Üniversitemiz Uluslararası İlişkiler Öğrenci Kulübü tarafından Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda ‘Geçmişten Günümüze Türk-Rus İlişkileri’ konferansı düzenlendi.


 

3-(21)Konferansa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Aşgın, Fen Bilimleri Enstitü Müdürü ve Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Boz, Üniversitemiz Akademik Personeli ve öğrencilerimiz katıldı.

Türk-Rus İlişkileri 15.YY ‘da Çarlık Rusya döneminde başlamıştır. Bu tarihten sonra Osmanlı Devleti ile Rus Çarlığı arasında savaşlar, ittifaklar, yardımlar, dostluklarla, soğuk savaşla süren ilişkiler yaşandı. Kurtuluş Savaşı'nın başladığı dönemde Sovyet Rusya'sıyla diplomatik ilişkiler geliştirildi. Sovyetler Birliği 1991’de dağıldıktan sonra Türkiye Rusya arasında müteahhitlik ve bavul ticareti gelişti. Sarp sınır kapısı açıldı. 1980’lerde başlayan doğalgaz anlaşmalarıyla Türkiye, Rusya’dan doğalgaz almaya başladı. Mavi Akım anlaşması yapıldı. Şuan Rusya'da 1 milyon Türk yaşıyor. Türkiye’deki Rus sayısı ise 25 bin kadardır.

Konferansta Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bünyamin Kocaoğlu ve Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Köse, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Türkmen Töreli ile Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Marziye Memmedli ‘Geçmişten Günümüze Türk-Rus İlişkileri’ konusunda sunumlar gerçekleştirdi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Köse: Türk-Rus İlişkilerinin kökeninden bahsederek Karadeniz’e kıyı vesilesi ile balık ve tuz ticareti nedeni ile ticari ve çeşitli konularda ilişki içerisindeydik. 1685 yılının Ruslar ile ilk savaş yıllarımız olduğuna değinerek Çar I. Petro ve Katerine dönemlerinden bahsetti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bünyamin Kocaoğlu Türk-Rus ilişkilerinin başladığı gibi devam etmekte olduğunu belirtti. 19. YY ’da yaşanan ilişkilere değinen Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu 19. YY Denge Politikası, Rusya’nın Slavlaştırma ve güneye inme politikalarından bahsederek konuşmasını sonlandırdı.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Türkmen Töreli: Osmanlı son zamanları Türk-Rus ilişkilerinde Milli Mücadele Dönemi’nden bahsetti.

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Marziye Memmedli: 1930-1945 Türk-Rus İlişkileri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Konferans öğrencilerin sorularının cevaplandırılması ile devam etti.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Aşgın katılımcılara teşekkür belgelerini takdim etmesi ile program son buldu.