Safranbolu’da Maturidi Yesevi Otağı İlim ve Kelami Araştırmalar Derneği tarafından 'Bir Türk Tarihi Sorgulaması, Ermeni Tehciri ve Ermeni Mezalimi’ konulu konferans düzenlendi.


 

20140510AW086190_01Safranbolu İlçe Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda gerçekleşen konferansın açılışını yapan Dernek Başkanı Oktay Acar, “ Türk tarihine baktığımızda Anadolu’ya büyük çapta göçler 1771 yılında başladı. Kırımın Ruslar tarafından işgal edildiği sırada 35 bin Kırım Türk’ü kılıçtan geçirildi. Bu türlü şiddet hareketlerı karşısında 1785 -1788 yılları Anadolu’ya ve Balkanlara büyük göçler yapıldı. 1771 ve 1891

Yılları arasında milyonlarca insan Kırım ve Kafkas bölgesinde Anadolu’ya göç etmek zorunda kaldı. 4 milyon’dan falza göçmenin büyük kısmı yolda öldü. 600 bin civarında Trabzon, Köstece ve Varna limanlarına gelebildi. Bir kısmı ise Akdeniz ve Ege kısmı ile İç Anadolu’ya gönderildi” dedi.

‘Bir Türk Tarihi Sorgulaması, Ermeni Tehciri ve Ermeni Mezalimi’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Hanım Halilova ise, “ Mustafa Kemal Atatürk, bu milletin ismini Türkiye Cumhuriyeti olarak vermesiydi Anadolu yada başka isim olsaydı biz işgal altında yaşayan Türkler, Türk olduğumuzu bilemezdik. Sovyetlerde bizim dinimizi, milli kimliğimizi yasakladılar. Camilerimizi kapatıp ezanlarımızı susturdular. Biz yaşadık ki Türkiye’miz vardı. Allah Türk’ü korusun” dedi.