KARDEMİR LOJMANLARI’NDA TÜRÜ TÜKENMEKTE OLAN AĞAÇ BULUNDU


 

yalanci-portakalKarabük’ün Yenişehir bölgesindeki KARDEMİR Lojmanları’nda bakım yapıldığı sırada, dünyada türü tükenmekte olan “maclura pomifera" (yalancı portakal) ağacı bulundu.

Peyzaj Yüksek Mimarı Soner Manav, KARDEMİR Lojmanları’nda bakım yaptıkları sırada buldukları Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nde yer alan ve ana vatanı Kuzey Amerika olan “maclura pamifera (yalancı portakal)” ağacının türünün tükenmekte olduğunu söyledi.

Manav, “Bu bitkiye Karabük’te ilk defa bu bölgede rastladık. Erkek ve dişi olarak zamanında dikilmiş bir bitki. Çok fazla bulunamayan, türünü kaybeden bir bitki olmasına rağmen kozmetik üretiminde kullanılan ve ağacının da esnek olmasından dolayı yay yapımında kullanılıyor. Dutgiller familyasından gelen kokulu bir bitki ve dış yüzeyi beyin şeklinde bir dokusu var. Türkçe karşılığı ‘yalancı portakal’ olarak geçen bu bitki kozmetik alanında, cilt bakımı ve krem yapımında kullanılıyor. Bu bölgede olması bizim de tuhafımıza gitti. Ana vatanı Kuzey Amerika olan bitki, özellikle sıcak bölgede olan bir ürün ama türünü kaybeden bir bitki. Burada denk gelmiş ve ılıman bir hava ortamı olduğundan, bölgede Akdeniz ikliminde yetişen nadir bitkiler de var” dedi.