Karabük Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Mühendisliği Araştırma Geliştirme Merkezi, güneş ışınlarını kullanarak elektrik enerjisi üreten ve dalgıç pompa çalıştırarak kuyudan su pompalayan bir sistem geliştirdi


 

20130529AW000457_02Modern teknolojinin bir uygulamasını yansıtan bu sistemin çalışmasının kurulum maliyeti dışında herhangi bir harcama gerektirmediğini anlatan KBÜ Yenilenebilir Enerji Mühendisliği Araştırma Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erzat Erdil, “Güneş enerjili su pompası sistemi 4 adet 200 watt gücünde güneş paneli ile çalışmakta olup sisteme toplam 800 waat’lık güç sağlamaktadır. Kullanılan güneş enerjili su pompasının verimi yüzde 92’nin üzerinde olan 1800 watt’lık ve geniş çalışma aralığına sahip bir motoru vardır. Üniversitemiz Araç Çayı kenarında 20 metre derinlikte kuyudan 4 adet 200 watt’lık güneş panelinden sağlanan güçle saatte 5 metreküp su pompalamasını sağlayan bir sistem kurulmuştur. Bu sayede günde ortalama 60 ton civarı su kullanıma hazır olmaktadır. Bulutlu havalarda dahi ışınım yeterli ise çalışabilme özelliğine sahiptir. Bu sistem ile güneşten elde edeceğimiz enerji sayesinde yer altındaki su gün yüzüne bedava çıkmış oluyor” dedi.

20130529AW000457_01Yenilenebilir Enerji Mühendisliği Araştırma Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erzat Erdil ve ekibine teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal ise, “Bilindiği gibi Güneş enerjisi çevresel olarak temiz bir enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir. Karabük Üniversitesi kuruluşu ile başladığı ağaçlandırma ve yeşillendirme seferberliği ile Çevreci Üniversite olarak tanımlanmaktadır. Şimdi ise temiz enerji kullanan çevreci üniversite kimliği de kazanmıştır. Enerji ihtiyacının giderek artığı günümüzde böyle bir sistemin tasarlanıp güneş enerjisi ile suyun kaynağından suyu pompalayarak bizlerin kullanımına sunulması ile üniversitemiz elde ettiği enerjiyi en iyi şekilde kullanmış olmaktadır. Yer altı kaynak suyunun bizlerle buluşması çok önemli bir adımdır. Mevsimin yaz olması itibariyle de yerleşkemizde sulamada ihtiyaç olan suyu bu şekilde tedarik etmiş olacağız. İnanıyorum ki arkadaşlarımız bunun üzerinde çalışacaklar ve bu sistemi geliştirerek hem bölgemizin hem de ülkemizin önemli bir ihtiyacına cevap verecektir. Ben kendilerini kutluyor” dedi.