20140405AW054203_01Karabük Üniversitesi (KBÜ) Makine Bilişim Teknolojileri (MABİTEK) Kulübü tarafından ‘Uydu ve Uydu Sistemleri’ konulu konferans düzenlendi.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lokman Kuzu’nun katılımları ile Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Üniversite Akademik Personeli ile öğrenciler katıldı.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lokman Kuzu, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Biriminin tarihi, misyonu, vizyonu ve insan kaynakları hakkında kısa bilgiler vererek başladığı sunumlarında, Evren Modelleri ve Big Bang Teorisi, Evrenin Muhtemel Kaderi, Modern CERN Deneyi, Güneş ve Gezegenlerin Büyüklükleri, Güneşim Yapısı, Uzay Ortamı, Van Allen Radyasyon Alanları, Frekans ve Hertz, Uydu Nedir, Uydu Tipleri, Uydu Haberleşmesinin Avantajları, Uydu Şebekelerinden Örnekler, Uydu Servisleri Frekans Bantları, Haberleşme Uydularının Kısa Tarihi, İlk Haberleşme Uyduları, Dünya Çevresindeki Yörüngeler, Uydunun Yörüngede Nasıl Durduğu, GEO Yörüngesi ve Uyduları, Uluslararası Organizasyonlar, Uzay Ajansları, Türk-Sat Uyduları, Fırlatma ve Yörüngeye Yerleştirme, Yörünge Faaliyetleri, Yörünge Bozucu Etkiler, Uydunun Güneş Görmediği Zamanlar, Uydunun Parçaları ve T3A Anteni, Uydu ve AOCS Ekipmanları, Temel Kontrol Sistem Elemanları, Uydu Marketi ve Sistemlere Göre Dağılımı, Pazar Büyüklüğü, AIT Phase, Roketler, Fırlatma Tesisleri, uydu ve Roket Teknolojileri ve son olarak da Türkiye’deki Oyuncular konu başlıkları altında Uydu ve Uydu Sistemleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Katılımcıların sorularını da cevaplandıran Kuzu, “Ülkemiz teknolojik olarak dünyanın bir hayli gerisinde bulunmaktadır. Bu yüzden ülkemiz ve vatanımız adına çok çalışmalıyız. Özellikle de sizin gibi genç nesillere ihtiyacımız var. Bizler birikimlerimizi sizlerle paylaşarak ülkemizi teknolojik olarak daha da ileriye götürmeye hazırız” dedi.

Günün anısına Kuzu’ya hediyelerini takdim eden Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, “Karabük Üniversitesi olarak ülkemizin teknolojik alanda gelişmesi için daha yapacak çok işimiz var. Yerli uydu araçlarımız var ama milli uydu araçlarımız yok. Milli bir ürünümüzün olması için tasarımından, üretimine kadar hatta tasarlayan kişide de dahil olmak üzere tamamen bu ülkenin evladı olması gerekiyor. Bizim yapmış olduğumuz araçlar yerli de değil, milli de değil. Bunun için gençlerimize çok iş düşüyor. İnşallah bu eksikliği sizler tamamlarsınız” dedi.