KARABÜK BELEDİYE BAŞKANI RAFET VERGİLİ, ÇANKIRI’NIN KURŞUNLU İLÇESİNE KURDUĞU MADEN VE CEVHER ZENGİNLEŞTİRME FABRİKASINI YER TAHSİSİ YAPILMADIĞI İÇİN KAPATTI


 

RAFET VERGİLİ’NİN ZARARI 100 MİLYON DOLAR


 

vergili-kursunlu

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, 2009 yılında Çankırı’nın Kurşunlu ilçesine maden ve cevher zenginleştirme fabrikası kurmuştu.

Teşvik kapsamında olan Kurşunlu’da yatırımcılar için yer tahsisi yapılmasına rağmen, Vergili’nin buraya kurduğu maden ve cevher zenginleştirme tesisleri 4 senedir yer tahsisi bekliyordu. Başbakanlık, 4 senedir yer tahsisini onaylamadığından dolayı, Rafet Vergili de kurduğu fabrikayı kapattı ve tamamen söktü.

Yaklaşık 3 senedir faaliyette olan Fabrikanın kurulması, ardından da tekrar kapatılarak sökülmesinin maddi olarak 100 Milyon Dolar gibi bir kayba neden olduğu, konuya yakın çevreler tarafından ifade ediliyor.

Yer tahsisi bir türlü yapılmadığından dolayı Vergili’nin kapatıp, söktüğü maden ve cevher zenginleştirme tesisi, Kurşunlu ilçesinin kalkınmasında ve işçi istihdamında büyük umut taşıyordu. İlk etapta 300 kişinin çalıştığı ve ilerde tam kapasiteye ulaştığı zaman yaklaşık Bin kişinin istihdam edileceği fabrikanın kapatılmasından dolayı Kurşunlu ilçesinin mağduriyet yaşadığı ifade ediliyor.

Olayın en ilginç yönü ise fabrikanın kapatılıp, sökülmesinden iki ay sonra Başbakanlık tarafından yer tahsisinin onaylandığı da edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

Vergili’nin teşvik bölgesinde bulunan bir yere fabrika yapmasına rağmen, yer tahsisinin yapılmamasının ise tamamen siyasi bir karar olduğunu iddia eden çevreler, Vergili için “Sen misin MHP’den Belediye Başkanı olan” diyerek, durumun siyasi yönünü dile getiriyorlar.

100 Milyon Dolar gibi bir zarara uğradığı belirtilen Rafet Vergili ise konuyla ilgili ayrıntılı bir açıklama yapmaktan kaçınırken, Karabük Net Haber’e “Eğer Türkiye’de siyaset yapıyorsanız, bu tür olaylara ve maddi kayıplara hazırlıklı olacaksınız. Bu tür örnekleri ülkemizde çok görmedik mi? Ben de zaten hazırlıklıydım, bu nedenle daha fazla bir şey söylemek istemiyorum.” şeklinde bir açıklamada bulundu.