filyos-liman-ceylan



AK PARTİ KARABÜK BELEDİYE BAŞKAN ADAYI MEHMET CEYLAN, FİLYOS LİMAN PROJESİNİN 2014 YATIRIM PROGRAMINA ALINDIĞINI VE BU YIL Kİ YATIRIM ÖDENEĞİ OLARAK 140 MİLYON TL AYRILDIĞINI AÇIKLADI


 



AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Mehmet Ceylan, Filyos Limanı Projesi için 140 milyon 600 bin TL lik yatırım ödeneği tahsis edildiğini, öncelikle bu ödeneğin bölge için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Sultan Abdülhamid'in projesi olarak da nitelendirilen Filyos Liman Projesinin artık hayata geçeceğini, Karabük’ün bu limanla ile birlikte bir liman kenti özelliğine kavuşmuş olacağını, gerek KARDEMİR' in, gerekse diğer sanayi tesislerinin ihtiyacı olan liman ihtiyacının ortadan kalkacağını söyledi.

Ceylan “Bildiğiniz gibi her yıl Devletin yatırımları ile ilgili, yatırım programı Kalkınma Bakanlığı tarafından yayınlanmaktadır. Bu yıl ki 2014 yatırımı da 14 Ocak 2014 günü Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayınlanmış bulunmaktadır. Bu yatırım programında Karabük’ümüzü ve bölgemizi yakından ilgilendiren çok önemli projeler yer almaktadır. Bunlardan bir tanesi de Filyos Liman Projesidir. Bilindiği üzere yıllardır bölgemiz de konuşulan Filyos Liman Projesi yılın son günlerinde Bakanlar Kurulu kararıyla 2013 yılı yatırım programına alınmış bulunmaktadır. Bahsetmiş olduğum 2014 yatırım programında da Filyos Limanı için 140 milyon 600 bin TL’lik yatırım ödeneği tahsis edilmiş bulunmaktadır. Öncelikle bu ödeneğin bölgemiz için ve Filyos Limanı için hayırlı olmasını diliyorum. Tabi Ulaştırma Bakanlığımızda hızlı bir şekilde ihale çalışmalarını sürdürmektedir. Zannediyorum bir hafta içinde, önümüzdeki günler içinde ihale tarihi alınacak ve kısa düre içinde Filyos Limanı ihale edilecektir. Bildiğiniz gibi Filyos Limanı şehrimiz ve bölgemiz açısından hatta ülkemiz açısından da son derece önemli bir liman, yıllardır konuşulan bir liman. Toplamda 25 milyon tonluk bir indirme, bindirme liman kapasitesi söz konusu. KARDEMİR içinde bölgemizdeki sanayi yatırımları içinde hayati bir öneme hayiz bir liman projesi. Bu limanın altyapısı, devlet tarafında yapılacak. Toplam proje tutarı 810 milyon TL. Limanın üst yapısı ise Kamu özel işbirliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Limanın yaklaşık ihalesinden sonra 2 yıl içinde altyapısının tamamlanması planlanmaktadır. Beraberinde tabi üst yapısı gerçekleştirilerek inşallah bölgemize kazandırılacaktır. Bu bir başlangıç ödeneğidir. 140 milyon 600 bin TL’lik rakam bir başlangıç ödeneğidir. İhale edilebilmesi için bilindiği üzere yüzde 10'luk bir ödenek gerekmektedir. Yüzde 10'un üzerinde bir ödenek sağlanmış bulunmaktadır ama gerekli ihtiyaç halinde yıl içinde de daha büyük miktarlarda ödenek aktarımı söz konusu olabilecektir. Ulaştırma Bakanlığı'nın planlamasına göre ifade ettiğim gibi 2 yıl içinde bu limanın ihaleden sonra tamamlanması ön görülmektedir. Hayırlı olmasını diliyorum bölgemiz için. Yıllardır bölgemizde konuşulan hatta Sultan Abdülhamid'in projesi olarak da nitelendirilen bu proje artık hayata geçmektedir. Karabük bu liman ile birlikte bir liman kenti özelliğine kavuşmuş olacak. Gerek KARDEMİR' in gerekse diğer sanayi tesislerinin ihtiyacı olan liman ihtiyacı ortadan kalkmış olacaktır. Tabi ki 2023 hedefleri doğrultusunda ülkemizin bu liman inanıyorum ki bölgemiz için hayati öneme hayiz bir yatırım özelliği taşıyacaktır. Devlet Demir Yolları'nın bir taraftan devam eden yenileme yatırımları beraber aynı yıllarda tamamlanacak ve artık Karabük bir liman kenti haline gelmiş bulunmaktadır. Bütün bölgeye hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.