rahat edecek şekilde bir program düzenleyeceğiz.”