25 yıldır Karabük Belediyesi’nde işçi statüsünde çalışan Murat Dikilitaş, Belediye İş Sendikası Karabük Şube Başkanlığına aday olduğunu açıkladı.

“25 yıllık belediye çalışmamızda her zaman sendikal faaliyetler içinde bulunmuşuzdur. Sendikal faaliyetler içerisinde de mücadelemizi hep Belediye İş Sendikası içinde yapmışızdır. Belediye İş Sendikası dışında hiçbir şeyi hiçbir zaman düşünmemişizdir. Bizde inşallah yapılacak olan genel seçimde adayız diye ekip kurduk ve ekiple birlikte bu yolda gidiyoruz.” Diyen Murat Dikiltaş, adaylık sürecini değerlendirdi.

“Ben her şeyden önce bir işçiyim.” Diyen Dikilitaş, sözlerine şöyle devam etti;

“Biz işçi olduğumuz için işçinin de derdinden anlıyoruz. En azından adayız diye çıktığımız günden itibaren her şey işçilerimizin gözü önünde devam ediyor. Şu anki çalışmalarımız bile işçi nezdinde bir karşılık buldu. Mevcut sendika başkanı bizim 3-4 aydan beri sahaya çıkmamızdan rahatsız oldu. Yaptığımız çalışmalar karşılık bulduğu için rahatsızlar.

Öncelikle ‘sendika başkanı kim?’ diye sorulduğunda sendikanın başkanını 677 işçinin hiçbiri canlandıramıyor gözünde. Bu kadar işçisinden kopuk bir sendika başkanı ve yönetimi var. İşçiyle bir türlü iletişim kuramadı, kuramıyor ve kuramayacakta. Çünkü bunların zihniyeti sadece İnönü Caddesindeki sendika binasına girerler ve hiçbir zaman işçinin derdiyle dertlenmezler. Hiçbir zaman ortada yokturlar. Biz bunu bitireceğiz. Her aday bir ekip kurdu ama bizim tabirimizle biz bu işin ta kendisiyiz. İşçilerimizin, bizimde bir sendikamız varmış diyeceği yönetimi sağlayacağımızı düşünüyorum. Bu konuda iddialıyım, kendime güveniyorum.”

Adaylara, Kongre öncesinde Karabük şubesi tarafından delege seçimleri ve kongre süreci ile ilgili hiçbir bilgi verilmediğinin altını çizen Dikilitaş “Maalesef ne sendika şube başkanımız ve yönetimi, ne de genel merkezdeki kişilerin rakip olarak çıkan adaylara bakışı olumsuz. Bize genel seçimle ilgili tarihi veren Hüseyin Doğan’dır. Eylül ayında yapacağı delege seçimleri, bizzat kendi ağzından duyduk, hala yapılmadı. Biz seçimlerin er ya da geç yapılmasından rahatsız değiliz. 1560 üyelik çok dağınık bir yapı var, bunların tamamına ulaştık. Ulaşmada zorluklar yaşıyor muyuz? Kesinlikle yaşıyoruz. Örgütlemeden sorumlu genel başkan yardımcısı İsmail Duman, telefon görüşmemiz de var hala dönüş yapmadı bana. Sizin aracılığınızla sesleniyorum, biz problem yaşıyoruz. Genel merkezin adayı gibi bir söylem var, bu benim içimi yaralıyor. Biz ne genel merkezin adayıyız, ne yukarıdan bir şeyler bağladık. Biz sadece bu iş için kendimizi izah ediyoruz. Bu iş için iyi bir ekip olduğumuzu, bu liyakatin bizde olduğunu söylüyoruz. Bu anlamda iddialıyız. Tüzük, taslak, toplu iş sözleşme süreci gibi konularla 25 yıllık belediye çalışma sürecimizde yoğurulduk. Bize ne kadar olumsuz zorluklar da çıkarsalar, işçimiz her şeyi görüyor. Zaman zaman diğer belediyelerde de sorun yaşadığımız oldu, isim vermek istemiyorum, ama sorunları ikili iletişimlerle aşmanın yollarını denedik. Bu vasıflar bizde var ve inşallah aştığımızı da düşünüyoruz. Ulaşmada sıkıntı yaşamıyoruz ama kesinlikle genel merkezden zorluk çıkartılıyor, bunun farkındayız ama işçimizle birlikte aşacağımıza inanıyorum."

Belediye İş Sendikası Karabük Şube Başkanlığı kendisine nasip olduğu zaman farklı bir sendikacılık örneği sergileyeceğini de ifade eden Murat Dikilitaş açıklamalarına şu ifadeler ile devam etti;

“Belediye iş sendikasının 2 tane sosyal tesisi var. Biri Kuşadası’nda bir otel, diğeri de misafirhanemiz. 25 yıllık üyeyim. Ne bir oteline gittim, ne de bir misafirhanesinde kaldım. Ama öyle bir şey ki sendika başkan ve yönetimi 3 aydır öyle akla ziyan şeyler yapıyorlar ki. Bunlar işçimizin gözünden kesinlikle kaçmıyor. Kendi belirledikleri isimleri sendika binasına çağırıyorlar, yemek ikramında bulunuyorlar. İşte buradan sonra diyorum ki, biz kesinlikle böyle bir adaletsizlik yapmayacağız. Ayrımcılık yapıyorlar. Belediye İş Sendikası Başkanına buradan sesleniyorum ve çok iddialı konuşuyorum. Binaya çağırdıklarına yemek ısmarlamakla ya da üç ay öncesinden bir şapka dağıtmakla onların gönüllerine girecekler. Hal böyle değil. Yapacağınız tek bir iş var, İşçinin gönlüne girmek istiyorsanız, işçinin yanına gideceksiniz, onlarla sohbet edeceksiniz. Çok kısa bir şey anlatmak istiyorum, çok ilginçtir; Banka promosyonları verildi, ne zaman yatacağını soran işçiye, Sendika Başkanının cevabı neydi biliyor musunuz? ‘Promosyonla biz ilgilenmiyoruz git başkasına sor.’ O işçimiz bize bunu soruyorsa, gidip kaynağından öğreneceğiz, o işçiyle iletişime geçeceğiz. O yüzden biz göreve gelirsek, ikili ilişkiler noktasında, ücretler noktasında şeffaf olacağız.

İşçimize ne taslakla ne de tüzükle ilgili hiçbir şekilde bilgi verilmiyor. Biz toplu sözleşmenin bittiğini basından duyuyoruz diyorlar. İşçi bilgi alamıyor ve bilgi verilmediği için inanılmaz derecede mağdur ve bu manada da sendika başkanına kesinlikle güveni kalmamıştır. Bu bağlamda Belediye İş Sendikası başkanı ve yönetimine güveni kalmamıştır. Yeni bir ekip gerekiyor ve bu yeni ekibin adresi biz olacağız.”