17 AĞUSTOS 1999 GÖLCÜK DEPREMİNİN 16. YILINDA KARABÜK’TE YIKIM KARARI BULUNAN BU BİNALAR NE OLACAK


 

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ MÜ, KARABÜK BELEDİYESİ Mİ BU TEHLİKELİ BİNALARI YIKACAK


 

17AĞUSTOS

17 Ağustos 1999 yılında yaşanan ve aradan 16 sene geçen büyük depremde binlerce kişi hayatını kaybetmişti.

17 Ağustos depreminin 16. yılı tüm Türkiye’de çeşitli etkinliklerle anılırken, Karabük’te yıkım kararı çıkan özel ve kamu binalarını kim yıkacak tartışması devam ediyor.

Karabük Valilik binası başta olmak üzere, çarşı merkezindeki Denizbank ve Asya Bank’ın olduğu binaların depreme dayanıklı olmadığı raporu üzerine yıkım kararı alınmıştı.

Karabük Valilik binasına 5 yılı önce, çarşı merkezindeki iki binanın ise bir yıl önce yıkım kararı alınmıştı. Yapılan incelemeler sonrasında Denizbank’ın bulunduğu çok katlı binanın yapımının eski olduğu ve depreme dayanıklı olmadığı yönünde raporu olduğundan yıkım kararı alınmıştı. Asyabank’ın bulunduğu binanın ise çok sayıda taşıyıcı kolonlarının kesildiği, bu nedenle kesinlikle yıkılması yönünde rapor çıkmıştı.

Yıkım kararı alınan bu binaları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü mü yıkması gerekiyor, yoksa Karabük Belediyesi mi?

Her iki kurumda bu binaların yıkılması ile ilgili topu birbirlerine atıyorlar ve yıllardır yıkılması bekletiliyor.

En küçük bir depreme dahi dayanıklı olmadığı yönünde teşhisleri konulan binaları “O mu yıkacak, bu mu yıkacak” tartışması devam ediyor.

Deprem bölgesi olan Karabük’te tehlike saçan bu binalar ile yaşatıldığımız şu günlerde, olası bir deprem felaketi yaşandığı ve bu binaların yıkılması söz konusu olduğu zaman, hele hele can kayıpları yaşanırsa, o zaman da “Sen yıkacaktın, ben yıkacaktım” suçlamalarını kurumlar birbirlerinin üzerine mi atacak?