KARDEMİR A.Ş YÖNETİMİ YARGITAY İLAMI OLMASINA RAĞMEN 2015 GENEL KURULUNDAN DA TİCARET MÜSADESİ KARARINI ÇIKARTTI


 

MURAT ORHAN “KARDEMİR YÖNETİMİ NEREYE KADAR YARGI KARARLARINI TANIMAYACAK”


 

murat-krdm-yargi

 

KARDEMİR A.Ş Geçtiğimiz Cuma günü Mali Genel Kurulunu gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karabük ziyareti ile aynı gün ve saate denk gelen KARDEMİR A.Ş Genel Kurulu bu sefer tüm dikkatlerden ve gözlerden uzak bir şekilde yapıldı.

Ayrıca KARDEMİR A.Ş Yönetimi için hayati önem arz eden Genel Kurul nedeniyle, şirket yöneticileri Cumhurbaşkanı’nın Karabük ziyaretindeki programın hiç birine iştirak etmediler.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Karar Düzeltme merciinin geçtiğimiz günlerde kamuya yansıyan ilamında, KARDEMİR A.Ş Yönetim Kurulu üyelerinin ticaret müsaadesi, ‘Afaki İyi Niyet Kurallarını suiistimal etmeleri ‘ gerekçe gösterilerek 2011 Yılının Ticaret Müsaadesi iptal edilmişti. Karabük 2. Asliye Hukuk Mahkemesi de bu karara uyarak aynı yönde karar vermişti.

Yargıtay İlamının tam bir emsal teşkil etmesinden dolayı, gerçekleştirilen KARDEMİR A.Ş Mali Genel Kurulunda, Yöneticilerin Ticaret Müsaadesini içeren maddenin oylamaya açılıp açılmayacağı merak konusuydu ve KARDEMİR Yönetimi Yargıtay ilamı ile Karabük 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin kararı yok sayılarak ‘Ticaret Müsaadesi’ Genel Kurul maddesine konularak oylaması yapıldı.

Karabük Özel Sektör Haddeciler Derneği Eski Başkanı Murat Orhan Genel Kurulda; Genel Kurulda Yargıtay ilamının sunulmasına rağmen hukuksuzca oylama yapıldığını, yönetim kurulu üyeleri hakkında açılan Ceza Davasının halen devam ettiğini, oy çokluğu ile bile karar alınsa dahi, Yargıtay ilamında belirtildiği gibi ‘afaki iyi niyet kurallarına aykırı hareket edilmesi’ nedeni ile yargının hiçe sayıldığını içeren bir konuşma yaptı.

Tekrar yargıya müracaat edileceğini, KARDEMİR ile yönetim kurulu üyelerinin ticaret müsaadesini kapsayan gündemin 7. maddesine kendi taraflarınca şerh konulduğunu ve oylanarak Genel Kuruldan geçen Ticaret Müsaadesinin iptali için tekrar dava açılacağını belirten Murat Orhan Genel Kurulda şu konuşmayı da yaptı;

“Kardemir Yönetim Kurulu üyeleri 2011 yılı Ticaret Müsaadesi iptal davasının kendi lehlerine sonuçlandığı anda, Kamu Aydınlatma Platformuna (KAP) davayı kazandıklarını belirtmişlerdi, fakat 19.1.2015 tarihli Yargıtay kararını KAP’a bildirmeyerek, hukuksuz işlem gerçekleştirilmiştir. Şeffaflık ilkesine uymamışlardır. Bu günde Yargıtay ilamı ile iptal edilen ticaret müsaadesi Yargıtay ilamı hiçe sayılarak tekrar oylanarak geçirilmiştir.

Gündemin 13. maddesi KARDEMİR’de yürürlükte olan satış politikaları, 2014 yılında öncelikli mal alımından faydalanan ortaklarla gerçekleşen işlemlerle ilgili Genel Kurula bilgi verilme maddesinde KARDEMİR olarak yüzde 13 ortaklarımıza satış yapılmıştır deniliyor.

2005  Ray ve profil hadde yatırımına finansman bahanesi ile başlayan  ön alım hakkı uygulaması tarafımdan 2011 yılında SPK’ya şikayet edilerek durdurulmuştur. Yönetim kurulu üyeleri buna rağmen ön alım hakkından vazgeçmeyerek, tekrar başlamışlardı. Söylendiği gibi bu yüzde 13’lük bir rakam değil, daha yüksek bir miktarda mal alım yapılıyor. Ayrıca yüzde 50’lik dilimin dışında kalan diğer yüzde 50’lik kısmından alım yaptıklarından, yüzde 60’ın üzerinde alım yaptıkları düşünüldüğünde ve bu uygulamanın SPK’nin birinci maddesi olan küçük yatırımcıyı koruma maddesine aykırılık teşkil ettiğinden, SPK yetkililerini göreve çağırıyorum, yönetimin haksız rekabete yol açan bu şekildeki ön alım hakları hemen durdurulmalıdır”

Genel Kurulda Murat Orhan’ın konuşması KARDEMİR Yönetim Kurulu Üyesi H. Çağrı Güleç tarafından zaman zaman kesilmeye çalışsa da, bazı küçük hissedarların da Murat Orhan’ın konuşarak kendilerini bilgilendirmeleri istendi.

krdm-gnl-krl2011 Ticaret Müsaadesi Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından iptal edilmesine ve 2013 ile 2014 Ticaret Müsaadelerinin de iptal edilmesi yönündeki yargı süreci halen devam ederken, 2015 Yılı için Genel Kuruldan geçirilen Ticaret Müsaadesinin iptali de böylelikle yargıya taşınacağı kesinleşti.

Öte Yandan, KARDEMİR A.Ş Yöneticilerinin Haksız Rekabeti ile ilgili tüm bu mücadeleyi veren Murat Orhan “KARDEMİR Yönetiminin Yargı kararlarına rağmen bu ısrarlarına bir anlam veremiyoruz. Kendileri yargıyı görmemezlikten gelmeye çalışıyorlar ama nereye kadar görmemezlikten gelebilecekler bunu da doğrusu merak ediyoruz. Artık ‘Kral çıplak’ diyen biz varız ve böyle olduğu da kesinleşmiştir. KARDEMİR A.Ş Yönetiminin yaptığı bu haksız rekabet uygulamaları son viraja gelmiştir.” Dedi.