Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, bu akşam saat 23:00’de kendi sosyal medyasından bir canlı yayın yaptı.

Karabük Net Haber’in de sosyal medyalardan canlı verdiği yayında Vergili bir hayli karamsar konuştu. Vergili, Karabük'te kararlı kararların alınması gereken bir koordinasyonun olmadığının altını çizdi.

“Değerli dostlarım bu akşamki canlı yayınımız sizleri bilgilendirmek amaçlıdır. diyerek canlı yayınına başlayan Vergili “Son günlerde Türkiye'nin ve Dünyanın yaşamış olduğu bu salgından dolayı şehrimizin de büyük derecede etkileneceği göz önündedir. Size bu konularla ilgili bugüne kadar yapmış olduğumuz, Karabük'te yapılanlar ile ilgili bilgilendirmek istedim. Bu tehlikenin 2,5 ay öncesinde Türkiye’de bu şekilde olacağı belirginken, şu ana kadar Sağlık Bakanlığının fazla bir tedbir almadı. Alınmış olan tedbirlerin neticesinde de bu salgın Türkiye'nin tüm il ve ilçelerinde yüksek derecede seyir etmektedir. Biz Karabük’te ki durumumuza göre neler yapabiliriz düşüncesi içerisinde iken sürekli medyayı takip ediyoruz ki bugüne kadar, TV’lerde görmüş olduğunuz profesörler, anlatan akademisyenler, bizlere yalnız el ayak yıkamak, hijyen kuralları üzerinden sunumlar yapmaktadır. Bugüne kadar Türkiye’deki gerçekleri de kimse söyleyememektedir. Eğer Türkiye’nin gerçeklerini bundan 20-30 gün öncesinden söylemeye başlasalardı, bugün Karabük için çok daha farklı tedbirler alınmış olabilirdi.” ifadelerini kullandı.

“ÖNERİLERİMİZ BAŞTAN KULAK ARDI EDİLDİ”

Başkan Vergili, canlı yayın konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Siz ne yaptınız derseniz, Şubat’ın ilk haftalarında itibaren Karabük’te dezenfekte çalışmalarına başladık ve İl Sağlık Müdürlüğü ile 11 Şubat’ta görüşmelere başladık. Kendilerinden talebimiz şuydu, Dedik ki Karabük’ün giriş ve çıkışlarına, terminale kontrol noktaları kurulsun ki Karabük’e gelen kişiler sağlık taramasında geçirilsin. Bize gelen cevap şuydu ‘Bu Türkiye’de panik yaratır, bu uygulama doğru değildir.’ Biz bu cevapla uygulamayı belediyeyle sınırlı hale getirmiş olduk. Sonrasında geçen hafta içerisinde bu kontrol merkezleri kuruldu şehrimizde ama ne kadar sağlıklı çalıştı, çalışmadı takip eden bütün arkadaşlarımız aşağı yukarı biliyor. Biraz göstermelik kurulan sağlık taraması gibi oldu.”

“12 GÜN ÖNCE SAĞLIK BAKANLIĞI’NA KARABÜK İLE İLGİLİ FAKS ÇEKTİM”


Vergili, 19 Mart’ta Karabük için Sağlık Bakanlığı’na özel bir faks çektiğini açıkladığı canlı yayında. “Size Sağlık Bakanlığına çektiğimiz faksın son paragrafını okuyayım ‘Türkiye’nin en yaşlı şehirlerinden biri olan Karabük’teki bu aksaklıklar ve koordinasyon eksikliği bizleri büyük bir endişeye sevk etmekte. Çünkü başta umre ziyaretinden dönenler ve Safranbolu’yu ziyaret eden turistler olmak üzere, Karabük’e giriş yapanlar herhangi bir kontrolden geçmemekte. Dolaylı yollardan öğrendiğimize göre Karabük’te Covid-19 teşhisi ile hastanede tedavi altına alınanlar bulunmakta. Karabüklüler ileride vahim sonuçlar doğmaması için yurtdışından gelenlerin karantinaya alınmasını beklemekte. Bu nedenle şehrinizin giriş ve çıkışlarının kapatılmasını ve Karabük’ü tamamen karantinaya alınmasını bilgilerinize arz ederim.’ Şeklinde faks çektim. Çünkü bizim nüfusumuzun yüzde 50’si yaşlı nüfus. Belki bu tarihte bile Karabük’te bu şekilde bir karantina uygulaması yapılmış olsaydı Karabük’ümüz bu hastalıklardan biraz daha az sıkıntı çekerdi. Biz bu faksı çektikten sonra Karabük’te öyle bir durum ortaya çıktı ki havaalanında kalan yabancılar Karabük’te karantinaya alındılar. Bu hastalık az çıktı diye umursamamazlık gibi bir durum söz konusu değil. Bir hastalığın bir yerde görünmesinden daha tehlikeli bir olay yok. Bu hastalık tüm dünyaya havaalanlarından yayıldı. Şehrimize gelen kişilerde de bu hastalığın olmaması gibi bir şey yok. Bugüne kadar şehrimizin korunması ile ilgili gerçek hiçbir toplantı yapılmadı. Biz Karabük’ü özel koruma altına alın derken 1700 tane Cezayirli vatandaşın Karabük’e alınması çok vahim bir durumdur. Ve biz bu durumu yerel yetkililerden değil de basından öğrendik. Öğrendiğimiz anda harekete geçtim ve Karabük’ün en etkili siyasi kişileri ile görüştüğüm zaman da Karabük’e gelmeyecekleri söylendi ve ertesi gün geldiler.” Diye konuştu.

“YEREL YÖNETİM KURUMLARI İLE KOORDİNASYONUMUZ SIFIR. HİÇBİR GÖRÜŞÜMÜZ CİDDİYE ALINMIYOR”


Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, başta Valiliği kastederek, hiçbir kurumla koordinasyon içinde olamadıklarını dile getirdi ve açıklamalarına şöyle devam etti;

“Yerel yöneticiler ve belediye arasında çok ciddi bir koordinasyon kopukluğu vardır ve bizim düşüncemiz hiç ciddiye alınmamaktadır. Biz yalnız mezar yerleri için görevli kuruluş olarak görülmekteyiz. Karabük’ün siyasi kişileri bir araya gelip çok ciddi kararları alarak uygulamaya geçmesi gerekirdi. İl Sağlık Müdürlüğü dahi Valilik izni olmadan bize hiçbir bilgi aktaramıyor. Şu an iyi günlerimiz, ileride Karabük ve Karabüklü çok büyük sıkıntılar içerisinde olacak. Önümüzdeki günlerde hastanelerimiz ve doktorlarımız bu işlere cevap veremeyecek hale geleceklerdir. Bunlara hazır olalım ve acil olmayan hiçbir durumda hastanelerimize başvurmayalım. Biz belediye olarak her türlü hazırlığımızı yapmaya devam ediyoruz. Lütfen sizde caddelere ve sokaklara maskesiz çıkmayın.”