NECDET AKSOY “KARABÜK SOKAKLARINA DÖŞENEN ASFALTIN İÇİNDEKİ RT9 (YOL KATRANI) MALZEMESİNİN İNSANLARDA AKCİĞER KANSERİNE YOL AÇTIĞINA DAİR ELİMDE ÇOK CİDDİ BELGELER VE RAPORLAR VAR”


 

asfalt-kavgasi


Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Karabük’teki Asfalt da kullanılan RT9 (Yol Katranı) malzemesinin insanda akciğer kanserine yol açtığını ve hatta insan genetiğini bozarak, doğan çocuklarında akciğer kanserine sebebiyet verdiğini içeren raporların elinde olduğunu açıkladı.

Necdet Aksoy, Karabük Belediyesinin bu kanserojen maddeyi kullandığından dolayı Karabük Cumhuriyet Savcılığının soruşturma başlattığını, kendisinden de bu konuyla ilgili rapor ve belgelerin savcılık tarafından istendiğini, kendisinin de bu raporları ve belgeleri savcılığa teslim ettiğini söyledi.

Aksoy, “Bu raporları ve belgeleri basınla paylaşır mısınız?” şeklinde sorumuza “Hayır paylaşmam. İnsan sağlığı üzerinden siyaset yapmam ben adaletle ve ilgili kurumlarla rapor ve belgeleri paylaştım” dedi.

RT9 Asfalt Malzemesinin insanda kesin akciğer kanserine yol açtığını ispat eden çok ciddi belgelerin elinde olduğunu söyleyen Aksoy açıklamasında şunları söyledi;

“2010 yılında biz RT9 kullanmayı tümüyle bıraktık. Bunun gerekçesi olarak bana o zaman Türk Standartları Enstitüsünün bu malzemeyi asfalt malzemesi olmaktan çıkarttığını, bunun gerekçesi olarak ta Avrupa Birliği tarafından referans olarak kabul edilen, şimdi ismini hatırlayamadığım Avrupa’daki büyük bir laboratuvarın test sonuçlarını önüme koymuştu arkadaşlarım. Bu saatten sonra,  bu raporu da gördükten sonra, ben Safranbolu’da artık RT9 olarak adlandırılan yol katranının kullanılmaması gerektiğini görmüş ve buna göre belediyemizde RT9 u tamamıyla devre dışı bırakmıştım.”

Necdet Aksoy konuşmasına şöyle devam etti;

“Karabük Belediyesinin ya da çevremizdeki belediyelerin RT9’u kullanmalarını gördükçe o raporların sıhhatini tekrar araştırmak istedim. Bu araştırmalarımın sonrasında da gerçekten RT9’un 1. Derecede akciğer kanserine sebebiyet veren, 2. Derecede de genetik yapıyı bozarak çocuklarınızda dahi akciğer kanserine yol açtığını içeren laboratuvar sonuçları devletin resmi kurumları tarafından da bana gönderildi. Hatta Tüsk Standartları Enstütüsü RT9 Maddesini bu raporlar nedeniyle listesinden çıkardığını bile açıklamış durumda. Bu araştırmam sonrasında da bende bunu kamuoyuyla paylaştım. Çünkü ben sorumluluk sahibi biri olarak, bu noktada halkımızın sağlığını düşünmek zorunda olan bir belediye başkanıyım. Bir sorumluluğum var, bunu dile getirdim sadece. Bunu açıkçası dile getirmedeki kastım kesinlikle siyasi değil, bir sorumluluk sahibinin konuşmasıdır. Bunu dikkate alan Karabük Savcılık makamı bana bir çağrı gönderdi, söylediklerimin neleri içerdiğini ve delilleri nelerdir diye bana bir soru yöneltti, bende bunları kendilerine elimdeki belgeler ışığında ifade ettim, raporları savcılığa verdim. Çevre Bakanlığının, Çevre İl Müdürlüğünün bu noktada bir çalışması olduğunu sizden öğrendim. Ben açıkça şunu söylüyorum, kim olursa olsun halkın sağlığını tehlikeye düşürüyor ise bunun karşısındayız. Bu Safranbolu Belediyesi olsa dahi, bu devletin herhangi bir kurumu olsa dahi, kim eğer halkın sağlığını düşünmeden icraat yapmaya kalkıyor ise buna hep beraber karşı durmamız lazım. Bu kim olursa olsun. Ben böyle bir duruş içerisindeyim ve elimde de sağlam deliller var kanserojen madde olduğuna dair.”

Safranbolu Belediye Başkanı Aksoy sözlerini şöyle tamamladı;

“Bakın daha bu hafta ben bir personelimi akciğer kanserinden kaybettim. Benim mali hizmetler müdürlüğünde çalışan bir arkadaşım akciğer kanserinden daha elli küsurlu yaşlarda vefat etti. Dün evine ziyaretine gittim, 10 yaşında küçük çocuğu var ve bizim memleketimizde akciğer kanseri çok fazla. Ben bütün sebebi, buna yıkmıyorum ama bizim bölgemiz akciğer kanseri açısından tehlikeli bir noktada. Dolayısıyla bizim bu konularda çok daha fazla hassas olmamız lazım. Bütün kurumlarında bu hassasiyete uyması lazım diye düşünüyorum.”