AKBAŞ HOLDİNG’İN, OVACIK TARAFINDA YAPTIĞI EREN HES FİRMASI, KÖYLÜLERİN TOPRAKLARINI BEDELİNİN ALTINDA ALMAK İÇİN UĞRAŞIYOR


 

eren-hes


Akbaş Holdingin, Ovacık’ın Aşağı Güney ve Geren Köyü mevkiinde yaptığı Eren HES inşaatı bir taraftan devam ederken, öte yandan o civardaki köylülerin tarlaları bedellerin çok altında satın alınarak kamulaştırılma yapılmaya çalışılıyor.

Projenin tamamlanması için su altında kalacak ve kanalların geçeceği toprakların kamulaştırılması gerekiyor.

Eren HES’in yaptığı Hidro Elektrik Santrali projesi kapsamında Aşağı Güney, Yukarı Güney, Geren, Terke ve Bayramören köylerindeki vatandaşların tarla ve arsalarında hızlı kamulaştırma yapılmıştı. Devletin uyguladığı bu hızlı kamulaştırma kapsamında oradaki köylülerin tarım arazileri bedellerin altında ücretlendirildiğinden itirazlar olmuştu.

Bu itirazlar sonucu toprakları kamulaştırılacak köylüleri, Eren HES Firma yetkilisi Ahmet Zerey’in Safranbolu’da otel lobilerine çağırdığı ve buralarda ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor.

HES Firması, söz konusu köylerin muhtarları ile irtibata geçtiği bazı köylere köy evi gibi inşaatlara başlandığı, fakat bu inşaatları da yarım bırakıldığı da belirtiliyor.

Tarım arazilerinin kamulaştırılması için HES firması yetkilileri tarafından sürekli baskı gördüklerini iddia eden köylüler “Bizler hak ve hukuklarımızı biliyoruz. Bizim sulak tarım arsalarımız, bedellerinin çok altında HES firması tarafından satın alınarak, kamulaştırılmak isteniliyor. Firma yetkilisi Ahmet Zerey tarafından otel lobilerine çağırılıyoruz ve ikna edilmeye çalışılıyoruz. Tarım arazilerini vermek istemeyenler kandırılmaya, hatta korkutulmaya bile çalışılıyor. Muhtarlarımızı bir şekilde ikna etmişler ve onlarda bizlere baskı yapıyorlar.” Şeklinde görüş beyan ediyorlar.

Hiçbir devlet yetkilisinin kendilerine sahip çıkmadığını da iddia eden köylüler “Bizler tarım arazilerimizin bedellerinin nasıl tespit edildiğini biliyoruz. Bu tespitler gerçek bedelleri yansıtmıyor. Tarım arazilerimizi gerçek bedelleri ödeninceye kadar vermemeye kararlıyız.” Diyorlar.

Akbaş Holding yöneticilerinin ise köylülere karşı yapılan bu kandırma uygulamalarından ne kadar haberi olduğu ise merak konusu.