30 MART MAHALLİ İDARELER SEÇİMLERİNDE SON HAFTAYA GİRİLDİ


 

RAFET VERGİLİ, SEÇİMİ AÇIK ARA FARKLA ALACAĞINI İDDİA SÖYLÜYOR


 

MEHMET CEYLAN, ARADAKİ FARKI KAPATTIĞINI VE ERDOĞAN’IN MİTİNGİ İLE İŞİ BİTİRECEĞİNİ BELİRTİYOR


 

son-raund


         ANALİZ HABER 


30 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde son düzlüğe girildi. Haber yayına hazırlandığı (24 Mart Pazartesi) tarihi itibarı ile seçimlere altı gün kaldı.

Yaklaşık 90 Günlük bir seçim maratonundan sonra, Karabük Belediye Başkanlığı koltuğuna oturabilecek iki namzet aday olan, mevcut Belediye Başkanı ve MHP Adayı Rafet Vergili ile AK Parti Adayı Mehmet Ceylan girdikleri seçim yarışında son hafta içindeler.

6 gün sonra yapılacak seçim sonrası acaba sandıktan kim çıkacak?

RAFET VERGİLİ

29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinde AK Parti’nin elinden Belediye Başkanlığını alan MHP’nin adayı Rafet Vergili, seçime avantajlı bir durumda girdiği bir realite. Vergili bu avantajını 90 günün boyunca koruyabildi mi?

Söylemlerine göre seçimi açık ara farkla alacağını ifade eden Vergili, yakın çevresine kendi yaptırdığı anketlerde çok ciddi bir oranda önde olduğunu belirtiyor.

Karabük’te bu zamana kadar alışılmadık bir Belediye Başkanlığı imajı çizen Vergili, beş yıl boyunca belediye başkanlığı maaşını almadı ve burs olarak öğrencilere verdi. Variyeti ile tanınan Vergili, makam aracı yerine kendi özel otosunu ve şoförünü de kullanarak halkın olumlu takdirini aldı.

Kente yaptığı hizmetlerde de beğeni kazanan, hatta bu zamana kadar uygulanmamış olan uygulamalarda bulundu. Kayabaşı Mahallesi girişine panoramik asansör, Öğlebeli Mahallesine yatay asansör, Yenişehir Mahallesine çıkan, saat kulesinin oraya yürüyen merdivenler gibi ilk defa görülen hizmetleri sunarak da dikkatleri çekti.

Kent merkezindeki 100 Evleri yıkarak, 50 Bin metre karelik bir Kent meydanı ile battı çıktı gibi milyon TL’leri bulan yatırımlar yapan Vergili seçimlerde bu ve bunun gibi yatırımlarını sürekli halka anlatarak,  çalışmalarını ifade etmeye uğraştı.

MEHMET CEYLAN

Adaylığı ilk açıklandığı zaman Karabük’te şaşkınlıkla karşılanan Mehmet Ceylan, deneyimi ile durumu erken topladı ve yoğun bir çalışma temposu ile halkın dikkatlerini çekmeyi başardı.

İktidarın tüm imkanlarından yararlanan Ceylan, yerel seçimleri adeta bir genel seçim havası içine sokarak sonuca ulaşma stratejisini uyguladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin’in de desteğini arkasına alan Ceylan, son günlerde “Seçimi kafa kafaya getirdik” söylemleri ile bir toplumsal algı oluşturma içinde. Bu söylemlerinin realitesini halka bırakmak daha doğru olur.

Ceylan gerek kendi seçim projelerini, gerekse rakibi olan Rafet Vergili’nin projelerini ancak hükümetin desteği ile hayat geçirileceğini anlatarak, avantaj sağlamaya çalıştı.

2 Dönem Milletvekilliği, 2 sene Kalkınma Bakan Yardımcılığı yapan Mehmet Ceylan, bu görevlerinde merkezi hükümetin hizmetlerini bölgesine aktarma çalışmalarını seçim kozu olarak kullanmaya çalıştı ve seçmene bunları anlattı.

Ceylan’ın iki dönem milletvekilliği ve iki yıllık bakan yardımcılığı görevi ilk etapta avantajı olarak görülse de, Karabük gibi küçük yerlerde insanların bireysel taleplerini ele alan rakibi “Bu görevleri sırasında sizler için ne yaptı?” şeklinde politik söylemleri geliştirerek, bu görevleri sürecindeki hizmetlerini absorbe etmeye çalıştı.

26 mart Çarşamba günü Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karabük’te yapacağı mitinge büyük bir ümit bağlayan AK Partililer ve Ceylan, bu miting sonrası ciddi bir oy oranının saflarına çekmeyi hedefliyorlar.

Sonuç olarak Mehmet Ceylan, ciddi ve yoğun bir seçim çalışması yaparak ipi göğüsleme hedefini taşıyor.

SON SÖZ HALKIN

30 Mart Pazar günü sandık başına giden vatandaş oyunu kullanacak ve o sandıktan tek bir kazanan çıkacak. Seçmenin vereceği karara herkesin saygı duyacağını biliyor ve şimdiden seçimin Karabük’e hayırlı olmasını diliyoruz.