Karabük Valiliği organizasyonluğunda Karabük Belediyesi ve Karabük Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Ebelik Bölümü işbirliğinde engelli destek kapsamında “Bilinçli Anneler, Sağlıklı Nesiller” projesi açılış programı gerçekleştirildi.


 

24022015_edes_9Üniversitemiz Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda gerçekleşen programa Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Karabük Belediye Başkanı Yardımcısı Fatma Danışman, İl Planlama Müdürü Hüseyin Zafer, Karabük Belediyesi Özel Kalem Müdürü ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Temsilcisi İrfan Kartal, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Temsilcisi Mehmet Ergün, Karabük Üniversitesi Akademik İdari Personeli ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Abdullah Acar: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ve Karabük Üniversitesi’nin değerli temsilcileri hepinizi saygıyla selamlıyorum. Anayasamıza göre aile, toplumun temel taşıdır. Ailenin özünü oluşturan anne ve çocuk sağlığı çok önemlidir. İstatistiklere göre toplumun %12’si engelli bireylerden oluşmaktadır. Bir kısmı sonradan, bir kısmı doğuştan gelen bir engeldir. Yakın akraba evliliklerinde de bu sorun görülebileceği için Karabük Valiliği, Karabük Belediyesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğinde eğitim verilmeye başlanmıştır. Bu eğitimlerin faydalı olmasını diliyorum” dedi.

Karabük Belediye Özel Kalem Müdürü ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Temsilcisi İrfan Kartal: “Toplumsal yaşamın tüm alanlarında katılımın sağlanması hedeflenmektedir. Koruyucu ve önleyici hizmetler bu eğitimde en önemli noktadır. 2011 yılında Bilinçli Anneler, Sağlıklı Nesiller projesi Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde uygulanmaya başladı” diyerek EDES Programının amacı, proje ortakları ve türleri, projenin süreci hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Karabük Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan: “Burada bizimle olduğunuz için teşekkür ediyorum. Bilinçli anneler demek sağlıklı nesiller demektir. Evlilik hayata yeni bir başlangıçtır. Bu evliliklerin sonucunda, bebeklerin dünyanın neresinde olursa olsun hayata eşit şartlarda başlamak haklarıdır. Engelli bebekler ve kalıtsal hastalıkların meydana gelmesinde en önemli etkenler; Akraba evlilikleri, gebelikte sağlıksız beslenme, sigara ve alkol kullanımı, 18 yaş altı ve 35 yaş üstü gebelik, ilaç ve radyasyona maruz kalma, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve çevresel toksinlerdir” dedi.

Karabük’ün ekonomik, sosyo-kültürel olarak dezavantajlı mahallelerinde eğitimler yapılması önlemlerin alınması, evlenen çiftlere sağlıklı nesiller için ‘Bilinçli Anneler, Sağlıklı Nesiller’ kitapçığı dağıtmaktır. Bu noktada engelliliğin sebepleri ve önlenmesi konusunda farkındalık yaratarak toplumu bilinçlendirmek gerektiğini söyleyen Sayın Karahan bu eğitimlerin hayırlı olmasını diledi.