Karabük Belediyesi Özel halk Otobüsü İşletmecileri, yaklaşık bir yıldır süren Pandemi nedeniyle neredeyse kontak kapatma aşamasına geldi.

Karabük Belediyesine bağlı 29 özel halk otobüsü işletmecisi ‘hat kirası’ adı altında belediyeye aylık 400 ila 11 Bin TL arasında para ödüyor.

2020 Şubat ayında başlayan Koronavirüs salgını ile ilgili mücadelede, şehir içi toplu taşımacılıkta en fazla etkilenen özel halk otobüsleri oldu. Başta Karabük Üniversitesinin bu yılki eğitim döneminin tamamını uzaktan yapmasından ve diğer tedbirler kapsamında şehir içi yolcu taşımacılığında işlerinin yarıdan fazla düştüğünü belirten özel halk otobüsü işletmecileri, her geçen gün ekonomik olarak daha da çıkmaza giriyor.

Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile 3 ay gibi kısa bir süre hat kirası ödemediklerini belirten Karabük Belediyesine bağlı bazı Özel Halk Otobüsü İşletmecileri, çok sayıda otobüs işletmecisinin aylardır belediyeye hat kirasını ödeyemediklerini belirterek, sıkıntılarını şu ifadeler ile dile getirdi; “Özel halk otobüsü işletmecileri şu an sadece kendi masraflarını çıkartıp, şehir içi yolcu taşımacılığına devam etmeye çalışıyor. Çok sayıda arkadaşımızın Karabük Belediyesine hat kira borcu var. Cumhurbaşkanlığı şehir içi toplu taşıma sisteminde yerel yönetimlere bu borcun silinmesi ile ilgili yetki verdi. Belediye Başkanımız Sayın Rafet Vergili’den bu yönde beklentilerimiz yüksek.”

OCAK AYINDA YENİ SÖZLEŞMEDEN BEKLENTİLER FAZLA
Özel halk otobüs işletmecilerinin her yıl Belediye ile yapılan hat kiralama sözleşmesini bu Ocak ayında da tekrarlayacak ve işletmecilerin bu yıl ki hat kirası sözleşmelerinden beklentileri bir hayli fazla.

Hat kira ücretlerine zam yapılmaması, kira ücretlerinde pandemi sürecinde indirime gidilmesi ve içerideki borçlarının silinmesini isteyen özel halk otobüsü işletmecileri, beklentilerinin gerçekleşmemesi durumunda, en az 8-10 otobüs işletmecisinin yeni sözleşmeyi belki de imzalayamayacağı belirtiliyor. 

Karabük Belediyesi, boşa çıkabilecek hatları tekrar kiraya çıkarsa da kolay kolay kimsenin bu şartlar altında, bu işe girmeyeceği de ifade ediliyor.

OTOBÜSLERİN YENİLENME İMKANI VAR MI?
Safranbolu Belediyesinin daha dün yeni nesil 7 adet yeni otobüs alarak, şehir içi toplu taşıma hizmetine sokmasıyla, Karabük’teki halk otobüslerinin durumu da gündeme geldi.

Birçoğunun çok eski model olduğu ve artık modern bir şekilde yolcu taşıma hizmeti vermekten uzak bulunan Karabük özel halk otobüslerinin yenilenmesinin bu şartlar altında mümkün olmadığını da dile getiren bazı işletmeciler “Bizim kullandığımız 12 metrelik otobüslerin yeni nesil, acenteleri Bir milyon TL civarında. Böyle yüksek bir miktarı verip, şehir içi yolcu taşıma hizmetine bu şartlar altında kimsenin giremeyeceği bir gerçektir. Bırakın yeni otobüs almayı, hat kiralarını ödeyemiyoruz. Otobüslerimizin yenilenmesi ancak belediyemizin el atması ve katkısı ile olabilir. O da ancak pandemi süreci sona erdiği zaman.” Diye konuştu.