2. ABDULHAMİD HAN’A KARABÜK ÜNİVERSİTESİ DÜZENLENEN BİR TÖRENLE FAHRİ DOKTORA ÜNVANINI VERDİ



KARABÜK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. BURHANETTİN UYSAL “YÜZYILIN VEFASINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”



HANEDANIN ÜLKEMİZDE YAŞAYAN EN YAŞLI ÜYESİ HARUN OSMANOĞLU “110 SENEDİR İLK DEFA YENİ BİR ŞEY YAPILIYOR. İNŞALLAH DİĞER PADİŞAHLAR İÇİN DE AYNISI YAPILIR”


 

ve-tartismali-toren-yapildi


34. Osmanlı Sultanı ve 113. İslam Halifesi II. Abdulhamid Han’ın demiryollarına katkılarından dolayı adına hanedanın ülkemizde yaşayan en yaşlı üyesi Harun Osmanoğlu’na, Karabük Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

Karabük Üniversitesi Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda düzenlenen fahri doktora törenine, Karabük Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanış, KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel, Harun Osmanoğlu, Abdulhamid Kayıhan Osmanoğlu ile rektör yardımcıları, dekanlar ve öğrenciler ile davetliler katıldı.

Törende bir konuşma yapan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, kendileri için tarihi bir gün olduğunu ve belki de yüzyılın vefasını gerçekleştirdiklerini söyledi.

20130525AW000706_02Karabük Üniversitesi olarak Türkiye’de ilk olan tarihi bir olaya daha imza attıklarını anlatan Uysal, “Karabük Üniversitesi kuruluşunun altıncı yılında altıncı fahri doktora unvanını veriyor. Karabük Üniversitesi’nin 29 Mayıs’ta 6. kuruluş yılını kutlayacağız. Geçen altı yıllık süre içerisinde Karabük Üniversitesi akranlarıyla kıyaslanamayacak oranla farklı bir gelişme sergiledi. Bu gelişmenin arkasında tamamen Karabük halkının Karabük Üniversitesi’ni gönlünde sahiplenmesi ve büyütmesi yatmaktadır. Türkiye’nin en hızlı büyüyen üniversitesi iddiasını taşıyan üniversitemiz, büyürken asla bilinenleri tekrarlamadan bünyesine Türkiye’de ilkleri kattı. Bunlardan en önemlisi beklide raylı sistemler mühendisliği bölümünü kurarak yaptı. Raylı sistemler mühendisliğinin ülkemizde sadece Karabük Üniversitesi’nde bulunmasından dolayı kısaca bir bilgi vermek istiyorum. Makine mühendisliğine bağlı bir program olarak açtık. Raylı sistemler mühendisliğinden mezun olan öğrencilerimiz aynı zamanda makine mühendisliğinin hak ve yetkilerini kullanabilecekler. Bir yıl hazırlık sınıfı okuduktan sonra dört yıl akademik çalışma neticesinde üniversitemizden mezun olup, raylı sistemlerle ilgili teknik eleman olarak ülkemizde ve yurt dışında hizmet verecekler. Bunlar eğitim öğretim döneminde makine mühendisliğinin almış olduğu tüm dersleri almakla birlikte yol yapımı, sinyalizasyon, lokomotif tasarımı gibi birçok dersi alarak üniversitemizden mezun olacaklar. Mezun olabilmeleri içinde sistemi tamamen biri yük taşımacılığı, biri de insan taşımacılığı olarak lokomotifinden hattına, sinyalizasyonuna varana kadar iki tane projeyi yapmadan da üniversitemizden mezun olma şansları yok. Sizler de yakinen takip ediyorsunuz, hükümetimizin aldığı kararla raylı sistemlere yüzde 51 yerli üretim getirildi. Bu günden itibaren ülkemizde raylı sistemlerle ilgili çok fazla yatırım yapılacaktır” dedi.

20130525AW000706_01Türkiye’de bir asır önce demiryoluna ne kadar ehemmiyet verildiği ve bugün mevcut olan hatların yaklaşık yarısının inşa edildiği göz önüne alınırsa, bu hatların inşasında çok büyük katkısı olan Sultan II. Abdülhamid’in nasıl bir hizmet şuuruna sahip bir devlet adamı olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Rektör Uysal, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Osmanlı Devleti’nde demiryolunun yaygınlaştığı ve demiryolu yatırımının en çok yapıldığı dönem II. Abdülhamid devridir. 1889-1898 döneminde, 5 bin 350 kilometrelik demiryolu inşası için izin verilmiştir. O günkü şartlarda ve teknolojik imkânlarla yapılan bu yatırımın ne kadar büyük ve önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Hicaz Demiryolu özellikle İstanbul ile kutsal topraklar arasındaki ulaşımı güçlendirmek için yapılmıştır, bu bölgelere taşınacak askerlerin ulaşımının kolaylaşması, hacıların daha güvenli bir şekilde hacca gidip gelmesi tüm Müslümanların II. Abdülhamid’in şahsında Osmanlı hilafetine bağlılığın artması, Müslümanların kardeşlik bağları kuvvetlendirmesi öncelikli hedeflerdir. II. Abdülhamid Han’ın yakından ilgilendiği bu demiryolu inşaatına, 1903 yılı Ekim’inde başlandı. Hicaz Demiryolu inşaatında 2 bin 666 kagir köprü ve menfez, 7 demir köprü, 9 tünel, 96 istasyon, 7 gölet, 37 su deposu, iki hastane ve üç atölye yapılmıştır. Hicaz hattı 27 Ağustos 1908 tarihinde ilk trenin Şam’dan hareketiyle açıldı. Özel olarak hazırlanan bu trende devlet erkanı, davetliler, yerli-yabancı gazeteciler bulunuyordu. Bizlere yapılanlar karşısında bizim verebileceğimiz sadece teşekkür etmektir. Biz de teşekkürümüzü, sizlerin huzurunda bugün Doğu ve Batı medeniyetlerini buluşturan Hicaz Demiryolu’nun banisi, 34. Osmanlı Sultanı, 113. İslam halifesi II. Abdülhamid Han Hazretleri’ni demiryollarına katkılardan dolayı adına hanedanın ülkemizde yaşayan en yaşlı üyesi Harun Osmanoğlu’na fahri doktora unvanı vererek ediyoruz. Ben Karabük Üniversitesi Senatosu’na da bu göstermiş olduğu kadirşinaslıktan dolayı da şükranlarımı arz ediyorum. Gönlümüzde ülkemize her ne şekilde hizmet eden her bir bireye teşekkür etmek var ve ben huzurunuzda her bireyimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Vereceğimiz diplomanın hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Konuşmamı Atatürk’ün bir sözüyle bitirmek istiyorum; Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”
20130525AW000706_05

Daha sonra Rektör Uysal, ölümünden 95 yıl sonra 33 yıl padişahlık yapmış olan 2. Albdülhamid Han’a verilen fahri doktora diploması ve biniçi, hanedanın Türkiye’de yaşayan en yaşlı üyesi olan Harun Osmanoğlu’na takdim etti.

Takdim sonrası Arapça olarak konuşma yapan Harun Osmanoğlu ise “Sözlerime selamların en güzeli ile başlamak istiyorum. Herkese teşekkür ediyorum, burada bulunmaktan çok mutluyum. 110 senedir ilk defa yeni bir şey yapılıyor. Öyle çok mutluyuz ki söyleyeceğimiz sözler boğazımıza düğümlenmiş durumda. Çokta heyecanlıyız. Böyle bir olayın ilk defa Karabük Üniversitesi’nde Rektörümüzün yapması ayrıca bizi çok mutlu etti. İnşallah diğer padişahlar için de aynısı yapılır. İnşallah devamının gelmesini diliyoruz” dedi.

Tören, daha sonra fuaye salonunda açılan Hicaz Demiryolu sergisi ile son buldu.