20140213AW007038_01Demiryolu Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Şükrü Tayfun Kaya beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ı ziyaret ettiler.

Rektörlük makamında gerçekleşen ziyarette Demiryolu Mühendisleri Derneği (DEMÜHDER) hakkında Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a kısa bir bilgi veren Genel Başkan Şükrü Tayfun Kaya; “Devlet Demiryollarında çalışan mühendis arkadaşlarımızla bir araya gelerek, demir yolu taşımacılığı sektöründeki gelişmeleri takiben aynı zamanda da bu şekilde kurulan irtibatlarla demir yollarının ülke genelinde yayılması amacıyla 2010 yılında Demir yolu Mühendisleri Derneği’ni kurduk. Biraz geç de olsa DEMÜHDER olarak sizlerle iletişime geçtik. Demiryollarıyla alakalı olarak şu ana kadar Türkiye’de bir ilk olan Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünü açtığınız için sizlere çok teşekkür ediyoruz. Açmış olduğunuz bu bölümün hem kurumumuzun gelişmesinde hem de demiryollarının gelişmesinde çok büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Bugün bu faydanın bizlerle beraber daha da ileriye gitmesi ve bizim üzerimize düşen görevleri öğrenmek için yanınıza geldik” dedi.

Geç de olsa Demiryolu Mühendisleri Derneği (DEMÜHDER) ile bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal ise, “Karabük Üniversitesi olarak bizler ülkemizin önceliklerini belirlemeye çalışıyoruz ve bu öncelikler doğrultusunda da eğitim ve gelişme programımızı ortaya koyuyoruz. Geçen 6 yıllık süre içerisinde koyduğumuz vizyonun almış olduğumuz neticelerle çok doğru olduğunu gördük. 2013-2014 eğitim öğretim yılında Karabük Üniversitesi’ni 322 bin 922 öğrenci tercih ederek kısa zamanda Türkiye’nin 7. tercih edilen üniversitesi konumuna geldik. Özelikle Raylı Sistemler Mühendisliği alanında Türkiye’nin ilk mühendislik bölümünü açmış olmamız, bu bölümün aynı zamanda İngilizce eğitim de veriyor olması KARDEMİR A.Ş’in, Türkiye’nin, Orta Doğu’nun ve Kuzey Afrika’nın tek ray üreticisi olması, üniversitemizi ile KARDEMİR arasında sıkı bir diyaloğun olması, KARDEMİR A.Ş’de üretilen rayların Karabük Üniversitesi’nde test ediliyor olması, Karabük Üniversitesi’nin farkındalığını artırdı”dedi.
Makamda gerçekleştirilen sohbetin ardından Rektör Uysal, DEMÜHDER Genel Başkanı Şükrü Tayfun Kaya ve beraberindeki üyelerine üniversitemiz kampüs alanını gezdirerek yapılan çalışmalar hakkında yerinde bilgiler verdi.

Gezi sonrası kısa bir değerlendirme yapan DEMÜHDER Genel Başkanı Kaya, “Demir yolu üzerine yapılan ilk atılım çalışmalarını başlatarak Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü’nü açan kişilerle bugün burada tanışmak bizim için çok önemli ve değerliydi. Karabük Üniversitesi mükemmel dizayn edilmiş, geleceğe yönelik bir üniversitedir. Aslında bizler de farklı bölümlerden mezun olduktan sonra demir yolunda çalışmaya başlayan kişileriz. Demir yolları, mühendislik dalının farklı olmasını gerektiren bir taşımacılıktır. Yani bir makine mühendisinin, bir elektronik mühendisinin çalışmasından öte demir yolu mühendisinin olması gerekliliği kanaatindeyiz. Bunu da sağladıkları için Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a ve bu konuya katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyoruz. Bununla birlikte demir yollarının ilerleyen zamanlarda eğitilmiş kişilerle donatılmasının demir yollarına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Kampüs alanını gezerken asırlık buharlı lokomotifle karşılaşmış olmak beni çok heyecanlandırdı. Buharlı lokomotifi görünce demiryollarının nereden nereye geldiğini bu işlerin başlangıçta ne kadar zor olduğunu ve gördüğümüz bu lokomotifin rayda yürümesi için ne tür mühendislik hesaplamalarının yapılması gerektiğini ve aynı zamanda da burada kültürel bir miras olarak da bulunması çok önemli” diye konuştu.