Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, AK Parti adayı Burhanettin Uysal’ın “Artık yol kenarlarından otopark ücreti alınmayacak” şeklindeki sloganına düzenlediği basın toplantısında çok ağır cevap verdi.

Vergili, Uysal’ın Karabük Üniversitesi Rektörü iken otopark ücretleri ile üniversite öğrencilerine burs veren Karabük Eğitimi Geliştirme Derneği’nden bazı taleplerde bulunduğunu ve taleplerin yerine geldiği için teşekkür ettiğine dair belgeyi de ile açıkladı.

Vergili, çok sayıda basın mensubunun katıldığı basın toplantısında konuşmasına şöyle başladı;

“İlk açıklamam şu andaki gündemde olan park ücretleri. Biz daha önceki belediyenin yapmış olduğu uygulamalar üzerine aynı şekilde devam ettik ama bu paraları kesinlikle sağa sola peşkeş çekmeden, gerçek yerine ulaşması için elimizden gelen tüm gayreti gösterdik. Daha önceden biliyorsunuz ki otoparklar ya aracılar vasıtasıyla üç beş tane kuruluşa, hatta bir tanesi üniversite vakfına, Karabükspor gibi kuruluşlara kiraya verilerek, onlarda diğer alt kiracılara vererek Karabük’te büyük bir kayba sebebiyet veriyorlardı. Belediyenin de öyle yüksek bir karı yoktu ve bu paraların da nerelere gittiği belli değildi.

Bize her gün onlarca çocuk geliyor, burs için. Karabük’teki öğrencilerimizin tahsil hayatlarında az çok kolaylıkta bulunmak için böyle bir uygulama başlattık ve kurmuş olduğumuz derneğin içine Karabük’ün sayılı eşraflarını da alarak, hatta bizden sonraki belediye başkanlarına istedikleri yönetimi bu dernekte kurabilmelerini de sağlayacak şekilde bir oluşum gerçekleştirdik ki bursların ileriki dönemlerde de devamının olması için. Biz bu zamana kadar 2Bin 490 kişiye dernek vasıtasıyla, 2Bin 211 kişiye de benim maaşım vasıtasıyla burs verdik. Otopark işlerinde 35 kişi istihdam edilmekte, maaşları, sigortaları, vergileri muntazam bir şekilde yatırılmakta.

Park ücretleri Karabük’te çok yüksekmiş gibi görünüyor ama bu AK Parti belediyeciliğinden örnek alınmış bir uygulamadır. Şu anda İstanbul’da biliyorsunuz İSPARK denen ve çok büyük bir gelire sahip olan ve aynı şekilde yardımlarıyla ön plana çıkan kuruluşunda hemen hemen saati 15 TL’dir ve aynı şekilde Ankara’da, diğer şehirlerde de var bu uygulama.”  

ÜÇ YILLIK VEKİLLİĞİNDE NE YAPTI? 

Karabük Belediye Başkanı ve MHP Adayı Rafet Vergili, AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Burhanettin Uysal’a karşı eleştirilerini daha da ağırlaştırarak “3 yıllık milletvekilliğinde ne yaptı?” sorusunu yönelterek, konuşmalarını şöyle sürdürdü;

“Son zamanlarda bunu çok büyük bir kaos gibi ortaya atıp propaganda yapanlar, ‘Bunların üç yıllık milletvekili döneminde ne kadar hizmet ürettiler Karabük için?’ Bunun sorgulanması lazım. ‘Ya da maaşından bugüne kadar kimlere ne kadar yardım yapmış?’ Üç yıllık milletvekilliği döneminde Karabük ile ilgili hiçbir gelişme yapmadığı halde kendisinin milletvekilliği döneminden sonra çifte maaş alabilmesi ile ilgili meclisten kanun teklifini verdirip, geçinen şu andaki mevcut kişidir. Yapmış olduğu tek şey çifte maaş alabilmek için yaptığı kanun teklifidir. Türkiye genelinde yaraya tedavi olacak bir kanun teklifi yoktur. Şu andaki halk otobüsleri ve dolmuşlarımızın problemleri var. Bunlarla bir gün yakından ilgilenmiş midir? Ki, ben çok yakında inşallah MHP milletvekilleri vasıtasıyla kanun teklifi olarak geçirtip, hem Karabük’teki dolmuş esnaflarımızın, hem halk otobüsü esnaflarımızın ve Türkiye geneli bu işle intikal eden tüm arkadaşlarımızın yarasını tedavi etmiş olacağız.

Dediğim gibi. Üç yıllık milletvekilliği döneminde Karabük sokaklarına çıkmayan, derneklerinde bulunmayan kişi siyasetten bir yerlere taşınmaya çalışıyor, ki bu açıklamamdan sonra bir daha yorum yapmayacağım.”

“ÜNİVERSİTE REKTÖRÜ İKEN EĞİTİM DERNEĞİNE TEŞEKKÜR EDİYORDU” 

Vergili, “Yalnız şu olur, böyle bir gündem maddesi varsa belediye başkanlığı seçimlerinden sonra anketimizi yaparız. Anketimizde çıkan sonuca göre otopark ücretleri uygulamasından vazgeçeriz. Ama ben Karabük’ün tercihinin üniversitelerde okuyan çocuklarımızın bu yardım kapısının kapanmaması yönünde olacağına eminim.

Bu derneğimizden Karabük Üniversitesi rektörü iken bir sürü talepleri olmuştur. Burhanetttin Bey döneminde istenen bursların hepsi dernek vasıtasıyla karşılanmıştır. Biz Karabük’ün bir kuruşuna peşkeş çekmedik. Derneğimiz on milyon liranın üstünde bir yurt binası yapmıştır. Önümüzdeki yıllarda kimseye ihtiyaç olmadan 150-200 gencin bursunu karşılayabilecek kira gelirine sahiptir derneğimiz.” Diye konuştu.

SİYASETİ BU KADAR UCUZ YAPMASINLAR

Basın toplantısında eleştirilerine devam eden Vergili “Ama Karabük’te siyaseti basite indirgeyip, hiçbir proje üretmeden hatta ‘Kesintisiz Ulaşım Projemizin’ bile ismini alarak kendisi kesintisiz ulaşım diyerek, Karayollarından almış olduğu slayt gösterilerini şu anda kendi sosyal medyasında da yayınlamaya devam etmektedir. Biz onlardan Karabük ile ilgili daha ciddi projeler üretmelerini bekliyoruz. Çok basit siyaset yapıp, Karabük’ün hiçbir olgusuna yaklaşmadan, hemen meydanın kenarına çok basit millet bahçeleri yaparak, dediğim gibi bizim kesintisiz ulaşım projemizin sadece bir kısmını alarak, siyaset yapmaktan daha kolay bir şey yoktur. Daha önceki yaptığımız işlerden dolayı cesaret edemiyorlar ama yarın şunu sorgulayacaklar; Rafet Vergili bunları nasıl, hangi bütçeyle yapacak? Zaten demeye de başladılar. Safranbolu köprüsüne bir baksınlar. Bunu belediye bütçesi yaptı. Bugün Türkiye’deki örnek köprülerden bir tanesidir. Bizim yapacağımız üç tane üst geçit, üç tane alt geçidin Karabük Belediyesi bütçesinde o kadar büyük bir maliyet unsuru olacağını sanmıyorum. Çünkü Karabük Belediyesinin bir kuruşunun bile heba olmadığı, yalnız toplanan paralarla çevrilen bir kurumdur. Bugüne kadar rüşvetin girmediği örnek belediyelerden bir tanesidir. Biz malımızla yalnız Karabük’e hizmet etmeye odaklandık. Benim görevim Karabük’e vefa borcunu ödemektir. İnşallah önümüzdeki hizmetlerimizle de Karabük’e olan vefa borcumuzu ödemiş oluruz.” Diyerek açıklamalarını bitirdi.

Vergili, açıklamalarından sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir basın mensubunun “Üniversite öğrencileri için kurulan bu dernek şu anda hali hazırda burs veriyor mu?” sorusuna Vergili şöyle cevap verdi;

“Şu anda 115kişi dernekte, 33 kişi de benim maaşımdan bursunu almaya devam etmekte. Her ay 30 bin liraya yakın bir para öğrencilerimize dağıtılmaktadır.”

Yine bir basın mensubu “Şu ana kadar yapılan projelerin belediyenin bütçesinden yapıldığını söylediniz. Sayın Uysal bu tür projelerin belediyenin bütçesinden değil merkezi hükümetten alınan bütçeyle yapacağını, belediyenin bu şekilde zarara uğratıldığını söylüyor. Siz bu konuda neler söyleyeceksiniz?” şeklinde soru yöneltti.

Vergili ise “Üç yıllık milletvekilliği döneminde ‘Ben size şu projeyi yaptırabilirim.’ Diye gelirdi. Mehmet Ali Şahin Bey’in bu zamana kadar ki hizmetleri unutulmaz. Şu anda hazırlanmış olan slaytlardan üç yıldır belki kendinin dahi haberi yoktu. Ama Mehmet Ali Şahin Bey, bizimle beraber baştan sona takip etti birçok hizmetleri. Belediyenin devletle beraber mutlak suretle işbirlikleri söz konusudur. Belediye başkanlarının görevi devlete iş verme değil, iş üretmektir. O belediye başkanlığını, verdiğim talimatlar yerine getirilecek şeklinde tanımlıyor, halbuki öyle bir şey yok. Karabük’te siyaset yapmak bu kadar kolay değildir. Bu 60 gün içinde her gün kendisine bir soru soracağım, her gün cevap verecek. Önce kendini halkın içine girmeye alıştıracak. Her şeyden önce Karabük halkı vefalıdır. Yapılan hizmetleri görür, bilir."

Basın mensuplarından gelen “Geçtiğimiz günlerde Sayın Uysal Muhtarlarla bir araya geldiğinde ‘Bugüne kadar Karabük’e devletin eli değmedi. Bundan sonra bizimle değecek. İktidar partisinin adayını seçerseniz, merkezi hükümetin bütün faydalarını göreceksiniz.’ Dedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise Vergili şöyle cevap verdi;

“Ben Karabük’ü merkezi hükümetten olan bir arkadaşımızdan devraldım. O tarihte Karabük’ün hiçbir yerinde devlet eli yoktu. Ama biz devletle o kadar uyum içinde çalıştık ki, bugün Karabük’te olmayacak kadar TOKİ inşaatı, KYK yurtları, derer ıslahları çalışması yaptırdık. Merkezi hükümetin kendi belediye başkanından çok daha uyumlu bir şekilde çalıştık. Bir ittifakta söz konusu ki, bizim hiçbir talebimizi merkezi hükümetin geri çevirmesi söz konusu değildir.”