KBÜ’DE DEMİR ÇELİK ENSTİTÜSÜ DANIŞMA KURULU TOPLANTISI YAPILDI


 

20140403AW052706_03

Türkiye’nin ilk ve tek Demir Çelik Enstitüsü olma özelliği taşıyan Karabük Üniversitesi (KBÜ) Demir Çelik Enstitüsü’nde sektörün öncü kurum, kuruluş ve dernekleri tarafından ‘Demir Çelik Enstitüsü Danışma Kurulu Toplantısı’ gerçekleştirildi.

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın moderatörlüğünde, Demir Çelik Enstitüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Danışma Kurulu toplantısına; KARDEMİR, ERDEMİR ve İSDEMİR, ÇOLAKOĞLU Metalürji, İCDAŞ Çelik, SAKA Demir Çelik, CVS Techonologies, KARDÖKMA temsilcileri ve yöneticileri, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları DATEM İşletme Müdürü, Çelik İhracatçıları Birliği, Yassı Çelik İthalat İhracat ve Sanayi Derneği(YİSAD) Başkanı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı, Üniversite Dekanları ve Müdürleri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, “Bugün Karabük’ün Kuruluşunun 77. Yılını kutluyoruz. Biliyorsunuz ki; 3 Nisan 1937 yılında temelleri atılan Demir Çelik Fabrikası, genç Cumhuriyetin sanayileşmesinde, kalkınmasında, mimarisinde ve bugünlerine gelmesinde çok büyük katkısı olmuştur. Karabük Demir Çelik Fabrikalarının Temellerinin Atılması ve Karabük’ün kurulmasında emekleri geçen başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, dönemin devlet adamlarını ve fabrikanın çalışanlarını saygı ve rahmet anıyoruz. Bu özel günde Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü Danışma Kurulu Toplantısına teşrifleriniz için hepinize şükranlarımı arz ediyorum. Bugün gerçekleştireceğimiz toplantıda sizlerin tavsiyeleri Demir Çelik Enstitümüzün bundan sonraki çalışmalarımıza ışık tutacaktır” dedi.

Daha sonra Rektör Uysal’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Demir Çelik Enstitüsü Danışma Kurulu toplantısında KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel, mesleğe 1977 yılında başladığını söyleyerek, “O günden beri büyüklerimiz hep bir Demir Çelik Enstitüsünün kurulması gerekliliğinden bahsediyordu. Bu çok önemli konuydu ama kurulması çok zor olduğundan kimse elini işin altına koymuyordu. Demek ki Demir Çelik Enstitüsü kurmak bizlere nasipmiş. Hepinizin bildiği gibi çelik üretiminde Türkiye Avrupa ikincisi ve Dünyada 8. sırada yer almaktadır. Böyle bir ülkede Demir Çelik Enstitüsü olması gerektiğini düşündük. Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın büyük katkılarıyla Karabük Üniversitesi ile birlikte Demir Çelik Enstitüsü’nü kurduk. Kurduğumuz bu enstitü Türk çelik enstitüsü ve çelik enstitüsü ve birbiriyle bağlantılı diğer bütün sektörlerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir alt yapıya sahip. Enstitümüze nasıl bir işlerlik kazandırabiliriz diye düşündük ve Üniversitemiz ile işbirliği yaparak dünyada Demir Çelik Enstitülerinde yapılan çalışmaları inceledik. Bugün enstitümüz Sanayi Bakanlığının çekirdeğini oluşturabilecek bir yapı haline geldi” dedi.

Demirel, daha sonra Demir Çelik Enstitüsünün kuruluş aşamasından bugüne kadar yapılan çalışmalar ve bundan sonrada Üniversite- Sanayi işbirliği içerisinde yapılması planlanan projeler hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel’in konuşmalarının ardından Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü Danışma Kurulu Üyelerinin her biri onar dakikalık sürelerle Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü’ne etkin katkıları, görüş ve önerilerini sundular.