KARDEMİR MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİ DÜŞÜNMEYE BAŞLADI..!

KARDEMİR A.Ş SİPARİŞ BAĞLANTISI KURAN DEMİR TÜCCARLARINA TESLİM EDEMEDİĞİ İNŞAAT DEMİRLERİ KARŞILIĞINDA ALDIĞI ÇEK VE TEMİNAT MEKTUPLARININ VADESİNİ 20 GÜN UZATTI

DEMİR TÜCCARLARININ YAKLAŞIK 30 MİLYON TL ZARARINI GÖREN KARDEMİR ŞİMDİ “MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİ DÜŞÜNÜYORUZ” DEDİ

KARDEM

KARDEMİR A.Ş ile bir ay önce yaklaşık 80 Bin Ton nervürlü inşaat demiri bağlantısı kuran demir tüccarları, siparişlerini zamanında teslim alamayınca toplamda 15 Milyon TL’nin üzerinde zarar ettiklerini öne sürdüler.

KARDEMİR A.Ş geçen hafta sonu haddehanelerindeki fırınların duruşu nedeniyle sipariş aldıkları nervürlü inşaat demirlerinin üretimine 20 gün sonra başlayacağını açıklamıştı. Ortalama Bin 600 TL/Ton’dan ön satışını yaptığı inşaat demirinin (çubuk demir) teslimatlarının gecikeceğini açıklayan KARDEMİR A.Ş, kütük demiri satışlarının teslimatını ise hızlı bir şekilde gerçekleştirdiği piyasalarda konuşulmaya başlandı.

Karabük ve şehir dışında faaliyet gösteren demir tüccarları, KARDEMİR’den bağlantı kurdukları inşaat demirlerinin tonuna ortalama Bin 600 TL’den ödemesini çek ve teminat mektupları ile yaptıklarını, şimdi ise demir fiyatlarının Bin 400 TL’lere kadar gerilediğini belirterek, siparişlerini teslim alamadan toplamda 15 Milyon TL’nin üzerinde zarar ettiklerini belirtiyorlar.

BİRİLERİ MİLYONLARCA LİRA  ZARAR EDERKEN, BİRİLERİ MİLYONLARCA LİRA KAR EDİYOR MUŞ..?

Yaklaşık 2 ay içinde çeşitli ebatlarda ortalama 80 Bin ton inşaat demirinin ön satışını yapan KARDEMİR A.Ş, aynı zaman zarfı içinde 250 Bin tonun üzerinde de kütük demiri ön satışı gerçekleştirmişti.

Aynı süre içinde hem kütük üretimi yapan, hem de inşaat demiri üreten KARDEMİR A.Ş ön satışını yaptığı siparişlerden kütük demirlerini teslim ederken, siparişlerin arasında yok denecek kadar az bulunan 18’lik ve 22’lik çubuk demiri üretimi yapmış ve siparişlerin ağırlığı olan 12’lik, 14’lük, 16’lık gibi çubuk demirlerin üretimine ise geçmemişti.

Çubuk demiri siparişlerinin üretimine geçileceği sırada haddehanelerdeki tav fırınlarının tuğlalarının değişeceğinden üretime 20 gün ara verdiğini açıklayan KARDEMİR, düşüş yaşanan demir fiyatları karşısında demir tüccarlarının büyük tepkisi ile karşılaştı.

Dünya ve ülkemizdeki demir piyasalarında yaşanan istikrarsızlıklar nedeniyle çok kısa bir sürede düşüşe geçen fiyatlar karşısında yüksek bağlantılar kuran ama siparişlerini teslim alamayan demir tüccarları kendilerine kütük demir verilmesini ve daha fazla zarara girmek istemediklerini belirterek, KARDEMİR A.Ş’ye ihtarnamede bulundular. Hatta bazı demir tüccarları Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) bile müracaat ettiler.

Demir tüccarları, kendi siparişleri olan inşaat demirleri teslim edilmediğini ama kütük demiri alan ve ağırlıklı KARDEMİR Yönetiminde bulunan bazı şirketlere ise hızlı bir şekilde kütük demiri teslimatlarının yapıldığını öne sürerek, kendilerinin milyonlarca lira zarar ettiğini, onların ise milyonlarca lira kar ettiğini ileri sürdüler.

KARDEMİR MÜŞTERİLERİNİN MİLYONLARCA LİRA ZARARINDAN SONRA LÜTFETTİ VE VADEYİ UZATTI

Mallarını zamanında teslim alamadıklarından dolayı ortalama 30 Milyon TL gibi bir rakam zarar eden demir tüccarlarının ön satış sırasında KARDEMİR A.Ş’ye verdikleri çek ve teminat mektuplarının vadelerinin 20 gün uzatıldığını bu gün ilan ederek, şu açıklamada bulundu;

“Şirketimizce satışı gerçekleştirilen nervürlü inşaat demirlerinin teslimatına, 27.05.2016 tarihinde Haddehanemizdeki mecburi fırın duruşu nedeniyle yaklaşık 20 gün ara verilmiştir. Müşteri memnuniyeti kapsamında siparişlere ilişkin çeklerin ve teminat mektuplarının vadeleri 20 gün uzatılmıştır.”

Milyonlarca lira zarar eden KARDEMİR A.Ş’nin bahsettiği müşteriler ise şimdi çek ve teminat mektuplarının vadelerinin 20 gün gibi kısa bir vade uzatılmasına ise kendileri ile dalga geçmek olarak görüyorlar.

TALEP GÖREN DEMİRİ YÖNETİM, TALEP GÖRMEYEN DEMİRİ KARDEMİR ÜRETİYOR

Piyasalarda rağbet gören ve satışı çabuk gerçekleşen 12, 14 ve 16’lık nervürlü inşaat demirlerini nedense yıllardır KARDEMİR yönetiminde bulunan Yolbulan ve Çağ Çelik kendi haddelerinde KARDEMİR’den temin ettikleri kütük demir ile üretimini yaparken, KARDEMİR A.Ş ise yine her nedense piyasalarda fazla talep görmeyen 18, 20 ve 22’lik inşaat demirini ısrarla üretiyor.