KARABÜK İL EMNİYET MÜDÜRÜ SERHAT TEZSEVER'E FACEBOOK ÜZERİNDEN KURULDUĞU İDDİA EDİLEN KOMPLO ASLINDA BİR TEORİDEN ÖTE DEĞİLDİR


 

emniyet-mudurune-komplo

Karabük Basınının bir kısmı son günlerde Karabük İl Emniyet Müdürü Dr. Serhat Tezsever’e bir komplo kurulduğu iddiasını gündemine taşımaya başladı.

Karabük Emniyet Müdürü Tezsever’e sosyal paylaşım sitesi olan Facebook üzerinden bir komplo kurulduğunu öne süren yerel gazetelerin konuyla ilgili iddiası şu;

Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, MHP Karabük Milletvekili Durmuş Yalçın’ın yakın akrabası olan bir vatandaşın Facebook profilindeki evlilik yıldönümü kutlaması ile ilgili fotoğraf paylaşımının altına “Her zaman mutlu olun” yorumunu yazmış.

Başarılı Emniyet Müdürü Tezsever’in bu yorumunu fotomontaj, ya da başka bir teknikle aynı kişinin 7 Haziran gecesi MHP Milletvekili Durmuş Yalçın’ın seçimi kazanması ile ilgili Kent Meydanında MHP’lilerin kutlama fotoğraflarının altına yerleştirildiği ve dolayısıyla MHP’lilerin kutlama fotoğrafları ile ilgili Müdür Tezsever “Her zaman mutlu olun” şeklinde yorum yapmış gibi gösterilmeye çalışıldığı anlatılmakta.

Bu olayın da bilinmeyen birileri tarafından teknik bir hile işlemi yapılarak gerçekleştirildiği, Emniyet Müdürünün MHP’lileri kutladığı görünümü verip, onu sıkıntılı bir sürece sokmak istenildiği, yerel gazetelerde “Emniyet Müdürüne Komplo”, “Emniyet Müdürüne Çirkin Tuzak” başlıkları ile yer aldı.

Hele hele bir yerel gazetenin yazarı ise olayı öyle yerlere taşıdı ki, Emniyet Müdürünün amansız bir mücadele verdiği, uyuşturucu kaçakçılarının bu komplonun arkasında olabileceğini yazdı.

emniyet-face-1ASLINDA GERÇEK NE..?

Aslında Facebook’ta yaşanan bu olay nedir..?

Ne bir komplo, ne bir tuzak, ne bir fotomontaj ve ne de bilgisayar hilesi değildir.

Nasıl mı..?

MHP Milletvekili Durmuş Yalçın’ın yakın akrabası olan şahsın Facebook profilinde yaşanan bu olayın teknik gerçeği şudur.

Söz konusu şahıs, 22 Mayıs akşamı Saat 20:39’da IOS işletim sistemine sahip  iPhone marka bir telefonu ile evlilik yıldönümü fotoğraflarını çekerek, paylaşmıştır. Karabük İl Emniyet Müdürlüğünün toplumsal projelerine de destek veren bu şahsın söz konusu bu fotoğraflar paylaşımının altına İl Emniyet Müdürü Serhat Tezsever de kendi Facebook hesabından 23 Mayıs gecesi 01:31’de, yani yaklaşık 5 saat sonra “Her zaman mutlu olun” temennisi içeren bir yorum yazmıştır.

Aynı şahıs, 7 Haziran gecesi saat 20:36’da MHP’lilerin Milletvekili çıkarmaları ile ilgili kutlama gecesinin fotoğraflarını paylaşmıştır. Bu fotoğrafların altında da Karabük İl Emniyet Müdürü Serhat Tezsever’in “Her zaman mutlu olun” yorumu görülmüş.

Tabi dikkatli incelenirse, MHP’lilerin kutlama fotoğrafları 7 Haziran tarihinde Facebook’a atılıyor, fakat o fotoların altında 23 Mayıs tarihli Emniyet Müdürünün “Her zaman mutlu olun yorumu” görülüyor.

NASIL OLUYOR BU..?

Facebook’un akıllı cihazlar için geliştirmiş olduğu sistemde mobil uygulama üzerinden yüklenen fotoğraflar zaman tünelinde (durum) olarak paylaşılmadığı ve yeni bir albüm oluşturarak gönderilmediği sürece otomatik albüm ismi altında toplanır. Eğer akıllı cihazınız üzerinden galerideki fotoğrafları seçerek facebook'ta paylaşmaya çalışırsanız sizin yerinize otomatik olarak açılacak olan "ios" albümüne eklenir.

emniyet-face-2Android işletim sistemine sahip telefonlarda çekilen ve o Android cihaz üzerinden Facebook’a atılan fotoğraflar “Mobil Yüklemeler” albümü altında toplanır.

Fotoğraf makinası ile çekilip bilgisayardan Facebook’a atılan fotoğraflar ise başka albümler adı altında o fotoğrafları toplar. Hatta manuel olarak albümler oluşturup, istenilen isimler verilebilir o albümlere.

İşte olay oluşturan söz konusu bu kişi, Facebook’un da 23 Mayıs akşamı evlilik yıl dönümünde çekip paylaştığı fotoğraflar ile 7 Haziran akşamı MHP’lilerin kutlama fotoğrafları aynı albüm içinde toplanmıştır.

Birden fazla fotoğraflar aynı anda paylaşıldığı için, kişilerde o fotoğrafların altına değil, aslında o albümün altına yorum yapıyor ve o albüm içine atılan her yeni fotoğraflar şahsın Facebook profilinde görünüyor ama bir öncekiler profilin alt taraflarında kalıyor. Albüme yorum yapıldığından, daha sonra o albüm içinde yer alan her fotoğraf gurubunda da o yorumlar görünüyor.

Haber içindeki birinci fotoğrafta görüldüğü gibi fotoğraflar 22 Mayıs'ta paylaşılmış, yorumda 23 Mayıs'da yapılmış.

İkinci fotoğrafta da yine görüldüğü gibi MHP'lilerin kutlama fotoğrafları, 7 Haziran'da paylaşılmış ve alttaki yorumların yazılış tarihi 23 Mayıs olarak görülüyor.

Söz konusu Facebook profilinde "IOS" Albümü adı altında yayınlanan ve 23 Mayıs'dan sonraki 3 ayrı fotoğraf gurubunun altında aynı yorumlar görülmektedir.

Teknik bir konu olduğu için ne kadar sadeleştirerek raporlamaya çalıştık bilemiyoruz ama konunun özeti, kimsenin bir komplo kurduğu, kimsenin bir fotomontaj yaptığı, kimsenin bir bilgisayar hilesi yaptığı yoktur.

Aslında Karabük İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde bulunan Bilişim Suçları bölümü bu olayı hemen çözüp, konunun ne olduğunu ortaya koyabilir.

YANLIŞ ANLAŞILMA KRİZE DÖNÜŞTÜ

7 Haziran akşamı MHP’lilerin kent meydanındaki kutlama fotoğraflarının altında Emniyet Müdürü Serhat Tezsever’in söz konusu “Her zaman mutlu olun” yorumunu gören AK Partili bir siyasi, yorum tarihine dikkat etmediğinden sıkıntılı bir sürecin kapısını bilmeyerek aralamış oldu.

Karabük yerel gazeteleri de olayın teknik yönünü araştırmadan, bilen kişilere sormadan “Emniyet Müdürüne komplo, çirkin tuzak” gibi başlıklar ile haber yaptılar.

Hele hele bir yerel gazetenin yazarı ise olayı öyle yerlere taşıdı ki; Güya önceden AK Parti yönetiminde olan bir avukat bu olayın arkasında başka şeyleri olduğunu ifade etmiş. Uyuşturucu kaçakları bu komplonun arkasında olabilirmiş.

Aman Allah, ne deli saçmalıkları ki, akla hayale gelmeyecek bir şekilde.

Hatta iddia edildiğine göre, konu AK Parti Karabük İl Yönetiminin içine kadar sıçramış. Parti yönetiminden bazı kişilerin bu komployu kurabileceği dillendirilmeye başlanmış.

Hatta Facebook üzerinden yapılan bu komplo, AK Parti Milletvekili adaylarının birinin telefonundan yapıldığı da tespit edilmiş.

Ve daha bunun gibi bir sürü saçma sapan dedikodular…

Konuya yakın kişiler, söz konusu bu şahsın Facebook profilini incelediği zaman, konunun tamamen teknik bir olay olduğunu anlayacaktır.

Tabi teknoloji özürlü olan ve bu olayı uyuşturucu kaçakçılarına kadar dayayan, Alzaymır hastası, gazetecilik yapma yetisini yitirmiş, dün ak dediğine bu gün kara diyen kişiler yazılarına taşırsa, bu tür saçma sapan teoriler Karabük gündemini meşgul edecektir.

EMNİYET MÜDÜRÜ SERHAT TEZSEVER’İN SİYASET İLE İŞİ OLMAZ

Karabük’ün başarılı İl Emniyet Müdürü serhat Tezsever kısa sürede Karabüklülere kendini sevdirmeyi başardı. Halkın içinde sıkça bulunan ve takdir toplayan Emniyet Müdürü Tezsever’in hiçbir siyasi görüşle işi olmaz.

Onu tanıdığımız kadarı ile devlet terbiyesi ile kendini bu günlere taşıyan Serhat abimiz, her legal siyasi görüşe aynı mesafededir. Onun varsa yoksa işi kendi görevini başarıyla yerine getirmektir. Günün 24 saatinde kendini görevde olduğunu belirten ve gerçekten de öyle gördüğümüz Serhat Müdür, basının da yakın takip ettiği bir kişidir.

Karabük’ün bir kısım basının da, bu tür saçma sapan yorumlar yapmasına artık izin vermemesi gerektiğini, onları Bilişim Suçlarının hazırlayabileceği bir rapor ile bilgilendirmesinin en doğru hareket olacağını düşünüyoruz.