KAYBETTİĞİ NÜFUS CÜZDANIYLA ŞİRKETLER AÇILINCA ÇAREYİ İSMİNİ DEĞİŞTİRMEKTE BULDU


 

kimlik-isimKarabük'ün Yenice İlçesi'nde yaşayan 51 yaşındaki Fuat Akbıyık kaybettiği nüfus cüzdanıyla adına şirketler açılıp, telefon hatları alınınca,  hakkında açılan davalardan usanarak "İsmet" olan ismini "Fuat" olarak değiştirdi.

Yenice Orman İşletme Şefliğinde işçi olarak çalışan ve kurumun lojmanlarında oturan 3 çocuk babası Fuat Akbıyık 10 yıl önce nüfus cüzdanını kaybettikten sonra başına gelmeyen kalmadı. Fuat Akbıyık'ın kaybettiği nüfus cüzdanıyla hiç gitmediği Antalya'da bir şirket ve işyerleri, İzmir ve İstanbul'da işyerleri ile telefon hatları alındı. Hakkında 5 dava açılıp, 10'un üzerinde icra takibi başlatılan, hepsinde de haklı bulunan Akbıyık bir daha aynı sıkıntıları yaşamamak için 2010 yılında Yenice Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açarak "İsmet" olan ismini "Fuat" olarak değiştirtti.

2003 yılında nüfus cüzdanını kaybettiğini, 2006 yılında adına şirket ve işyerleri açıldığını söyleyen Fuat Akbıyık, "Hakkımda açılan davalara itirazda bulunduk. Çok sıkıntılar yaşadım. İstanbul, Antalya ve İzmir'e hiç gitmedim. Evden işe, işten eve gidiyorum. Mahkemede ilçeden dışarıya çıkmadığımı ispatladım. İsmimi değiştirdim. Ama hala alacaklıların mektupları geliyor. Bugün dahi sana icra mektubu gönderiyorum diye SMS atıyorlar. Bu dolandırıcı 10 seneden bu yana niye bulunmuyor hayret ediyorum. Bu sahtekârın bir an önce bulunmasını istiyorum." dedi.

ÇAREYİ İSMİNİ DEĞİŞTİRMEKTE BULDULAR

Fuat Akbıyık'ın avukatı Dursun Yıldız ise "Antalya'da adına firma açılıyor, vergi kaydı alınıyor. Bu firma telefon hatları alıyor. Daha sonra ticari faaliyette bulunarak insanlara, esnaflara borçlanma yapıyor ve bu borçları ödemiyor. Bunun sonucu olarak alacaklılar ödeme tarihinde sahtekarı bulamadıkları için İsmet Akbıyık'ın adresine bir şekilde ulaşarak hakkında icra takibi başlatılıyor. Biz alacaklılara kimliğin kaybolduğuna dair gazete ilanını ilettiğimiz için kendisinin üzerine gelmediler ve herhangi bir dava açılmadı. Daha sonra vergi daireleri beyannamelerinin zamanında verilmemesi, vergi borçlarının ödenmemesi üzerine icra takibi başlatıldı. Bunlarla ilgili açtığımız davalar lehimize sonuçlandı. 2007 yılında TC kimlik numarasının zorunlu hale gelmesi üzerine söz konusu şahıs Fatih Nüfus Müdürlüğü'nden alınma gibi bir nüfus cüzdanı düzenlemek suretiyle yeniden borçlandırma işlemlerine girişince gelen icra takiplerine biz yine aynı şekilde itirazlarda bulunmak ve dava açmak suretiyle ödeme yapmayı engelledik" diye konuştu.

Sahte kimliğin kullanılmasını engellemek maksadıyla isminin değiştirilmesi için dava açtıklarını belirten Dursun Yıldız, şöyle konuştu:

"Sahte kimliğin banka işlemlerinde, vergi işlemlerinde, ticari faaliyetlerde kullanılmasını engellemek maksadıyla çözüm olarak ismini değiştirmekte bulduk. Yenice Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığımız davada haklı olarak sunduğumuz belgeler incelendi ve ismi değişti. Hala daha geçmiş borçlarla ilgili uyarı mektupları veya kısa mesaj suretiyle rahatsızlık devam etmektedir. Ancak şükür ki ismi değiştikten sonra bu sahtekâr yeni borçlandırıcı işlemler yapamamıştır. İsmi değişen bir kişinin eski kimliğiyle işlem yapmaya kalkıldığı an o kişinin yakalanması kesindir."