20140924AW201234_04Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2014 yılında Karabüklü 180 çiftçiye makine ve ekipman hibe desteği verildi. Alınan araçlar düzenlenen bir törenle sahiplerine teslim edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce düzenlenen törene Vali Orhan Alimoğlu, başta olmak üzere Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Vali Yardımcısı Erkan Çapar, Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Emniyet Müdürü Dr. Serhat Tezsever, İl jandarma Komutanı Kıdemli Albay Samit Tokmak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, sivil toplum örgütleri ile çiftçiler katıldı.

Makine ve ekipman dağıtım töreninde bir konuşma yapan Karabük Gıda, Tarım ve İl Müdürü Cemalettin Çataklı, “Bakanlığımızca, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Makine ve Ekipman, Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar ve Basınçlı Sulama Sistemleri projeleri olmak üzere üç alanda yüzde 50 hibe destekleme uygulamaları bulunmaktadır. Makine ve ekipman destekleri çiftçilerimiz tarafından çok büyük ilgiyle karşılanmış olup, her çiftçi talep ettiği makinenin marka ve modelini kendisi seçmekte ve alımını yine bizzat yatırımcı olarak kendisi yapmaktadır. İlimizde, uygulamanın başladığı 2007 yılından 2013 yılı sonuna kadar 18 çeşit makine grubunda toplam 937 makine- ekipman dağıtılmış ve bunun için 2 milyon 300 bin TL civarında hibe ödemesi yapılmıştır.2014 yılında ise ilk etapta ilimize ayrılan bütçe doğrultusunda 52 çiftçimize makine ve ekipman desteği sağlanmıştır. Ancak Milletvekillerimizin girişimi ile Bakanlığımızca ilimize gönderilen ek ödenekle müracaat eden tüm ve şartları tutan tüm çiftçilerimize yüzde 50 hibe deskli makine ve ekipman verillmiştir. Bu doğrultuda 2014 yılında ilimizde; 33 adet çayır biçme makinesi, 38 adet süt sağım ünitesi, 67 adet el traktörü ve ekipmanları, 16 adet yem hazırlama araçları, 4 adet pülverizatör, 10 adet balyalama makinesi, 5 adet tarım römorku, 2 adet motorlu tırpan, 3 adet mibzer ve 2 adet arıcılık makine ve ekipmanı olmak üzere toplamda 180 çiftçimize makine ve ekipman hibe desteği verilmiştir. Sayılan 180 adet makine ve ekipman için toplam 611 bin TL civarında hibe desteği ödemesi yapılacaktır.” dedi.

20140924AW201234_02Karabük’te hayvancılığın giderek arttığını ancak meyveciliğinde desteklenmesi gerektiğini belirten Karabük Milletvekili Osman Kahveci ise yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Karabük’te daha çok sulu tarım yapma konusunda talepler geliyor. Bu konuda ise en önemli sorun sulama suyunun bulunmaması. Biz bu noktada Devlet Su İşlerini harekete geçirdik. Şuanda Karabük’ün merkez dahil tüm ilçelerinde toplam 16 adet sulama göletinin projeleri var. Bu göletlerin hizmete girmesiyle Karabük’te mevcut sulanabilir alanı dört misli artıracağız” dedi.

Çiftçilere belgelerini takdim etmek üzere kürsüye gelen Vali Orhan Alimoğlu da makine ve araçların çiftçilere hayırlı ve uğurlu olmasına dileyerek çiftçilere belgesini takdim etti.

Program alınan araçların gezilmesi ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi