krdm-enerji-ana-fotoKARDEMİR 50 MEGAWATLIK ENERJİ SANTRALİNİ DENEME ÜRETİME ALDI


 

SANTRAL İLK ETAPTA 30 MGW’LİK ENERJİ ÜRETMEYE BAŞLADI


 

KARDEMİR BOŞA GİDEN GAZLARI ENERJİYE DÖNÜŞTÜRDÜ


 

KARDEMİR GENEL MÜDÜRÜ FADIL DEMİREL "ARTIK DIŞTAN ENERJİ ALAN DEĞİL DIŞA ENERJİ SATACAK KONUMA GELDİK"


 

SFECO FİRMASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI ZAHANG LİNFA "BOŞA GİDEN GAZLARI ENERJİYE ÇEVİRİP TOPLUMA VE ÇEVREYE DUYARLI BİR TESİS YAPMAK SİZİN BAŞARINIZA BAŞARI AKTARACAKTIR"


 

krdm-enerji-2

 

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş, 2010 yılı içerisinde yatırımına başladığı 50 MW Gaz Yakıtlı Enerji Santralinin montaj çalışmalarını tamamlayarak deneme üretime başladı.

KARDEMİR A.Ş tarafından 3 yıl önce 20 dönüm alan üzerine inşa ettiği ve 62 milyon dolar’a mal olan 50 MGW Gaz yakıtlı Enerji Santralinin deneme üretimi Çinli firma yetkilerinin de katılımıyla kurban kesimi ile başladı. 30 Haziran 2013 tarihinde başlatılan test çalışmalarının ardından tesis, yapımcı Çinli SFECO firması yetkililerinde katıldığı törenle enerji santralinin deneme üretimi basına tanıtıldı. İlk olarak KARDEMİR Fabrikaları Genel Müdürlüğünde düzenlenen tanıtım törenine Çinli SFECO Firması Yönetim Kurulu Başkanı ve Delegasyon Başkanı Zhang Linfa ile Üst düzey yöneticiler ve Çinli gazeteciler ile KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan, Genel Müdür Fadıl Demirel ile tesis müdürleri katıldı.

Yatırıma 3 yıl önce başladıklarını ve ana ekipmanlarının Çin’den sağlandığını belirten Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel, diğer ekipmanların Türkiye’den sağlandığını belirterek, “Projenin en önemli özelliği, KARDEMİR’in havaya attığı bir takım yanabilir gazların bacadan atılmayıp, elektrik enerjisi üretiyor olmasıdır. Yani bu santralin hammaddesi bedavadır. Bu nedenle fabrikamız için ciddi bir katma değer üretecek. Yatarım işletmeciliği olarak ta çok az personel çalışacak, tamamen otomasyon çalışan bir tesis. Maliyetler ve çalışan insan gücü düşünüldüğünde çağdaş bir yatırım. Aynı zamanda da çevre dostu bir yatırım. Çağımızın beklentilerine uygun, atmosfere atık bırakmayan, atmosfere giden gazları daha iyi kullanan bir yatırım. Fabrikanın mevcut şartlarda kullandığı elektrik gücü 70-75 MGW. Bu tesisi tek başına 50 MGW üretiyor. Eski elektrik santralimiz ile birlikte KARDEMİR dışarıdan elektrik satın almayan konuma gelmiştir. Önümüzdeki sene 3 milyon ton üretim kapasitesine çıkacağız. Şimdi üretim kapasitemiz 2 milyon ton. Yeni haddehanemiz 18 ay sonra, Tren tekeri fabrikamızda 30 ay sonra hizmete girecek. Büyümeye devam ediyoruz. Büyümeye devam ettikçe enerji ihtiyacı daha da artacak. Şirketimiz enerji sorununu çözmede ciddi atılımlar yapmıştır. Bu yönde bize katkı veren SFECO firmasına teşekkür ediyoruz. Projenin süreci biraz zorlu geçti. Gayretimiz ve hızlı çalışma ile hedeflenen zamanda bitirildi. Projenin uygulanması aşamasında eksiklikler varsa, analizlerin yapılmasını firmadan rica ediyorum. Projenin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Projenin gerçekleşmesinde emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi

krdm-enerji-1SFECO firması Yönetim Kurulu Başkanı Zahang Linfa ise, projedeki hedeflerinin zamanında bitirilmesi olduğunu ve hedeflenen şekilde projenin bitirildiğini söyledi. Linfa, şehre gelirken tesisin bitmiş olduğunu ve bacasını görmekten dolayı mutlu olduğunu da belirterek, “KARDEMİR’in çok eski bir geçmişi olan enerjik ve bir o kadarda rekabetçi bir firma olduğunu gördüm. Çin’de 3 sene evvel Genel Müdür ile sözleşme imzaladık. Projenin gerçekleşmiş olduğunu görmek çok mutluluk verici. Biz elimizden geleni yapmak için burada büyük çaba sarf ettik. Proje çok modern bir proje. KARDEMİR adına atık gazların enerjiye dönmesi çok güzel. Çevreci olmak kadar atık gazların enerjiye dönüştürülmesi SFECO’yu da buraya getirmekte vesile oldu. Böylesi bir tesis ile atık gazların kullanılarak enerjiye dönüştürülmesi ve hem çevreye hem de topluma katkınız sizin yakın olan bir inancınızdır. Toplum çevre sizin başarınızın üzerine başarı getirecektir size. Uzun bir vadede bakıldığı zaman size karlı bir dönüşte olacaktır” dedi.

Konuşmalarından yeni enerji tesislerine geçilerek burada kurban kesimi ve dualar yapıldıktan sonra santral gezildi.