Karabük İl Sağlık Müdürlüğü, “Yaşama Yol Ver” sloganıyla acil sağlık hizmetlerinin sunumunda 112 Acil Çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi amacıyla bilgilendirme kampanyası başlattı.


 

20151127AW589452_01Kampanya kapsamında bir alışveriş merkezinde kurulan standa görevli 112 ekipleri tarafından vatandaşlar bilgilendirilerek tanıtıcı broşürler dağıtıldı.

Kampanya hakkında bilgi veren Karabük Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Züleyha Alaçamlı Aslan “Bakanlığın verdiği bilgiler doğrultusunda yürütülecek kampanyada ilimizde bu kampanyayı desteklemek amaçlı çeşitli faaliyetlerde bulunacağız.

Sağlık Bakanlığımızın, sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliği ve kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmaları kapsamında ‘Yaşama Yol Ver’ isimli acil sağlık hizmetlerinin sunumunda 112 Acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi medya kampanyasına kurduğumuz stantla başladık.

Okullarımızda öğrencilerimize bilgilendirme çalışmaları yapacağız. Öğrencilere 112 elemanları nasıl çalışır onlar hakkında bilgi vereceğiz. İl genelinde bilgilendirme afişleri ve billboardlarla da kampanyamızın tanıtımını destekleyeceğiz. Dolmuşlarımızda konuya özel afişler asacağız” dedi.

Aslan, hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek acil sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalındığını vurgulayarak, “2015 yılının ilk 10 aylık periyotta 112 Acil çağrı hattımıza 190 bin 263 çağrı düşmüş ve bunlardan 22 bin 985 çağrıya acil vaka çıkışı yapılmıştır.

Sonuç olarak 190 bin 263 çağrının yüzde 92’si gereksiz veya asılsız olduğu görülmekte. 112 hepimizin bildiği gibi hayat kurtarıyor. Hayat kurtarırken de dakikalar hatta saniyelerin dahi önemli olduğunu unutmamamız gerekiyor. Acil müdahale gerektirmeyen sürekli hastalıklarda dahi 112 aranmaktadır.

Bu durum, sizden daha acil ve güç durumda olan insanlara verilen hizmette aksamaya neden olmaktadır. Ayrıca ambulanslarımız trafikte olduğu zaman önceliğimiz her zamanki gibi ambulansa yol vermek olmalıdır" diye kaydetti.